• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Przekąska

    Przeczytaj także...
    Supermarket – w ścisłym znaczeniu: sklep o bardzo dużej powierzchni, sprzedający szeroki asortyment towarów codziennego użytku, takich jak żywność, ubrania, kosmetyki, środki czyszczące itp.Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych.
    Baton – rodzaj słodyczy o niewielkich rozmiarach. Zazwyczaj składa się z nadzienia o różnych smakach (np. toffi, orzechowy, waniliowy itp.), którego wierzchnia warstwa najczęściej pokryta jest czekoladą (batonik czekoladowy). Istnieją także dietetyczne odmiany batoników oraz batoniki dla diabetyków.

    Przekąska – w kulturze zachodniej jest to rodzaj posiłku, który nie jest traktowany jako pełne danie, a raczej jako pożywienie, które zaspokaja mały głód pomiędzy posiłkami (śniadaniem, obiadem, kolacją).

    Tradycyjnie przekąski wykonywane były z produktów ogólnodostępnych w domu i z resztek z większych posiłków. Wraz z rozwojem supermarketów i sklepów spożywczych, przekąski są bardzo ważnym elementem biznesu gastronomicznego. Do takich przekąsek zaliczyć można chipsy, popcorn, słone paluszki, batony itp.

    Kolacja – ostatni posiłek wieczorny. W Polsce i w innych krajach europejskich kolację je się zazwyczaj w godzinach 18-21. W Hiszpanii kolacja jest spożywana dużo później - w godzinach od 21 do północy. Kolacja wigilijna to posiłek jedzony wieczorem 24 grudnia składający się tradycyjnie z 12 potraw.Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16.

    Ze względu na niezdrowy charakter popularnych przekąsek, zalecane jest zastępowanie ich owocami, warzywami, orzechami czy płatkami zbożowymi lub kanapkami ze świeżymi składnikami.

    Zobacz też[]

  • przystawka
  • zakąska
  • Przypisy


    Słone paluszki – słona przekąska w postaci długich, cienkich paluszków z ciasta drożdżowego, posypanych solą i upieczonych na jasnobrązowy kolor. Są często spożywane do wina i piwa.Zakąska – rodzaj przystawki, jedzenie spożywane po wypiciu wódki, szczególnie często praktykowane w Rosji i innych krajach słowiańskich. Zakąska obok funkcji kulinarnej pełni także rolę kulturową, podobnie jak i sama wódka; zazwyczaj jest ona podkreśleniem i scementowaniem "więzi" wspólnie pijących. Najczęściej spotykane zakąski to ogórki kiszone i śledzie w oleju (mające powstrzymywać wchłanianie alkoholu). Istnieje również zwyczaj "zakąszania" trunków innych niż wódka, na przykład piwa suszoną rybą, bądź grzybami marynowanymi, lecz nie jest to "zakąska" sensu stricto, bowiem nie służy lepszemu przyjęciu alkoholu a jedynie spotęgowaniu pragnienia.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Popcorn (pol. prażona kukurydza) – przekąska z prażonych w wysokiej temperaturze ziaren kukurydzy, co powoduje ich "spuchnięcie" i wyrzucenie z wnętrza miękkiej, chrupiącej, białkowo-skrobiowej masy.
    Chipsy (lub czipsy) – popularna przekąska w postaci cienkich, osuszonych plastrów ziemniaków (najczęściej) lub innych warzyw, zazwyczaj obsmażonych w głębokim, gorącym tłuszczu. Ze względu na wysoką wartość energetyczną chipsów, do ich produkcji stosowane są również zamienniki tłuszczu oraz nowoczesne technologie produkcji, takie jak na przykład gotowanie z zastosowaniem mikrofal, a następnie spryskiwanie niewielką ilością oleju (bez zanurzenia w tłuszczu). Poszczególne smaki uzyskuje się dzięki doborowi przypraw i aromatów, rzadziej ziół.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.013 sek.