• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Sowniki

    Przeczytaj także...
    Australia – szósty pod względem wielkości kontynent, jego powierzchnia (wraz z Tasmanią i innymi wyspami przybrzeżnymi) wynosi 7,7 mln km² (7,5 mln km² bez wysp).Język grecki, greka (starogr. dialekt attycki Ἑλληνικὴ γλῶττα, Hellenikè glõtta; nowogr. Ελληνική γλώσσα, Ellinikí glóssa lub Ελληνικά, Elliniká) – język indoeuropejski z grupy helleńskiej, w starożytności ważny język basenu Morza Śródziemnego. W cywilizacji Zachodu zaadaptowany obok łaciny jako język terminologii naukowej, wywarł wpływ na wszystkie współczesne języki europejskie, a także część pozaeuropejskich i starożytnych. Od X wieku p.n.e. zapisywany jest alfabetem greckim. Obecnie, jako język nowogrecki, pełni funkcję języka urzędowego w Grecji i Cyprze. Jest też jednym z języków oficjalnych Unii Europejskiej. Po grecku mówi współcześnie około 15 milionów ludzi. Język grecki jest jedynym językiem z helleńskich naturalnych, który nie wymarł.
    Ptaki (Aves) – gromada stałocieplnych zwierząt z podtypu kręgowców. Jest najbardziej zróżnicowaną spośród gromad kręgowców lądowych – istnieje około 10 tys. gatunków ptaków, które zamieszkują ekosystemy na całym świecie. Ich wielkość waha się od 5 cm u koliberka hawańskiego do 2,7 m u strusia.

    Sowniki, zmierzchniki (Aegothelidae) – monotypowa rodzina ptaków z rzędu sownikowych (Aegotheliformes).

    Zasięg występowania[]

    Rodzina obejmuje gatunki występujące w większość na Nowej Gwinei, ale można je również spotkać na Molukach, Nowej Kaledonii i w Australii.

    Charakterystyka[]

    Długość ciała 18–30 cm; masa ciała 29–167 g. Są to małe ptaki owadożerne prowadzące nocny tryb życia. Sowniki mają maskujące, miękkie upierzenie oraz małe dzioby z szeroką paszczą otoczoną wianuszkiem wyspecjalizowanych piór. Ich nogi są małe i słabe. Ich ogon jest długi i zaokrąglony.

    Sownik nowokaledoński (Aegotheles savesi) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny sowników. Występuje endemicznie na Nowej Kaledonii. Bardzo słabo poznany; widziany ostatni raz w 1998, krytycznie zagrożony wyginięciem.Gatunek (łac. species, skrót sp.) – termin stosowany w biologii w różnych znaczeniach, zależnie od kontekstu, w jakim występuje. Najczęściej pod pojęciem gatunku rozumie się:

    Systematyka[]

    Etymologia[]

    Gr. αιγοθηλας aigothēlas – lelek lub kozodój < αιξ aix, αιγος aigos – koza; θηλαζω thēlazō – karmić.

    Podział systematyczny[]

    Do rodziny należy jeden rodzaj z następującymi gatunkami:

  • Aegotheles savesi – sownik nowokaledoński
  • Aegotheles insignis – sownik ozdobny
  • Aegotheles tatei – sownik pręgosterny
  • Aegotheles crinifrons – sownik wąsaty
  • Aegotheles cristatus – sownik australijski
  • Aegotheles affinis – sownik prążkowany
  • Aegotheles bennettii – sownik jarzębaty
  • Aegotheles salvadorii – sownik falisty
  • Aegotheles wallacii – sownik plamisty
  • Aegotheles archboldi – sownik ciemny
  • Aegotheles albertisi – sownik górski
  • Przypisy

    1. Aegothelidae, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
    2. Aegotheles. w: Integrated Taxonomic Information System (ang.) [dostęp 2011-04-06]
    3. N.A. Vigors, T. Horsfield. A Description of the Australian Birds in the Collection of the Linnean Society; with an Attempt at arranging them according to their natural Affinities. „Transactions of the Linnean Society of London”. 15 (1), s. 194, 1826 (ang.). 
    4. Systematyka i nazwy polskie za: P. Mielczarek, M. Kuziemko: Rodzina: Aegothelidae Bonaparte, 1853 - sowniki - Owlet-Nightjars (wersja: 2015-10-11). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2016-06-17].
    5. Przemysław Busse: Mały słownik zoologiczny - Ptaki. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1991, s. 23. ISBN 83-214-0563-0.
    6. F. Gill, D. Donsker: Owlet-nightjars, treeswifts & swifts (ang.). IOC World Bird List: Version 6.2. [dostęp 2016-06-17].
    7. D.T. Holyoak: Family Aegothelidae (Owlet-nightjars). W: J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal: Handbook of the Birds of the World. Cz. 5: Barn-owls to Hummingbirds. Barcelona: Lynx Edicions, 1999, s. 263–264. ISBN 84-87334-25-3. (ang.)
    8. J.A. Jobling: Key to Scientific Names in Ornithology. W: J. del Hoyo, A. Elliott, J. Sargatal, D.A. Christie, E. de Juana (red.): Handbook of the Birds of the World Alive. Barcelona: Lynx Edicions, 2016. [dostęp 2016-06-17]. (ang.)

    Linki zewnętrzne[]

  • Owlet-nightjars (Aegothelidae) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [dostęp 2014-02-15].
  • Takson monotypowy, monotyp – w klasyfikacji biologicznej takson obejmujący tylko jeden przyporządkowany takson niższy, np. rodzina do której należy tylko jeden rodzaj lub rodzaj, do którego należy jeden gatunek. Taksony monotypowe są niechętnie wyodrębniane przez taksonomów, ponieważ ich tworzenie nie poprawia przejrzystości systemu klasyfikacyjnego na kolejnych szczeblach klasyfikacji. Wyodrębniane są, gdy istnieje wyraźna przerwa (odrębność) między taksonem monotypowym i taksonem siostrzanym.Rodzaj (łac. genus, l.mn. genera) – podstawowa, obowiązkowa kategoria systematyczna obejmująca gatunek lub monofiletyczną grupę gatunków wyróżnionych na podstawie jednej lub więcej cech taksonomicznych. Nazwą rodzaj określany jest też każdy takson w randze rodzaju.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Moluki (Maluku; Wyspy Korzenne) − grupa wysp we wschodniej części Archipelagu Malajskiego, wchodząca w skład Indonezji. Otoczone są wodami mórz Banda, Seram, Moluckiego i Halmahera. Największe wyspy to Halmahera, Seram i Buru. Wnętrza wysp są górzyste, występują tu także czynne wulkany.
    Nowa Kaledonia (Nouvelle-Calédonie) – francuskie terytorium zamorskie o statusie wspólnoty „sui generis” w zachodniej części Oceanu Spokojnego, w Melanezji, około 1400 km na wschód od Australii i 1500 km na północny zachód od Nowej Zelandii.
    Nowa Gwinea (ang. New Guinea, indonez. Irian) – wyspa w zachodniej części Oceanu Spokojnego, w Melanezji. Druga, po Grenlandii, pod względem wielkości wyspa świata. Od zachodu przylega do niej Archipelag Malajski, od wschodu – Archipelag Bismarcka i Wyspy Salomona, a od południa – Australia oddzielona od niej Cieśniną Torresa. Wnętrze wyspy zajmują potężne, pokryte lodowcami, wznoszące się na blisko 5000 m n.p.m. Góry Śnieżne.
    Sownik ozdobny (Aegotheles insignis) — gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny sowników. Zasiedla Papuę-Nową Gwineę wzdłuż jej centralnej części. Monotypowy.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.029 sek.