Piwowarstwo domowe

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Zestaw do domowej produkcji piwa
Etapy produkcji piwa w domu
Śrutowanie słodu w śrutowniku ręcznym
Śrutownik domowej roboty
Zacieranie
Kontrola temperatury zacierania
Zlewanie brzeczki
Młode piwo po fermentacji burzliwej
Pomiar gęstości brzeczki (ekstraktu) przy pomocy areometru
Pomiar gęstości brzeczki
Fermentacja burzliwa
Fermentacja w domowym fermentorze
Kapslowanie butelek kapslownicą ręczną
Kapslowanie butelek kapslownicą stołową
Domowy browar
Gotowe ekstrakty słodowe
Zestaw Brew-kit: płynny ekstrakt słodowy w puszce, drożdże i instrukcja warzenia
Surowce piwowarskie

Piwowarstwo domowe, piwowarstwo amatorskiehobby, którego przedmiotem zainteresowania jest samodzielne wytwarzanie piwa na własne potrzeby.

Festiwal Birofilia – największy w Polsce, międzynarodowy festiwal poświęcony tematyce piwnej i piwowarskiej. Odbywa się w czerwcu na terenie Browaru Żywiec i Piwiarni Żywieckiej. Składa się z Międzynarodowej Giełdy Birofiliów oraz Festiwalu Piwowarów, który obejmuje Konkurs Piw Domowych, Konkurs Piw Rzemieślniczych, Konkurs Etykiet Piw Domowych oraz Konkurs Dziennikarzy "Pszeniczna Bomba". Na terenie festiwalu organizowana jest tzw. Aleja Piw Świata prezentująca najciekawsze piwa zagraniczne. Swoje stoiska mają również polskie rzemieślnicze browary restauracyjne, piwowarzy domowi, sklepy specjalistyczne i organizacje piwowarskie. Coroczną atrakcją festiwalu jest wizyta księżnej Marii Krystyny Altenburg, córki arcyksięcia Karola Olbrachta Habsburga - właściciela żywieckiego browaru do 1945 r. W trakcie festiwalu organizowany jest pokaz warzenia piwa, palenia słodu, zwiedzanie browaru i przyległego muzeum. Część rozrywkową festiwalu wypełniają konkursy i zabawy piwowarskie na scenie giełdowej, występy folklorystyczne i koncerty zespołów muzycznych.Andrzej Sadownik (ur. 6 września 1949) – doktor inżynier chemii, wykładowca akademicki, prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, redaktor naczelny kwartalnika "Piwowar".

Domowe warzenie piwa[ | edytuj kod]

 Osobny artykuł: Warzenie piwa.

Warzenie piwa w domu może odbywać się w dwojaki sposób:

Młóto, inaczej wysłodziny – nierozpuszczalne składniki zacieru w postaci osadu z łusek, kiełek i drobin słodu powstające w kadzi filtracyjnej.Próba jodowa – w analizie chemicznej jest to sposób określenia zawartości skrobi w badanej cieczy. Wykorzystuje się w tym celu jodynę lub płyn Lugola, które zabarwiają się pod wpływem dodania do nich skrobi. Pomiędzy obecnymi w płynie Lugola cząsteczkami jodu i anionami polijodkowymi a przestrzenną strukturą zbudowanego z cząsteczek D-glukozy łańcucha amylozy jako składowej skrobi tworzą się przebarwienia. W zależności od długości łańcucha cukrowego w skrobi barwa ta może być od ciemnogranatowej poprzez niebieską do czerwonawej.
  • z surowców wymagających ręcznej obróbki
  • z gotowych półproduktów typu brew-kit
  • Warzenie piwa z procesem zacierania[ | edytuj kod]

    Aby samodzielnie uwarzyć piwo w domu należy wykonać następujące etapy:

  • Śrutowanie słodu – gotowy słód należy zmielić w domowym śrutowniku. Możliwy jest zakup ześrutowanego słodu czyli śruty.
  • Zacieranie – do 20 litrowego garnka należy wlać 15 litrów wody i powoli wsypać śrutę słodową w ilości 5 kg (na 1 kg zasypu 3 l wody). Mieszając należy zacier doprowadzić do odpowiedniej temperatury. Temperatura zależna jest od receptury i stylu warzonego piwa. W najprostszym wariancie może to być 65 °C. Wodę należy podgrzewać w tempie 1 st/minutę. Następnie należy w tej temperaturze przetrzymać zacier przez 60 minut.
  • Próba jodowa – zacieranie kończy się w momencie, kiedy cała skrobia zawarta w słodzie zostanie przerobiona na cukier, który w procesie fermentacji zamieni się na alkohol i dwutlenek węgla. Aby to stwierdzić należy przeprowadzić próbę jodową. Na biały talerzyk należy kapnąć kroplę jodowego wskaźnika skrobi (płyn Lugola), a następnie dodać odrobinę zacieru. Jeśli płyn nie zmieni koloru to znaczy, że cała skrobia została przez enzymy przetworzona na cukier, a zacieranie można uznać za zakończone.
  • Wygrzew (mash out) – podgrzanie zacieru do temperatury 78-80 °C. Na tym etapie zatrzymywany jest proces przemiany skrobi na cukry proste, a zacier staje się mniej lepki, co pomaga przy filtracji.
  • Filtracja – po dokonanym zacieraniu należy oddzielić resztki ziarna (tzw. młóto) od roztworu wodnego. Gotowy przefiltrowany płyn nazywany jest brzeczką.
  • Warzenie czyli gotowanie – następuje teraz właściwe warzenie brzeczki czyli gotowanie jej przez ok. 60 min. W trakcie gotowania należy dodać chmiel w jednej, dwóch lub trzech dawkach.
  • Chłodzenie – gotową brzeczkę należy schłodzić trzymając ją pod przykryciem w celu uniknięcia zakażenia mikrobami z otoczenia.
  • Zadawanie drożdży – schłodzoną brzeczkę należy przelać do fermentora. W ten sposób oddzielane są resztki chmielu i innych osadów. W fermentorze brzeczka zaszczepiana jest drożdżami piwowarskimi.
  • Fermentacja burzliwa – po kilku lub kilkunastu godzinach od dodania drożdży następuje tzw. fermentacja burzliwa. Następuje silne pienienie dlatego fermentor winien być tylko lekko przykryty. Etap ten trwa kilka dni.
  • Fermentacja cicha – po ustaniu fermentacji burzliwej piwo odciągane jest do kolejnego naczynia w celu przeprowadzenia dojrzewania i leżakowania. Etap ten powinien być przeprowadzony w szczelnym naczyniu zamkniętym rurką fermentacyjną. Trwa zwykle dwa, trzy tygodnie i służy również do sklarowania piwa.
  • Rozlew – po przeprowadzonej fermentacji piwo przelewane jest do czystych butelek, do których dodawany jest również surowiec cukrowy (ekstrakt słodowy, glukoza, nieprzefermentowana brzeczka itp.) w celu refermentacji. Butelki są następnie kapslowane przy pomocy ręcznej kapslownicy.
  • Degustacja – w wyniku refermentacji w butelce piwo się nagazowuje, klaruje i smakowo układa. Zajmuje to dwa lub trzy tygodnie. Po tym czasie możliwe jest otwarcie butelki i degustacja gotowego piwa.
  • Warzenie piwa z ekstraktów słodowych (brew-kit)[ | edytuj kod]

     Osobny artykuł: Brew-kit.

    Możliwe jest również uproszczone warzenie piwa przy użyciu gotowych ekstraktów słodowych (brew-kit) dostępnych także w wersji z chmielem i instrukcją profilowaną na osiągnięcie odpowiedniego gatunku piwa.

    Brew-kit (czyt. brukit) – nachmielony ekstrakt słodowy, półprodukt służący do szybkiego uwarzenia piwa w warunkach domowych. Brew-kit to zagęszczona do ok. 80% brzeczka piwna w postaci gęstego syropu z dodatkiem chmielu. Ekstrakt ten znajduje się w puszce, do której dołączona jest saszetka z drożdżami oraz instrukcja warzenia. Nachmielone ekstrakty słodowe przygotowane są z odpowiedniej kompozycji słodów pozwalających na uwarzenie piwa w konkretnym gatunku. Dostępne są dwa rodzaje brew-kitów: z zawartością cukru pozwalającego na fermentację alkoholową lub bez niego.Hobby (pasja, pot. konik) – czynność wykonywana dla relaksu w czasie wolnym od obowiązków. Może łączyć się ze zdobywaniem wiedzy w danej dziedzinie, doskonaleniem swoich umiejętności w pewnym określonym zakresie, albo też nawet z zarobkiem — głównym celem pozostaje jednak przyjemność płynąca z uprawiania hobby.


    Podstrony: 1 [2] [3] [4]




    Warto wiedzieć że... beta

    Refermentacja - termin używany w piwowarstwie oznaczający wtórną fermentację w butelkach. Do sklarowanego i przefiltrowanego piwa dolewa się brzeczki nastawnej i rozlewa do butelek, w których cukier zawarty w brzeczce rozkłada się i zamienia w alkohol oraz dwutlenek węgla. Refermentacja wpływa na zwiększenie stężenia ekstraktu piwa, zwiększenie zawartości dwutlenku węgla i osadów drożdżowych, zmienia również wartość pH piwa. Piwo poddane refermentacji jest bardziej mętne i treściwsze w smaku.
    Warzenie piwa - w znaczeniu szerszym pod tym pojęciem rozumie się ogół czynności mających na celu wytworzenie piwa jako gotowego produktu spożywczego. W wąskim znaczeniu warzeniem piwa określa się gotowanie brzeczki z chmielem w kotle warzelnym. Ugotowana brzeczka zadawana jest następnie drożdżami i poddawana fermentacji w celu otrzymania gotowego piwa. Warzenie piwa odbywa się w warzelni, a towarzyszące mu procesy fermentacji oraz dojrzewania piwa w fermentowni i piwnicy leżakowej lub nowoczesnych tankofermentorach. Sam termin warzenie wywodzi się z dawnej polszczyzny i oznacza gotowanie, utrzymywanie potraw w stanie wrzenia.
    Style piwa – ze względu na odmienne składniki, profil aromatyczno-smakowy, technologię produkcji czy wygląd, piwa różnią się między sobą tworząc poszczególne style i odmiany.
    Festiwal Dobrego Piwa - festiwal piwowarski we Wrocławiu, na którym swoje wyroby prezentują najlepsze browary z Polski i zza granicy. Festiwal odbywa się każdego roku w drugi weekend maja na terenach zamku oraz Parku Leśnickiego znajdującego się na wrocławskim osiedlu Leśnica. Głównym organizatorem Festiwalu jest Centrum Kultury „ZAMEK”, którego jako współorganizator merytoryczny wspiera propagatorka domowego warzenia piwa Agnieszka Wołczaska-Prasolik z firmy Cerevisia.
    Fermentor - naczynie lub tank, w którym następuje fermentacja piwa. W odróżnieniu od tankofermentorów, w których odbywa się zarówno fermentacja jak i kondycjonowanie piwa, w fermentorach przeprowadza się jedynie proces fermentacji piwa. Jego leżakowanie odbywa się w osobnych tankach leżakowych.
    International Standard Serial Number, ISSN czyli Międzynarodowy Znormalizowany Numer Wydawnictwa Ciągłego – ośmiocyfrowy niepowtarzalny identyfikator wydawnictw ciągłych tradycyjnych oraz elektronicznych. Jest on oparty na podobnej koncepcji jak identyfikator ISBN dla książek, ISAN dla materiałów audio-wideo. Niektóre publikacje wydawane w seriach mają przyporządkowany zarówno numer ISSN, jak i ISBN.

    Reklama