• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Pepsi



    Podstrony: 1 [2] [3] [4] [5]
    Przeczytaj także...
    Acesulfam K (E950, acesulfam potasowy) – heterocykliczny związek chemiczny stosowany jako słodzik (około 150 razy słodszy od sacharozy). Jest wydalany w postaci niezmienionej. Wzmacnia również smak i zapach.Pepsi Light - napój dietetyczny zawierający aspartam, produkowany przez firmę PepsiCo. Jest sprzedawany w USA oraz wielu krajach Europy, Azji i Ameryki Południowej. Napój pojawił się w latach siedemdziesiątych XX wieku. W Polsce w sprzedaży od 1990 roku.

    Pepsigazowany napój typu cola produkowany przez koncern PepsiCo, sprzedawany w wielu krajach. Głównym rywalem Pepsi na rynku jest Coca-Cola.

    Spis treści

  • 1 Historia i nazwa
  • 2 Skład
  • 3 Warianty
  • 3.1 Polska
  • 3.2 Świat
  • 4 Dostępne opakowania
  • 5 Ciekawostki
  • 6 Producent w Polsce
  • 7 Zakłady w Polsce
  • 8 Zobacz też
  • 9 Przypisy
  • 10 Linki zewnętrzne
  • Historia i nazwa[]

    Logo Pepsi-Cola do 1961

    Pepsi-Cola została wprowadzona na rynek w roku 1893 przez amerykańskiego farmaceutę Caleba Bradhama w New Bern w Północnej Karolinie. Na początku napój nazywał się Brad’s Drink (pol. „Napój Brada”) i był produkowany w domu pomysłodawcy. Później zmieniono nazwę na Pepsi-Cola. Słowo „pepsi” pochodzi od ang. pepsinepepsyna. Napój miał początkowo dodatek tego enzymu i miał służyć jako lekarstwo na niestrawność.

    Żnin (łac. Znena, niem. Znin, 1941-1945 Dietfurt) – miasto w woj. kujawsko-pomorskim, w powiecie żnińskim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej Żnin. Położone nad Jeziorem Żnińskim Dużym i Jeziorem Żnińskim Małym. W latach 1975-1998 miasto administracyjnie należało do woj. bydgoskiego.Karmel alkaliczny, karmel prosty, karmel klasy I (tzw. cukier palony, E150a) – cukier poddany działaniu wysokiej temperatury w procesie karmelizacji, w wyniku czego uzyskuje charakterystyczną brązową (karmelową) barwę. Po ostygnięciu karmel przybiera szklistą postać i może być używany do dekoracji potraw.


    Podstrony: 1 [2] [3] [4] [5]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Poli(tereftalan etylenu), (C10H8O4)n (PET) – polimer z grupy poliestrów, otrzymywany na drodze polikondensacji z tereftalanu dimetylowego (DMT) i glikolu etylenowego (GE). Numer CAS: 25038-59-9, gęstość 1,370 g/cm.
    Kofeina (Coffeinum, znana również jako teina, gdy źródłem jest herbata, guaranina (z guarany), mateina (z yerba mate)) – organiczny związek chemiczny, alkaloid purynowy znajdujący się w surowcach roślinnych. Może również być otrzymywana syntetycznie. Została odkryta przez niemieckiego chemika Friedricha Ferdinanda Rungego w 1819 roku.
    Cukier spożywczy – na ogół pod tą nazwą występuje sacharoza produkowana z trzciny cukrowej (cukier trzcinowy), bądź z buraków cukrowych (cukier buraczany).
    Pepsyna (ATC: A 09 AA 03) – czynna postać pepsynogenu, enzymu wydzielanego przez komórki gruczołowe (komórki główne) żołądka. W procesie trawienia pepsyna rozkłada białka do krótszych łańcuchów polipeptydowych. Pepsyna jest składnikiem soku żołądkowego.
    Cola (także kola) – słodki napój gazowany, początkowo wytwarzany z soków z owoców drzewa koli i krzewu koki zmieszanych z wodą sodową.
    Dwutlenek węgla (nazwa systematyczna: ditlenek węgla; nazwa Stocka: tlenek węgla(IV)), CO2 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenków, w którym węgiel występuje na IV stopniu utlenienia.
    Woda gazowana (woda sodowa) – woda sztucznie nasycona dwutlenkiem węgla. Została "wyprodukowana" po raz pierwszy około połowy XVIII wieku przez chemików (źródła podają różne nazwiska, np. Johann Jacob Schweppe), którzy przepuszczali przez wodę dwutlenek węgla otrzymywany z sody i kwasu. Stąd przyjęła się nazwa "woda sodowa" dla określenia tego napoju z bąbelkami, która nie ma jednak nic wspólnego z obecnością w nim sodu.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.025 sek.