• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Puchar - naczynie

    Przeczytaj także...
    Janusz Ryszard Korwin-Mikke (ur. 27 października 1942 w Warszawie) – polski publicysta i polityk, poseł na Sejm I kadencji, były prezes Unii Polityki Realnej oraz Wolności i Praworządności, prezes Kongresu Nowej Prawicy.Kielich – naczynie do picia, składające się z czary, podstawy i trzonu, znane i używane już w starożytnej Grecji. Może być wykonany z różnych materiałów (metalu, szkła, ceramiki, drewna, rogu, itp.)
    Etymologia, źródłosłów – dział językoznawstwa badający pochodzenie wyrazów, zmiany ich znaczenia i formy w miarę upływu czasu. Jednocześnie wyraz ten oznacza objaśnienie pochodzenia konkretnego wyrazu i jego znaczenia.
    Pucharek

    Puchar – naczynie, rodzaj czary z nóżką, w postaci dużego kielicha, niekiedy z grubego szkła. Naczynie służy zazwyczaj do podawania w nim lodów.

    Naczynie podobne do pucharu, wykonane ze szkła lub z metalu, czasem z wygrawerowanym okolicznościowym napisem, bywa także fizycznym przejawem nagrody sportowej za zwycięstwo w rywalizacji, nazywanej z tego powodu właśnie "pucharem sportowym".

    Pisownia słowa w języku polskim[]

    Do reformy pisowni z roku 1936 wyraz puchar zapisywany był jako "puhar" (tak jak w innych językach słowiańskich: np. czeski i słowacki pohár). Wiele osób uznało nową pisownię za bezpodstawną i sprzeczną z etymologią. Do nowej wersji nie chciał się dostosować np. prof. Hugo Steinhaus i w jego "Kalejdoskopie Matematycznym" z 1954 r. można znaleźć notę od wydawcy: "pisownia wyrazu puhar utrzymana na życzenie autora". Dzisiaj zagorzałym obrońcą starej pisowni jest Janusz Korwin-Mikke. Oceniając rzecz obiektywnie, sprawa pisowni wygląda nieco inaczej. Nie jest tak, jak by się wydawało, że do reformy ortograficznej pisano "puhar", a po reformie nagle narzucono pisownię "puchar". Otóż wcześniej funkcjonowały obie formy ortograficzne. Kolejne edycje Słownika Języka Polskiego S.B.Lindego dopuszczają obie formy pisowni, również tzw. słownik wileński (1861) oraz słownik warszawski (1900-1927) jako poprawne podają zarówno "puhar", jak i "puchar". W roku 1936 po prostu zdecydowano się na wybór jednej istniejących już form.

    Szkło − według amerykańskiej normy ASTM-162 (1983) szkło zdefiniowane jest jako nieorganiczny materiał, który został schłodzony do stanu stałego bez krystalizacji.Kalejdoskop matematyczny - książka popularnonaukowa Hugona Steinhausa przedstawiająca zagadnienia matematyki, wydana w języku polskim w 1938 r. we Lwowie nakładem Książnicy Atlas i jednocześnie, pt. Mathematical Snapshots (dosł. Migawki matematyczne), wydrukowana również we Lwowie, w języku angielskim, na zamówienie amerykańskiego wydawnictwa G. E. Stecherta. W ciągu ponad 60 następnych lat ukazała się w kolejnych, poprawianych i rozszerzanych wydaniach, w przekładach na kilka języków.


    Przypisy

    1. Hugo Steinhaus "Kalejdoskop Matematyczny", wyd. PZWS (W-wa 1954 r.) II, s. 53.
    2. Kto jest właścicielem języka?. korwin-mikke.blog.onet.pl, 8 lutego 2009.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Hugo Dyonizy Steinhaus (ur. 14 stycznia 1887 w Jaśle, zm. 25 lutego 1972 we Wrocławiu) – polski matematyk żydowskiego pochodzenia, profesor Uniwersytetu Jana Kazimierza, przedstawiciel lwowskiej szkoły matematycznej; aforysta.
    Puchar (w sporcie) – trofeum przyznawane w nagrodę za zwycięstwo, bądź za wywalczenie drugiego lub trzeciego miejsca.
    Lody – zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp. Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej w waflu w postaci gałek lub w postaci zakręconego stożka (lody włoskie i amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa lodowa utrzymuje się na patyku wbitym w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.027 sek.