• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Sencha

    Przeczytaj także...
    Matcha (jap. 抹茶, matcha) – japońska, sproszkowana zielona herbata, używana w ceremonii picia herbaty cha-no-yu (dosł. "gorąca woda na herbatę") oraz jako dodatek do potraw (np. klusek, ciastek, lodów).Japonia (jap. 日本, trb. Nihon lub Nippon) – państwo wyspiarskie usytuowane na wąskim łańcuchu wysp na zachodnim Pacyfiku, u wschodnich wybrzeży Azji, o długości 3,3 tys. km. Archipelag rozciąga się niemal południkowo (Japończycy utrzymują, że ich kraj ma kształt „trzydniowego Księżyca”) pomiędzy 45°33′ a 20°25′ stopniem szerokości północnej, od Morza Ochockiego na północy do Morza Wschodniochińskiego i Tajwanu na południu. Stolica Tokio jest usytuowana prawie dokładnie na tej samej szerokości geograficznej co Ateny, Pekin, Teheran i Waszyngton.
    Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi. W Chinach opisuje się ją znakiem 茶, który jest jednak różnie czytany w zależności od dialektu: tê – dialekt hokkien (czego odmiany są często obecne w językach zachodniej Europy) oraz chá, w dialekcie kantońskim i mandaryńskim (z odmianami tej wymowy popularnymi na wschodzie – Indie, Iran, Turcja, Rosja, Czechy). Polska nazwa herbata to zbitka pochodząca od łac. herba thea (gdzie herba oznacza po prostu „ziele” podobnie jak yerba; wariant hierba; w hiszpańskim yerba mate). Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar.
    Sencha

    Sencha (jap. 煎茶) – rodzaj japońskiej zielonej herbaty przygotowywanej bez mielenia liści. Podobnie jak inne herbaty japońskie, jest ona z reguły silniejsza w smaku od swoich chińskich odpowiedników.

    Język japoński (jap. 日本語 nihongo lub nippongo) – język używany przez ok. 130 mln mieszkańców Japonii oraz japońskich emigrantów na wszystkich kontynentach.Pojęcia Chiny używa się w odniesieniu do krainy historycznej, obejmując wówczas całokształt chińskiej historii i kultury (zobacz: historia Chin), lub w węższym znaczeniu, w odniesieniu do Chińskiej Republiki Ludowej.

    W zależności od gatunku zaparza się ją wodą o temperaturze 60-80 °C przez 1-3 minuty. Należy tutaj nadmienić, że jest to herbata "wielonaparowa", czyli taka, którą możemy parzyć wielokrotnie, zazwyczaj do 3 razy. Wraz z kolejnymi parzeniami zwiększa się temperaturę wody oraz czas parzenia. Szczególnym rodzajem sencha jest gyokuro, które nie podlega opisanym wcześniej metodom parzenia. Gyokuro bardzo często parzymy wodą o jeszcze niższej temperaturze (50-60 °C). Używa się także znacznie więcej suszu herbaty niż w przypadku zwykłej sencha. Pierwsze parzenie zazwyczaj trwa około 2 minut. Drugie parzenie trwa już jednak zaledwie 30 sekund. Przy kolejnych parzeniach zwiększamy czas o około minutę. Gyokuro możemy parzyć 4, a nawet 5 razy (w zależności od gatunku i jakości herbaty).

    Zobacz też[]

  • Matcha - herbata z liści startych na proszek
  • Gyokuro - zielona herbata zacieniana (strona anglojęzyczna)



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.015 sek.