• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Sole amonowe

    Przeczytaj także...
    Reszta kwasowa – tradycyjna nazwa fragmentu cząsteczki kwasu, powstałego po oderwaniu się od kwasu w wyniku dysocjacji elektrolitycznej jednego lub więcej atomów wodoru.Azotyn amonu (nazwa Stocka: azotan(III) amonu), NH4NO2 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy azotynów, sól kwasu azotawego i amoniaku.
    Siarczan amonu, (NH4)2SO4 – nieorganiczny związek chemiczny, sól amonowa kwasu siarkowego. Tworzy bezbarwne kryształy o temperaturze rozkładu 513 °C (wydziela amoniak). Dobrze rozpuszcza się w wodzie.
    Azotan amonu, NH4NO3

    Sole amonowe, sole amoniowe − sole zawierające kationy amonowe NH+4 i aniony dowolnych reszt kwasowych.

    Jon amonowy to jon powstający przez przyłączenie jonu wodorowego do cząsteczki amoniaku. Tworzy się w roztworze wodnym amoniaku:Grupa funkcyjna (podstawnik) – szczególnie aktywna część cząsteczki, która jest odpowiedzialna za jej sposób reagowania w danej reakcji.

    Przykłady:

    Mleczan amonu – organiczny związek chemiczny, sól kwasu mlekowego i amoniaku. Stosowany jako dodatek do żywności (E328).Wodorowęglan amonu, NH4HCO3 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorowęglanów, wodorosól amonowa kwasu węglowego.
  • azotan amonu NH4NO3
  • azotyn amonu NH4NO2
  • siarczan amonu (NH4)2SO4
  • węglan amonu (NH4)2CO3
  • wodorowęglan amonu NH4HCO3
  • chlorek amonu NH4Cl
  • octan amonu CH3COONH4
  • mleczan amonu CH3-CHOH-COONH4
  • Uwagi

    1. Zwyczajowo solami amoniowymi nazywa się organiczne sole amonowe, w których co najmniej jeden atom wodoru przy atomie azotu jest zastąpiony podstawnikiem (największe znaczenie mają czwartorzędowe sole amoniowe).
    Chlorek amonu (łac. Ammonii chloridum; nazwa zwyczajowa: salmiak, NH4Cl) – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego i amoniaku. Występuje naturalnie jako rzadki minerał salmiak rodzimy.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.017 sek.