• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Pulpa

    Przeczytaj także...
    Powidła - przetwór owocowy zwykle wykonywany ze śliwek. Tradycyjnie na powidła używa się węgierek prażonych w kotłach przez wiele dni aż do uzyskania koloru od bordowego do brązowego. Prażenie powoduje odparowanie wody, co zwiększa gęstość, poprawia smak powideł oraz przedłuża okres przechowywania. Obecnie częściej produkuje się je z pulp owocowych, gdzie także poprzez obróbkę termiczną zagęszcza się produkt.Dżem – przetwór owocowy sporządzany z całych owoców lub ich części. Dżem przygotowuje się gotując owoce z dużą ilością cukru. W zależności od rodzaju dżemu jak i rodzaju owoców, dżemy mogą zawierać dodatki zagęszczające; pektynę lub rzadziej żelatynę.
    Makulatura – niepotrzebne lub zniszczone wyroby papiernicze, nadające się bezpośrednio do wtórnego wykorzystania w innych celach niż były przeznaczone pierwotnie lub nadające się jako jeden z surowców do produkcji nowego papieru.

    Pulpa – miazga, półprodukt powstały ze zgniecionego, rozdrobnionego materiału (drzewa, owoców, jarzyn), często utrwalony chemicznie lub fizycznie. Pulpa drzewna jest używana do produkcji papieru, z pulp owocowych powstają dżemy i powidła. Pulpę uzyskuje się także przerabiając makulaturę w pulperze.

    Pulper, maszyna w formie zbliżonej do wielkogabarytowego bębna z obrotowymi ostrzami. Służy do przerobienia makulatury w pulpę. Pulpa mieszana jest z gorącą wodą i mielona do uzyskania pożądanej konsystencji. Wówczas, możliwe jest odfiltrowanie niepapierowych odpadów, które umknęły uwadze w sortowni. W wyniku dalszych procesów, w tym chemicznych, poza urządzeniem uzyskuje się papier makulaturowy, toaletowy, opakowania do jajek, tacki pod kubki jednorazowe lub inne produkty.Papier (z gr. πάπυρος (pápyros), łac. carta papirea) – spilśniona na sicie masa włóknista pochodzenia organicznego o gramaturze od 28 do 200 g/m². Wytwarzany poprzez ułożenie na sicie włókien. Papier jest wytwarzany w formie arkuszy lub wstęgi nawijanej w zwoje. Po uformowaniu masy na sicie jest odwadniany, prasowany, suszony i gładzony w podzielonych etapach ciągłego procesu wytwarzania.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.016 sek.