• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Program kulinarny

    Przeczytaj także...
    Celebryt albo celebryta, rodz. żeński celebrytka, l.mn. celebryci (ang. celebrity, z łac. celebrare) – termin odnoszący się do osoby często występującej w środkach masowego przekazu i wzbudzającej ich zainteresowanie, bez względu na pełniony przez nią zawód (choć najczęściej są to aktorzy, piosenkarze, uczestnicy reality show, sportowcy czy dziennikarze). Zgodnie z definicją sformułowaną przez Daniela Boorstina w 1961 roku celebryt to osoba, która jest znana z tego, że jest znana. Słowo celebryt nie jest dokładnym synonimem gwiazdy, sławy, idola, autorytetu. Ze względu na możliwość szerokiego oddziaływania społecznego celebryci wykorzystywani są w działaniach reklamowych.MasterChef – teleturniej kulinarny, którego celem jest wyłonienie talentów, spośród amatorów kuchni. Po raz pierwszy show został wyemitowany w 1990 r. Od tamtej pory program nadano w 35 krajach na świecie. W Polsce emisja I edycji rozpoczęła się 2 września 2012 roku.
    Telewizja (TV) – dziedzina telekomunikacji przekazująca ruchomy obraz oraz dźwięk na odległość. W jednym miejscu za pomocą kamery telewizyjnej i mikrofonu rejestruje się sygnał, który następnie jest transmitowany do dowolnego miejsca w zasięgu transmisji. Sygnał odbierany jest przez odbiornik telewizyjny i przetwarzany na obraz oraz dźwięk.
    Program kulinarny

    Program kulinarny – gatunek programu telewizyjnego, który prezentuje przygotowanie jedzenia, najczęściej w kuchni restauracji, w studio telewizyjnym lub w domu osoby prowadzącej. Zazwyczaj, prowadzący program (często kucharz celebryta) przygotowuje jedno lub więcej dań w trakcie trwania pojedynczego odcinka. Prowadzący przeprowadza odbiorców przez pomysł na posiłek, przygotowanie składników i poszczególne etapy przyrządzania dania.

    Ewa gotuje – program kulinarny nadawany od 22 grudnia 2007 roku w Polsacie. Jako pierwszy polski magazyn kulinarny realizowany jest w prywatnej kuchni prowadzącej (tu: Ewy Wachowicz). Reżyserem jest Grzegorz Lewandowski.Podróże kulinarne Roberta Makłowicza (początkowo jako W 80 dań dookoła świata, od marca 2008 Makłowicz w podróży) – cykl prezentujący potrawy kuchni polskiej i światowej prowadzony przez Roberta Makłowicza.

    Programy kulinarne są popularną częścią dziennej ramówki telewizyjnej od zarania telewizji. Są co do zasady niedrogie do wyprodukowania, co sprawia, że są ekonomicznie łatwym sposobem dla stacji telewizyjnych na wypełnienie 30-minutowego, czasem 60-minutowego czasu antenowego. Duża liczba programów kulinarnych trwa wiele sezonów, szczególnie jeśli są sponsorowane przez lokalne stacje telewizyjne lub publiczne media.

    Ramówka, program ramowy – popularne określenie układu programu radiowego albo telewizyjnego, ogólny schemat programu, zbiór regularnie nadawanych audycji radiowych i programów telewizyjnych. Ramówka wyznacza plan emisji programowej stacji radiowych albo telewizyjnych w różnych przedziałach czasu. Wyróżnić należy: ramówki sezonowe, ramówki tygodniowe, ramówki dzienne oraz ramówki okazjonalne.Nadawca publiczny (także potocznie media publiczne) – radio, telewizja i inne media stanowiące własność skarbu państwa. Regulowane w Polsce przez ustawę o radiofonii i telewizji.

    Znane programy kulinarne w polskiej telewizji i polskim internecie to „Kuchenne rewolucje”, „MasterChef”, „Makłowicz w podróży”, „Ewa gotuje”, „Okrasa łamie przepisy”, „Dolce Vita wg Davida Rocco”, „Doradca smaku”, „ABC gotowania”, „Smakuj świat z Pascalem”, „Pyszne 25”, „30 minut Jamiego”, „Dorota, Karol i goście”.

    Media lokalne - środki przekazu, które można wyodrębnić z krajowego systemu medialnego poprzez odwołanie się do dwóch podstawowych kryteriów: lokalnego zakresu zainteresowania i lokalnego zasięgu oddziaływania.Kuchenne rewolucje – polski kulinarny program rozrywkowy emitowany na antenie TVN od 6 marca 2010, oparty na amerykańskim formacie Kitchen Nightmares na licencji Fox.

    Przypisy[ | edytuj kod]






    Warto wiedzieć że... beta

    Telewizja (TV) – dziedzina telekomunikacji przekazująca ruchomy obraz oraz dźwięk na odległość. W jednym miejscu za pomocą kamery telewizyjnej i mikrofonu rejestruje się sygnał, który następnie jest transmitowany do dowolnego miejsca w zasięgu transmisji. Sygnał odbierany jest przez odbiornik telewizyjny i przetwarzany na obraz oraz dźwięk.
    Program telewizyjny – telewizyjna produkcja audiowizualna, podstawowa jednostka ramówek stacji telewizyjnych, która charakteryzuje się określonym gatunkiem telewizyjnym.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.707 sek.