Pie and mash

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Pie and mash

Pie and mash – potrawa kuchni angielskiej wywodząca się z londyńskiego East Endu, w której skład wchodzi placek nadziewany wołowiną (pie), porcja tłuczonych ziemniaków (mash) oraz sos pietruszkowy (liquor).

II wojna światowa – największy konflikt zbrojny w historii świata, trwający od 1 września 1939 do 2 września 1945 roku (w Europie do 8 maja 1945), obejmujący zasięgiem działań wojennych prawie całą Europę, wschodnią i południowo-wschodnią Azję, północną Afrykę, część Bliskiego Wschodu i wszystkie oceany. Niektóre epizody wojny rozgrywały się nawet w Arktyce i Ameryce Północnej. Poza większością państw europejskich i ich koloniami, brały w niej udział państwa Ameryki Północnej i Ameryki Południowej oraz Azji. Głównymi stronami konfliktu były państwa Osi i państwa koalicji antyhitlerowskiej (alianci). W wojnie uczestniczyło 1,7 mld ludzi, w tym 110 mln z bronią. Według różnych szacunków zginęło w niej od 50 do 78 milionów ludzi.East End (ang. wschodni kraniec) - uboższe dzielnice Londynu położone we wschodniej części miasta. Zamieszkiwane głównie przez robotników.

Początki pie and mash sięgają epoki wiktoriańskiej, gdy potrawa ta rozpowszechniła się wśród zamieszkującej wschodni Londyn niezamożnej klasy robotniczej.

Zasadniczą część potrawy stanowi placek w postaci zapiekanego w cieście mielonego mięsa wołowego. Dawniej, do okresu II wojny światowej, zamiast wołowiny do nadziewania placków wykorzystywano tanie i łatwo wówczas dostępne węgorze. Dodatkiem do placków są tłuczone ziemniaki. Całość polewana jest jasnozielonym sosem pietruszkowym zwanym liquor. Wbrew swojej nazwie sos nie jest alkoholizowany.

Londyn (ang. London) – miasto w południowo-wschodniej części Wielkiej Brytanii, stolica tego państwa, a także stolica Anglii.Kuchnia angielska – sztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchni zalicza się pieczone mięso (szczególnie wołowinę lub jagnięcinę), stanowiące podstawę tzw. Sunday roast, szeroka gama puddingów oraz placków (pies). Innymi charakterystycznymi daniami są ryba z frytkami (fish and chips) oraz śniadanie angielskie (full English breakfast).

Potrawa ta często oferowana jest w restauracjach zwanych pie and mash shop, w których menu znajdują się także często węgorze w galarecie (jellied eels).

Bibliografia[ | edytuj kod]

  • Pie and Mash (ang.). Cockney.co.uk. [dostęp 2012-12-25]. [zarchiwizowane z tego adresu (2016-03-04)].
  • Pie And Mash Shops (ang.). h2g2. [dostęp 2012-12-25].
  • Eels, Pie and Mash. W: Charlotte Hunt: The Food of London: A Culinary Tour of Classic British Cuisine. Tuttle Publishing, 2002, s. 16-17. ISBN 83-86776-27-7. (ang.)

  • Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Zdziczała w całej Europie, Ameryce, Afryce, Nowej Zelandii, Australii i Japonii.




    Reklama