Pulpet

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
(Przekierowano z Pulpety)
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Pulpety al sugo

Pulpet (z języka włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga) – gotowana potrawa mięsna na bazie mielonego mięsa, ryb lub podrobów, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie (al sugo) lub jako dodatek do zup. Danie pochodzi z Włoch.

Podroby – części jadalne, narządy wewnętrzne oraz inne części ciała zwierząt rzeźnych nie wchodzące w skład tusz (półtusz, ćwierćtusz).Al sugo – określenie z dziedziny sztuki kulinarnej oznaczające różne potrawy w dowolnym sosie. Wywodzi się z kuchni włoskiej.

Zobacz też[ | edytuj kod]

  • klops
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Mirosław Jarosz, Słownik Wyrazów Obcych, Irena Kamińska-Szmaj (red.), Wrocław: Wydawnictwo Europa, 2001, ISBN 83-87977-08-X, OCLC 189427587.
    Mięso mielone – według definicji Unii Europejskiej: mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki (zmielone lub posiekane) i zawiera mniej niż 1% soli. W praktyce domowej zawartość soli może być większa i zależeć od gustów konsumentów.Zupa – potrawa mająca zazwyczaj postać wywaru powstającego podczas gotowania różnorodnych składników. W tradycji polskiej zupa jest zwykle pierwszym daniem obiadu. Podczas gotowania warzyw, owoców, mięs i kości uwalnia się znaczna ilość zawartych w nich składników. Bez takiego przygotowania niektóre z nich nie zostałyby wchłonięte przez układ pokarmowy człowieka i dlatego zupy są daniem bogatym w niezbędne składniki. Przygotowanie zup zazwyczaj wymaga użycia żaroodpornego naczynia. Zwykle jest to garnek lub kociołek umieszczony nad ogniem lub grzejnikiem elektrycznym.




    Warto wiedzieć że... beta

    Klops – wyrób garmażeryjny, pieczeń z masy mięsa mielonego, która w zależności od techniki wykonania, dzieli się w kuchni polskiej na klopsy pieczone lub klopsy nadziewane. Jest to zazwyczaj uformowana w kulisty kształt masa mielonego mięsa z dodatkiem innych składników takich jak cebula, bułka, lub bułka tarta, jajko oraz przyprawy: sól, ziele angielskie, pieprz, cynamon lub czosnek do smaku itp.
    Gotowanie – jeden z procesów obróbki termicznej stosowanych w gastronomii. Odbywa się w środowisku wrzącej wody. Podczas tego procesu białka zawarte w potrawie ścinają się, skrobia zaś rozkleja się, co powoduje, że składniki te stają się przyswajalne przez układ pokarmowy człowieka. Stosunkowo niska temperatura tego procesu, nieprzekraczająca stu kilkunastu stopni Celsjusza, sprawia iż w potrawie nie powstają szkodliwe dla zdrowia produkty rozkładu składników pokarmowych.

    Reklama