• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Saccharomycetes

    Przeczytaj także...
    Dictionary of the Fungi – książka zawierająca najbardziej kompletną listę rodzajów grzybów (Fungi), ich rodzin i rzędów i wyższych taksonów. Dla każdego rodzaju podano publikację, w której został on po raz pierwszy opisany, datę publikacji, status, pozycję systematyczną, liczbę zaakceptowanych gatunków, rozmieszczenie i kluczowe odniesienia. Dla wszystkich grup grzybów są podane szczegółowe diagnozy rodzin, rzędów i wyższych taksonów. Ponadto istnieją notatki biograficzne, informacje o dobrze znanych metabolitach i mykotoksynach oraz zwięzłe opisy prawie wszystkich częstych i stosowanych aspektów tematu (w tym cytaty z ważnej literatury). Pączkowanie - rodzaj rozmnażania bezpłciowego. Polega ono na wytwarzaniu przez rodzicielski organizm małego fragmentu, który po oderwaniu się od rodzica samodzielnie rozwija się w identyczną genetycznie jego kopię. Można powiedzieć, że z genetycznego punktu widzenia pączkowanie to rodzaj klonowania.
    Ściana komórkowa - martwy składnik komórki, otoczka komórki o funkcji ochronnej i szkieletowej. Ściana komórkowa występuje u roślin, grzybów, bakterii i niektórych protistów. U każdej z tych grup jest zbudowana z innych substancji, np. u grzybów jest to chityna, a u roślin celuloza i jej pochodne (hemiceluloza i pektyna) oraz lignina, natomiast u bakterii podstawowym składnikiem jest mureina. Ściana komórkowa leży na zewnątrz błony komórkowej. W tkankach ściany komórkowe sąsiadujących ze sobą komórek są zlepione pektynową substancją tworzącą blaszkę środkową. Między komórkami istnieją wąskie połączenia w postaci plasmodesm - wąskich pasm cytoplazmy przenikających ściany i zawierających fragmenty retikulum endoplazmatycznego. Młode komórki roślin otoczone są ścianą pierwotną, której strukturę wewnętrzną stanowią ułożone w sposób nieuporządkowany łańcuchy celulozowe wypełnione hemicelulozą i pektyną. W starszych komórkach obserwuje się również ścianę wtórną - powstającą po wewnętrznej stronie ściany pierwotnej, zwykle grubszą i bardziej wytrzymałą niż pierwotna, o uporządkowanej budowie szkieletu celulozowego, również wypełnionego hemicelulozą i pektyną. Ulega ona inkrustacji (węglan wapnia, krzemionka lub lignina) i adkrustacji (kutyna, suberyna, woski).

    Saccharomycetes G. Witer – klasa workowców (Ascomycota), której typem nomenklatorycznym jest Saccharomyces.

    Charakterystyka[ | edytuj kod]

    Grzyby z klasy Saccharomycetes charakteryzują się brakiem owocników, strzępek workotwórczych i dikariofazy, natomiast ściana komórkowa składa się z dwóch polimerówmannanu i glukanu. U części przedstawicieli występują haploidalne formy jednokomórkowe rozmnażające się wegetatywnie głównie przez pączkowanie. Rozmnażanie płciowe u drożdżaków polega na zlaniu się dwóch komórek wegetatywnych, a powstała zygota przechodzi mejozę i staje się workiem o 4 lub 8 zarodnikach. Drożdżaki syntetyzują witaminy z grupy B, żyją na podłożach zawierających cukier i powodują ich fermentację, stąd znalazły zastosowanie w piekarnictwie, browarnictwie oraz przemyśle spirytusowym. Są również ważnym obiektem modelowym w badaniach genetycznych i biotechnologii.

    Typ nomenklatoryczny – w systematyce biologicznej organizm wiązany z określonym taksonem i określający zakres jego stosowania. Typem nomenklatorycznym gatunku oraz taksonu wewnątrzgatunkowego jest pojedynczy okaz (typ) (np. okaz zielnikowy rośliny), ew. ilustracja. Typem nomenklatorycznym rodzaju i wszystkich taksonów pomocniczych o randze pośredniej między rodzajem i gatunkiem jest gatunek typowy. Typem dla rodziny i taksonów pomocniczych o randze pośredniej między rodziną i rodzajem jest rodzaj typowy.Grzyby workowe (Ascomycota Caval.-Sm.) – typ grzybów z podkrólestwa Dikarya. Ich nazwa pochodzi od typu zarodni zwanej workiem (ascus), w której są wytwarzane zarodniki workowe (askospory).

    Systematyka[ | edytuj kod]

    Klasę Saccharomycetes utworzył Heinrich Georg Winter w pierwszym tomie drugiej edycji „Rabenhorst's Kryptogamen-Flora” z 1884: .mw-parser-output div.cytat{display:table;padding:0}.mw-parser-output div.cytat.box{margin-top:0.5em;margin-bottom:0.8em;border:1px solid #aaa;background:#f9f9f9}.mw-parser-output div.cytat>blockquote{margin:0;padding:0.5em 1.5em}.mw-parser-output div.cytat-zrodlo{text-align:right;padding:0 1em 0.5em 1.5em}.mw-parser-output div.cytat-zrodlo::before{content:"— "}.mw-parser-output div.cytat.cudzysłów>blockquote{display:table}.mw-parser-output div.cytat.klasyczny::before{float:left;content:"";background-image:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/Quote-alpha.png/20px-Quote-alpha.png");background-repeat:no-repeat;background-position:top right;width:2em;height:2em;margin:0.5em 0.5em 0.5em 0.5em}.mw-parser-output div.cytat.klasyczny>blockquote{border:1px solid #ccc;background:white;color:#333;padding-left:3em}.mw-parser-output div.cytat.cudzysłów>blockquote::before{display:table-cell;color:rgb(178,183,242);font:bold 40px"Times New Roman",serif;vertical-align:bottom;content:"„";padding-right:0.1em}.mw-parser-output div.cytat.cudzysłów>blockquote::after{display:table-cell;color:rgb(178,183,242);font:bold 40px"Times New Roman",serif;vertical-align:top;content:"”";padding-left:0.1em}.mw-parser-output div.cytat.środek{margin:0 auto}.mw-parser-output div.cytat.prawy{float:right;clear:right;margin-left:1.4em}.mw-parser-output div.cytat.lewy{float:left;clear:left;margin-right:1.4em}.mw-parser-output div.cytat.prawy:not([style]),.mw-parser-output div.cytat.lewy:not([style]){max-width:25em}

       2. Classe: Saccharomycetes. Einzellige Pilze mit endogener Sporenbildung, ohne eigentliche Hyphen, ohne Sexualakt. Vermehrung durch Sprossung.

    Drożdże (Saccharomyces Meyen ex E.C. Hansen) – rodzaj grzybów jednokomórkowych z rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae).Klasa (łac. classis) – kategoria systematyczna w systematyce roślin obejmująca spokrewnione rzędy, odpowiadająca rangą gromadzie (classis) w systematyce zwierząt. Kategoriami pomocniczymi dla klasy są nadklasa (superclassis) i podklasa (subclassis).

    Według aktualizowanej klasyfikacji Index Fungorum bazującej na Dictionary of the Fungi do klasay Saccharomycetes należą dwa rzędy oraz rodzaje incertae sedis:

  • podklasa Saccharomycetidae Tehler 1988
  • rząd Saccharomycetales Kudryavtsev 1960
  • rząd Saccharomycodaceae E.C. Hansen 1904
  • rodzaje incertae sedis: Ascodes Clem. 1909, Coccidomyces Buchner 1912, Glukomyces Beij. 1921
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. CABI databases [dostęp 2020-12-15] (ang.).
    2. P.M. Kirk, Index Fungorum [dostęp 2020-12-15] (ang.).
    3. Encyklopedia biologia ​ISBN 978-83-7327-756-4​ Wyd. "Greg" 2007
    4. G. Winter: Rabenhorst's Kryptogamen-Flora. T. I. Cz. 1. Lipsk: Verlag von Eduard Kummer, 1884, s. 32.
    Saccharomycetales Kudryavtsev – rząd grzybów należący do klasy Saccharomycetes, którego typem nomenklatorycznym jest Saccharomyces.Węglowodany (cukry, cukrowce, sacharydy) – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu, zazwyczaj w stosunku H:O = 2:1. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki półacetalowe. Ogólnym wzorem sumarycznym węglowodanów jest CxH2yOy lub Cx(H2O)y (znane są jednak węglowodany niespełniające tego wzoru, np. deoksyryboza).




    Warto wiedzieć że... beta

    Incertæ sedis (łac. o niepewnej pozycji) – termin używany w taksonomii do określenia jednostki taksonomicznej, której szersze pokrewieństwo jest nieznane lub niezdefiniowane. Czasami stosowane jest też określenie sedis mutabilis.
    Dikariofaza, faza jąder sprzężonych - tzw. trzeci stan jądrowy, który zachodzi, gdy kariogamia (czyli zlanie jąder) nie następuje zaraz po plazmogamii (czyli połączeniu i zlaniu cytoplazmy kopulujących ze sobą komórek), a jądra męskie występują wraz z jądrami żeńskimi w segmentach strzępek. Występuje u grzybów z podkrólestwa Dikarya: grzybów podstawkowych (Basidiomycota) i workowych (Ascomycota).
    Polimery (gr. polymeres - wieloczęściowy, zbudowany z wielu części) – substancje chemiczne o bardzo dużej masie cząsteczkowej, które składają się z wielokrotnie powtórzonych jednostek zwanych merami.
    Mannan – rodzaj polisacharydów pochodzenia roślinnego zbudowanych z reszt mannozy. Mannan w ostatnim etapie biosyntezy streptomycyny indukuje działanie streptymycynazy - enzymu rozkładającego streptomycynę B (produkt uboczny) do streptomycyny A (pożądany produkt - antybiotyk).

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.72 sek.