• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Sabra - likier

    Przeczytaj także...
    Edgar Miles Bronfman (ur. 20 czerwca 1929 w Montrealu, zm. 21 grudnia 2013 w Nowym Jorku) – amerykańsko-kanadyjski przedsiębiorca pochodzenia żydowskiego, filantrop i długoletni prezes Światowego Kongresu Żydów. Likier (fr. liqueur) – wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.
    Pomarańcza – nazwa, jaką określa się niektóre gatunki roślin należące do rodzaju cytrus, zwykle o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu. Jest to nazwa tylko zwyczajowa, nie stanowi ona odrębnej jednostki taksonomicznej. Gatunki pomarańczy pochodzą z Chin i wschodniej Azji.

    Sabraizraelski likier o smaku czekoladowo-pomarańczowym.

    Wytwarzany jest z czekolady i wyciągu ze skórek pomarańczy. Zawiera 30% alkoholu.

    Pomysłodawcą wytworzenia likieru w 1963 był Edgar Bronfman.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. tzabar (ang.). balashon.com, 2008-03-23. [dostęp 2013-01-05].
    2. Sabra Chocolate Orange Liqueur (700ml) (ang.). nicks.com.au. [dostęp 2013-01-05].




    Warto wiedzieć że... beta

    Czekolada (z nahuatl xocolatl – gorzka woda) – wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (masło kakaowe), środka słodzącego i innych dodatków. Według dyrektywy 2000/36/WE czekoladę definiuje się jako wyrób otrzymywany z wyrobów kakaowych i cukrów, który zawiera nie mniej niż 35% suchej masy kakaowej ogółem, w tym nie mniej niż 14% suchej odtłuszczonej masy kakaowej. Wytwarzana w postaci tabliczek czekolady. Pierwsza czekolada w tabliczkach powstała w 1839 r. w Niemczech, wyprodukowana została przez firmę Jordan & Timaeus z kakao, cukru i koziego mleka. W niektórych krajach, np. w Meksyku, powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie, mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.831 sek.