• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Skałowron

    Przeczytaj także...
    Jajo – jedna z faz rozwoju nowego osobnika u wielu gatunków zwierząt. Jajo zawiera surowce odżywcze pozwalające na rozwój zarodka bez dostępu do organizmu macierzystego i zewnętrznych źródeł pożywienia oraz stosunkowo bezpieczne środowisko, ale ze względu na swoją zawartość jest również cenionym pokarmem.Kawka zwyczajna, kawka (Coloeus monedula) – średni ptak synantropijny z rodziny krukowatych, blisko spokrewniony z kawką srokatą, z którą włączane są do podrodzaju Coloeus w obrębie rodzaju Corvus, albo traktowanego jako odrębny rodzaj krukowatych.
    Australia (Związek Australijski, Commonwealth of Australia) – państwo położone na półkuli południowej, obejmujące najmniejszy kontynent świata, wyspę Tasmanię i inne znacznie mniejsze wyspy na Oceanie Indyjskim i Spokojnym. Jedyny kraj, który obejmuje cały kontynent. Siłą rzeczy nie posiada granic lądowych z żadnym państwem.

    Skałowron (Corcorax melanorhamphos) – gatunek średniego ptaka z rodziny skałowronów (Corcoracidae). Jest endemitem południowo-wschodniej Australii. Nie jest zagrożony. Jego zasięg występowania jest szacowany na około 1,980,000 km. Jedyny przedstawiciel rodzaju Corcorax. Wyrózniono dwa podgatunki C. melanoramphos:

    Dymorfizm płciowy, dwupostaciowość – rodzaj dymorfizmu przejawiający się różnicami w morfologii samicy i samca jednego gatunku. Zjawisko to jest widoczne u wielu grup zwierząt, np.:Gniazdowanie kooperatywne – jest to takie gniazdowanie u ptaków, podczas którego osobniki inne niż rodzice pomagają opiekować się pisklętami. Co najmniej 300 gatunków ptaków odchowuje młode w ten sposób. Badania wykazały, że jest ono najbardziej rozpowszechnione wśród wróblowych.
  • C. melanoramphos melanoramphos – wschodnia i południowa-wschodnia Australia.
  • C. melanoramphos whiteae – południowa i południowo-wschodnia Australia Południowa.
  • Charakterystyka Rozmiarami mieści się pomiędzy kawką a krukiem. Nie występuje dymorfizm płciowy. Dosyć długi, zagięty szary dziób. Czerwone oczy nie występują u ptaków młodych. Poza tym cały czarny, ale opalizujący. Na skrzydłach biały pas złożony z plam na lotkach, trochę jak u sroki. Grube, mocne nogi. Wymiary
  • długość ciała: 43-47 cm
  • rozpiętość skrzydeł: 76 cm
  • masa ciała: 312 g
  • Biotop Suche zadrzewienia oraz zarośla. Zachowanie Pomimo, iż żeruje na ziemi dobrze lata. Jest towarzyski i żyje w grupach 5-10 osobników. Głos Alarmuje serią opadających gwizdów, ostre zgrzyty. Nie ma piosenki. Pożywienie Głównie bezkręgowce i małe ilości drobnych kręgowców. Zimą zjada nasiona. Lęgi Gniazduje kooperatywnie. Gniazdo z błota ma kształt miseczki i mieści się na poziomej gałęzi drzewa. Opiekuje się nim grupa ptaków, więcej niż jedna samica może składać jaja. Jedna składa ich 3-5. Wysiadywanie trwa 19 dni. Młode potrafią latać po 25 dniach. Wyprowadza 1 lęg, bardzo rzadko 2.

    Przypisy

    1. Corcorax melanorhamphos, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
    2. Corcorax, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.) [dostęp 12 lipca 2011]
    3. White-winged Chough (Corcorax melanoramphos) (ang.). IBC: The Internet Bird Collection. [dostęp 12 lipca 2011].
    4. BirdLife International 2012, Corcorax melanorhamphos, [w:] The IUCN Red List of Threatened Species 2015 [online], wersja 2015-3 [dostęp 2015-11-11] (ang.).
    5. P. Mielczarek, M. Kuziemko: Rodzina: Corcoracidae Mathews, 1927 - skałowrony - Australian Mudnesters (wersja: 2015-05-27). W: Kompletna lista ptaków świata [on-line]. Instytut Nauk o Środowisku Uniwersytetu Jagiellońskiego. [dostęp 2015-11-11].
    6. www.birdlife.org - strona o stanie populacji ptaków
    7. F. Gill, D. Donsker: Crows, mudnesters & birds-of-paradise (ang.). IOC World Bird List: Version 5.4. [dostęp 2015-11-11].

    Bibliografia[]

  • D. Chandler, D. Couzens, E. Dunn, J. Elphic, R. Hume i inni: Ptaki. Warszawa: MULTICO Oficyna wydawnicza, 2008, seria: Fakty o zwierzętach świata. ISBN 9788370735838.
  • Kruk zwyczajny, kruk (Corvus corax) – gatunek dużego osiadłego ptaka z rodziny krukowatych (Corvidae). Występuje na półkuli północnej, jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem spośród wszystkich krukowatych. Obecnie wyróżnia się dziesięć podgatunków, wykazujących niewielkie odmienności w morfologii – pomimo iż niedawne badania wykazały znaczne różnice genetyczne wśród populacji z różnych regionów. W Polsce nieliczny ptak lęgowy (lokalnie może być średnio liczny).Australia Południowa – jeden ze stanów Australii, położony jest w centralno-południowej części kontynentu australijskiego, u brzegów Oceanu Południowego. Ma obszar 1 043 514 km². Stolicą Australii Południowej jest Adelaide, znana jako "City of Churches" (Miasto Kościołów). Australia Południowa została założona jako kolonia Wielkiej Brytanii w 1836 roku i przyłączyła się do Związku Australijskiego (Australii) w 1901. Ludność Południowej Australii to w przybliżeniu 1,60 mln osób (IX 2008), większość z nich mieszka w stolicy stanu, w pobliżu brzegu oceanu i wzdłuż rzeki Murray .



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Bezkręgowce (Invertebrata) – zespół wszystkich grup zwierzęcych o rozmaitych planach budowy i różnym pochodzeniu, przeciwstawiany potocznie kręgowcom (Vertebrata). Jest to sztuczna jednostka systematyczna grupująca zwierzęta wielokomórkowe (Metazoa), wyodrębniane na podstawie negatywnej cechy diagnostycznej – braku szkieletu wewnętrznego (osiowego) w postaci kręgosłupa i czaszki. Pozostałe cechy, którymi określa się bezkręgowce nie są jednoznaczne. Do bezkręgowców należy 97–99% współcześnie występujących zwierząt. Liczba opisanych gatunków przekracza 1 milion.
    Skałowrony (Corcoracidae) – rodzina ptaków z rzędu wróblowych (Passeriformes). Występują endemicznie w Australii. Są społeczne.
    Sroka zwyczajna, sroka pospolita, sroka (Pica pica) – gatunek średniej wielkości ptaka z rodziny krukowatych (Corvidae).

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.016 sek.