• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Restauracja - lokal gastronomiczny

    Przeczytaj także...
    Gastronomia (z grec. gaster - "żołądek", nómos - "prawo", "ustawa") – rodzaj działalności gospodarczej polegającej na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego (np. restauracji, barów, stołówek itp.). Także sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną. Gastronomia to również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu potraw, komponowaniu posiłków, o tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach i obyczajach związanych z jedzeniem.Półprodukt - produkt otrzymywany w którejś z faz produkcji, znajdujący się w stanie przetwarzania i przeznaczony do dalszej obróbki. Przykładem półproduktu mogą być odlewy hutnicze do dalszej obróbki, płynne żeliwo czy ciasto chlebowe w czasie urabiania.
    Casual dining – lokal gastronomiczny, który serwuje dania obiadowe w przystępnych cenach, w przyjaznej, rodzinnej atmosferze.
    Wnętrze restauracji
    Blat oraz właścicielka restauracji chińskiej w Chicagowskiej dzielnicy Ravenswood/Northside, podawająca jedzenie na wynos (take-out)

    Restauracja – lokal gastronomiczny z obsługą kelnerską, w którym konsumpcja odbywa się przy stolikach. Podrzędna restauracja potocznie określana jest jako knajpa.

    Stacja Narciarska Kamienica – ośrodek narciarski w polskich Sudetach Wschodnich w Masywie Śnieżnika na północnych zboczach północnego wierzchołka góry Zawada (778 m n.p.m.) we wsiach Kamienica i Bolesławów w gminie Stronie Śląskie.Bar (pot. knajpa) – lokal gastronomiczny, w którym konsumuje się zamówione wcześniej napoje alkoholowe, głównie piwa oraz drinki i wódkę. Większość barów jako popularne miejsce spotkań i zabaw towarzyskich otwierana jest późnym wieczorem i zamykana w godzinach wczesnoporannych, niektóre czynne są już od godzin przedpołudniowych. Zamówienie polega na prostym wyborze napojów, lub proponowanym przez fachową obsługę (barmana) w zależności od mody lub upodobań. Bar może być również popularnym miejscem do spotkania w czasie wyjścia do miasta w ciągu dnia. Wiele barów w godzinach nocnych zamienia się dla gości w kluby muzyczne, modne dyskoteki lub miejsca innych rozrywek jak gry bilardowe czy dart.

    W restauracji dania przygotowywane są na indywidualne zamówienie, produkowane głównie z surowców (rzadziej z półproduktów i gotowych potraw). Asortyment uzupełniają napoje zimne i gorące, alkohole, wyroby cukiernicze i towary handlowe (papierosy, słodycze itp.). Restauracje często mają odpowiedni do charakteru obiektu wystrój wnętrz i specjalizację w rodzaju kuchni (regionalna, narodowa). Ponadto restauracje świadczą usługi rozrywkowe (np. dancingi), dodatkowe (np. catering), przygotowane są do organizowania przyjęć okolicznościowych i obsługi grup.

    Napój alkoholowy – napój zawierający etanol. Napoje alkoholowe dzielone są na piwa, wina oraz alkohole spirytusowe. Spożywanie napojów alkoholowych jest legalne w większości krajów a ponad 100 państw posiada przepisy regulujące ich produkcję, sprzedaż i spożywanie. W Polsce, według definicji ustawowej napój alkoholowy to każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.Pizzeria – lokal gastronomiczny, specjalizującego się w przyrządzaniu i serwowaniu pizzy. Bywa to także miejsce spotkań towarzyskich.

    Istnieje wiele zakładów specjalistycznych będących odmianą restauracji o zwężonym zakresie podawanych potraw i napojów, np. pizzerie, karczmy.

    Wiele sieci barów szybkiej obsługi, które sprzedają żywność fast food, nazywa niepoprawnie swoje placówki restauracjami (np. McDonald's, KFC).

    Typy restauracji[ | edytuj kod]

  • casual dining
  • fine dining
  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • bar
  • zakład żywienia zbiorowego
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Knajpa Słownik języka polskiego PWN
    2. Knajpa Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego
    3. McDonald's, Restauracje McDonald’s, mcdonalds.pl [dostęp 2019-10-21].
    4. KFC, kfc.pl [dostęp 2019-10-21].

    Bibliografia[ | edytuj kod]

  • Ryszard Jargoń, Obsługa konsumenta. Część 1, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne SA, Warszawa 2000, ​ISBN 83-02-07844-1​.
  • Barbara Koziorowska, Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1998, ​ISBN 83-00-03176-6​.
  • Linki zewnętrzne[ | edytuj kod]

  • Konwencja Międzynarodowej Organizacji Pracy Nr 172 dotycząca warunków pracy w hotelach, restauracjach i podobnych zakładach (teksty oryginalne, przekład polski)
  • Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) – rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.Słodycze – gotowe produkty spożywcze o słodkim smaku i zazwyczaj o stałej konsystencji, które spożywa się zwykle między posiłkami. Słodycze produkuje się zazwyczaj z cukru z dodatkiem mleka, wody, kakao, wiórków kokosowych i bakalii.




    Warto wiedzieć że... beta

    Karczma (austeria, gospoda, oberża, zajazd) – budynek pełniący funkcje wyszynku, miejsca spotkań i zabaw miejscowej ludności oraz domu zajezdnego przeznaczonego dla podróżnych.
    Napój – płyn przeznaczony do konsumpcji przez człowieka. Napoje oprócz swojej podstawowej funkcji, jaką jest zaspokojenie pragnienia oraz dostarczanie pijącemu wartości odżywczych, mogą pełnić między innymi funkcje lecznicze, obyczajowe i obrzędowe (np. podczas zaślubin czy liturgii).
    Papieros - wyrób tytoniowy składający się z rurki z cienkiej bibułki (gilzy) o średnicy do 1 cm i długości do 12 cm (zwykle 85 mm), wewnątrz której znajduje się mieszanka tytoniowa zawierająca spreparowane liście różnych odmian tytoniu.
    Kentucky Fried Chicken (KFC) – jedna z największych sieci barów szybkiej obsługi serwujących dania fast food, założona przez Harlanda Sandersa, bardziej znanego jako pułkownik Sanders. Centrala firmy znajduje się w Louisville w stanie Kentucky w USA.
    Catering, katering – obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Albo codzienne zapewnianie posiłków w szkołach, miejscach pracy etc. przygotowywanych poza obiektem klienta. Także do prywatnych mieszkań. Wchodzi w skład usług oferowanych przez firmy cateringowe oraz restauracje, które wykonują we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) zamówione potrawy, serwowane później w lokalu klienta.
    Międzynarodowa Organizacja Pracy – MOP (ang. International Labour Organization – ILO, franc. Organisation Internationale du Travail – OIT, hiszp. Organización Internacional del Trabajo – OIT) – organizacja zajmująca się problemami pracowniczymi: ograniczaniem pracy dzieci (szczególnie w niebezpiecznych branżach), ochroną praw pracowników, polepszaniem warunków do pracy i życia, tworzeniem miejsc pracy i szkoleń. Została utworzona 28 czerwca 1919 roku na paryskiej konferencji pokojowej jako autonomiczna organizacja stowarzyszona z Ligą Narodów. Po II wojnie światowej stała się organizacją afiliowaną przy ONZ. Siedziba tej organizacji znajduje się w Genewie. W 1969 roku otrzymała pokojową Nagrodę Nobla.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.014 sek.