Pizzoccheri

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Tradycyjne podanie pizzoccheri

Pizzoccheri – rodzaj północnowłoskiego makaronu wykonywanego z mąki gryczanej, odmiana tagliatelle. Wywodzi się z Teglio w Lombardii.

Ser – produkt spożywczy wytwarzany z mleka poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. Istnieje wiele gatunków sera i dzieli się je np. ze względu na gatunek mleka, zawartość tłuszczu, konsystencję, proces produkcyjny i czas dojrzewania. Ser zawiera wiele składników odżywczych. Technologią produkcji serów zajmuje się serowarstwo.Mąka pszenna – rodzaj mąki otrzymywany z pszenicy. Jest wykorzystywana m.in. do produkcji sosów, pieczywa oraz ciast.

Pizzoccheri ma formę płaskich wstążek ciemnej barwy. Udział mąki gryczanej kształtuje się na poziomie 80%, reszta to mąka pszenna. Odmianą jest Pizzoccheri bianchi (białej barwy), rodzaj gnocchi, wytwarzany z mąki pszennej i chleba. Pierwsze wzmianki pochodzą z XVI wieku. Danie spożywane było podówczas rękami, co daje przypuszczenia, że nazwa wywodzi się od włoskiego pizzicare (podszczypywać). Później makaron jedzono drewnianymi łyżkami ze wspólnej, rodzinnej miski.

Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.Kapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny kapustowatych. Należy do niego 38 gatunków roślin, które w stanie dzikim występują na obszarze od Morza Śródziemnego po obszary Azji o umiarkowanym klimacie. Liczne gatunki, mieszańce, odmiany i kultywary są uprawiane na tym obszarze, ale również w wielu innych regionach świata. Gatunkiem typowym jest Brassica oleracea L.

Oryginalnie serwowany jest najczęściej z ziemniakami, serem, kapustą i masłem, a więc stanowi danie ciężkostrawne. Jadany zwykle na obiad w zimnej porze roku.

Bibliografia[ | edytuj kod]

  • Oliwa z oliwek - dostęp 12.11.2012
  • Lubella - dostęp 12.11.2012
  • Food-info - dostęp 12.11.2012
  • Geometry of pasta - dostęp 12.11.2012




  • Warto wiedzieć że... beta

    Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16.
    Tagliatelle (tagliolini, reg. taglierini – z wł. tagliare – ciąć) – klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości 0,65-1 cm. Kształtem przypomina fettuccine, lecz jest od niego szerszy. Tagliatelle podaje się zwykle z sosami, zazwyczaj z bolognese.
    Mąka gryczana – ciemna mąka uzyskana przez zmielenie ziaren gryki. Wykorzystywana do wyrobu odmian makaronów, naleśników oraz znanych z kuchni rosyjskiej blinów.

    Reklama