Sos

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Sos bearneński przyozdobiony świeżym zielem

Sos (fr. sauce) – gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy od kremu. Sosy dzielą się na: gorące, zimne i majonezowe. Istnieje też inny podział, wywodzący się z kuchni francuskiej, klasyfikujący sosy jako pochodne jednego z pięciu sosów bazowych.

Wywar – płyn otrzymany przez gotowanie w wodzie składników pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego (mięso, kości). W kuchni wywary stosuje się głównie jako bazę do zup. Używa się wywarów mięsnych (z mięsa i kości z dodatkiem warzyw i przypraw), rybnych, warzywnych i grzybowych.Sos tatarski – zimny sos wytwarzany na bazie majonezu, używany m.in. do wędlin, zimnego mięsa, gotowanych jaj, ryb, owoców morza i frytek.

Sosy gorące sporządzane są, podobnie jak zupy, na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów stosuje się: zawiesinę z mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej i wody, mąki pszennej lub ziemniaczanej i śmietany, zasmażkę lub żółtka jaj. Do najbardziej znanych sosów zaliczamy:

Sos czosnkowy - aromatyczny biały sos, sporządzany głównie na bazie jogurtu naturalnego lub (rzadziej) śmietany. Zazwyczaj nie poddawany obróbce termicznej. Podawany na zimno do dań orientalnych, lub jako dip.Sałatka – potrawa sporządzana głównie ze świeżych warzyw, często z dodatkiem innych składników, także poddanych uprzednio obróbce cieplnej, oraz przypraw, z dodatkiem sosu na bazie majonezu, oliwy, śmietany czy specjalnych sosów (dressingów).
  • sos bearneński
  • beszamel – francuski
  • ketchup – amerykański
  • majonez – francuski
  • mole – meksykański
  • musztarda
  • nuok mam – wietnamski
  • pesto – włoski
  • tabasco
  • sos aurora – francuski
  • sos bolognese
  • sos Cumberland
  • sos chrzanowy
  • sos cygański
  • sos cytrynowy
  • sos czosnkowy
  • sos demi-glace lub sos hiszpański
  • sos grzybowy
  • sos kabul
  • sos koperkowy
  • sos miętowy
  • sos Mornay
  • sos muślinowy
  • sos piri
  • sos pomidorowy
  • sos rybny
  • sos sojowy
  • sos soubise
  • sos supreme
  • sos szary
  • sos szodon
  • sos tatarski
  • sos waniliowy
  • sos Worcestershire – angielski
  • sos winegret – francuski zimny sos do sałatek na bazie octu i oleju
  • sos Barbecue
  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • al sugo
  • kulinaria
  • pięć sosów bazowych
  • Mąka ziemniaczana, mączka ziemniaczana – produkt zawierający skrobię uzyskiwany z bulw pędowych ziemniaków. Proces otrzymywania polega na rozdrobnieniu świeżych, wymytych ziemniaków, wypłukiwaniu i osadzaniu skrobi z wydajnością około 12%. Uzyskany krochmal poddawany jest czyszczeniu, suszeniu i przesianiu. Ostatecznie ma postać sypkiego, matowego proszku o barwie czysto białej, bez śladów obcych zapachów i posmaków. Ściśnięty w dłoni charakterystycznie chrzęści.Ryby – tradycyjna nazwa zmiennocieplnych kręgowców wodnych oddychających skrzelami i poruszających się za pomocą płetw. Obejmuje bezżuchwowe krągłouste (Cyclostomata) oraz mające szczęki ryby właściwe (Pisces).




    Warto wiedzieć że... beta

    Biblioteka Narodowa Izraela (hebr. הספרייה הלאומית; dawniej: Żydowska Biblioteka Narodowa i Uniwersytecka, hebr. בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי) – izraelska biblioteka narodowa w Jerozolimie.
    Wędliny to przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce. Wędzonki to przetwory mięsne wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego (szynka, baleron, boczek, polędwica).
    Mąka pszenna – rodzaj mąki otrzymywany z pszenicy. Jest wykorzystywana m.in. do produkcji sosów, pieczywa oraz ciast.
    Tabasco – rodzaj ostrej przyprawy, otrzymywanej z kultywaru ‘Tabasco’ papryki owocowej (Capsicum frutescens), należącego do grupy tzw. papryk chili. Ma owoce o długości 3-5 cm.
    Encyklopedia Britannica (ang. Encyclopædia Britannica) – najstarsza wydawana do chwili obecnej i najbardziej prestiżowa encyklopedia angielskojęzyczna. Artykuły w niej zamieszczane uważane są powszechnie przez czytelników za obiektywne i wiarygodne.
    Język francuski (fr. langue française lub français) – język pochodzenia indoeuropejskiego z grupy języków romańskich. Jako językiem ojczystym posługuje się nim ok. 80 mln ludzi: ok. 65 mln Francuzów, ok. 4,5 mln Belgów (czyli 42%), ok. 1,5 mln Szwajcarów (czyli 20%), a także ok. 8 mln mieszkańców kanadyjskich prowincji Québec, Ontario i Nowy Brunszwik. Ok. 201 milionów osób na całym świecie używa francuskiego jako języka głównego (oszacowanie z 2009 r. według Organisation mondiale de la Francophonie), a 72 miliony jako drugiego języka codziennego (w tym krajach Maghrebu). Wiele z tych osób mieszka w krajach, w których francuski jest jednym z języków urzędowych, bądź powszechnie używanych (54 kraje). Paradoksalnie, w Algierii, Maroku, i Tunezji, gdzie nie ma statusu języka urzędowego, jest bardziej rozpowszechniony niż w wielu krajach Czarnej Afryki, w których jest jedynym językiem urzędowym.
    Sos soubise – rodzaj francuskiego sosu cebulowego. Ten sos jest przyrządzany na bazie sosu beszamelowego. Sos soubise jest podawany do dań z baraniny.

    Reklama