• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Pasza - rolnictwo

    Przeczytaj także...
    Zwierzęta hodowlane – zwierzęta udomowione lub dzikie, które chowane w odpowiednich warunkach (gospodarstwo rolne, ogród zoologiczny, specjalistyczne fermy) służą jako źródło żywności (mięso, mleko, tłuszcz, jajka) i innych materiałów (skóra, futro, wełna, pierze), a także jako siła pociągowa, do jazdy wierzchem, jako zwierzęta juczne lub pełniące inne funkcje użytkowe. Osobniki o szczególnych walorach użytkowych i hodowlanych hoduje się jako materiał reprodukcyjny – zwierzęta zarodowe.Kukurydza (Zea) – rodzaj roślin należący do rodziny wiechlinowatych. Przedstawiciele występują naturalnie w Meksyku, Gwatemali i Nikaragui. Liczy 5 gatunków, wśród których najważniejsza pod względem ekonomicznym jest kukurydza zwyczajna (Zea mays), która jest zarazem gatunkiem typowym rodzaju.
    Owies (Avena L.) – rodzaj roślin należących do rodziny wiechlinowatych obejmujący około 35 gatunków (wiele z nich to rośliny uprawne), które w stanie dzikim występują w basenie morza Śródziemnego i Azji Środkowej, a w Polsce dziko występuje głównie owies głuchy (chwast). Gatunkiem typowym jest Avena sativa L..
    HorsesAndHay.jpg
    Cows eating TMR.JPG
    Sheep feeding on silage in the snow, Baltasound - geograph.org.uk - 1725708.jpg
    Transport świeżej paszy w Tanzanii

    Pasza (karma) – produkty pochodzenia roślinnego (rośliny paszowe), zwierzęcego oraz mineralnego, a także substancje otrzymywane w wyniku przemian chemicznych (mocznik) lub biologicznych (drożdże paszowe) bogate w składniki pokarmowe, będące pożywieniem dla zwierząt hodowlanych.

    Sianokiszonka - pasza, rodzaj kiszonki przygotowywanej z roślin podsuszonych o zawartości 40-60% suchej masy. Podsuszoną zielonkę można zbierać np. prasami belującymi, które sporządzają bele i owijają zielonkę folią w celu izolacji od powietrza. Sianokiszonkę sporządza się również w silosach lub pryzmach. W trakcie zbioru do zielonki można dodawać dodatki kiszonkarskie (środki chemiczne, biologiczne - m.in. bakterie kwasu mlekowego, kombinowane).Melasa (melas) – ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Jest produktem o zawartości około 50% sacharozy, której dalsze odzyskiwanie jest nieopłacalne.

    Kryteria podziału pasz[]

    zawartość suchej masy 
  • objętościowe
  • suche (np. siano, słoma, plewy, łuski, mączki z roślin zielonych)
  • soczyste (np. trawa pastwiskowa, zielonki)
  • płynne (np. mleko, melasa)
  • zawartość białka
  • niskobiałkowe (<100g)
  • średnio-białkowe (do 150 g)
  • wysokobiałkowe (>150g), np. nasiona roślin strączkowych, śruty poekstrakcyjne, makuchy
  • pochodzenie
  • roślinne
  • zwierzęce (np. mączki rybne)
  • mineralne (np. sól, kreda)
  • syntetyczne (np. aminokwasy, fosforany, mocznik)
  • miejsce produkcji
  • przemysł paszowy (np. mieszanki paszowe)
  • gospodarstwo rolne (np. kiszonki, ziarno zbóż, plewy, zielonki)
  • zakłady przetwórstwa płodów rolnych (np. melasa, młóto browarniane, śruta rzepakowe poekstrakcyjna, makuchy)
  • wartość kaloryczna
  • niskokaloryczne (<3kcal/g)
  • średnio kaloryczne (3-5 kcal/g)
  • wysokokaloryczne- pasze treściwe (>5kcal/g)
  • węglowodanowe np. okopowe, kukurydza, zboża witaminowe np. kiełki słodowe, drożdże, marchew, zielonki, susze dietetyczne np. marchew, siemię lniane, kiełki słodowe tuczące np. ziemniaki, ziarno zbóż mlekopędne np. buraki cukrowe i pastewne, otręby pszenne, młóto, wywar gorzelniany zmiękczające tkankę tłuszczową kukurydza, owies, makuchy rzepakowe i lniane, mączki zwierzęce utwardzające tkankę tłuszczową

    Wyróżnia się:

    Siemię lniane – nasiona lnu zwyczajnego nazywane tak, gdy są używane jako zielarski środek leczniczy. Są to nasiona płaskie, wielkości 2-3 mm, barwy szarobrązowej. Po zalaniu wodą nabierają barwy ciemnobrązowej i kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu.Mączka rybna – produkt przemysłu paszowego otrzymywany ze sproszkowania surowców powstających w przetwórstwie ryb (koagulanty tłuszczowo-białkowe), z dodatkiem przeciwutleniacza chroniącego przed utlenianiem tłuszczu, wykorzystywana jako komponent do produkcji karmy dla zwierząt.
  • Pasze objętościowe:
    1. Objętościowe suche:
    2. Objętościowe soczyste: trawa pastwiskowa, zielonki
    3. Kiszonki: z traw, z roślin motylkowatych, z roślin podsuszonych (sianokiszonka), z kukurydzy. Stosowane w żywieniu przeżuwaczy zawierają poniżej 4,1 MJ energii netto [EN]
  • Pasze treściwe (mieszanki paszowe)
  • Bibliografia[]

  • Brzóska F., Podkówka W., 2004 – Definicje i systematyka pasz. W: Żywienie zwierząt i paszoznawstwo.Tom 3 pod redakcją Jamroza D., Podkówki W., Chachułowej J., PWN, Warszawa ISBN 83-01-14315-0
  • Kiszonka – pasza soczysta, np. z zielonek, parowanych ziemniaków lub wysłodków, zakonserwowana naturalnie (biologicznie) w wyniku fermentacji lub chemicznie przez dodanie specjalnego preparatu (konserwantu). Zakiszana masa wymaga silnego ugniecenia, celem wyparcia powietrza. Przy zakiszaniu roślin niskobiałkowych można stosować dodatki substancji azotowych (np. mocznik); rośliny wysokobiałkowe można mieszać z zasobnymi w węglowodany. Z podsuszonej zielonki uzyskuje się kiszonkę o dużej zawartości suchej masy (40–50%), tzw. sianokiszonkę. Ze względu na minimum cukrowe rośliny dzieli się na:Mocznik (karbamid, E927b), CO(NH2)2 – organiczny związek chemiczny, diamid kwasu węglowego. W wyniku kondensacji podczas ogrzewania tworzy biuret.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Kukurydza zwyczajna (Zea mays) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Należy do zbóż. Pochodzi z Meksyku. Nie występuje w formie dzikiej. Największymi producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia.
    Młóto, inaczej wysłodziny – nierozpuszczalne składniki zacieru w postaci osadu z łusek, kiełek i drobin słodu powstające w kadzi filtracyjnej.
    Produkt w marketingu – każdy obiekt rynkowej wymiany oraz wszystko co może być oferowane na rynku. Produktem może być dobro materialne, usługa, miejsce, organizacja bądź idea.
    Bobowate, motylkowate (Fabaceae Lindl., Papilionaceae Giseke) – rodzina roślin należąca do rzędu bobowców (Fabales Bromhead). Należy do niej około 9,4% spośród wszystkich gatunków roślin dwuliściennych. Obejmuje w tropikach często rośliny drzewiaste, w klimacie umiarkowanym – głównie rośliny zielne. Symbioza z bakteriami brodawkowymi umożliwia wykorzystanie azotu atmosferycznego.
    Rośliny pastewne - rośliny uprawiane w czystym siewie lub mieszankach na paszę, odznaczające się stosunkowo dużą masą otrzymywaną z jednostki powierzchni oraz korzystnym ze względów odżywczych składem chemicznym.
    Drożdże (Saccharomyces Meyen ex E.C. Hansen) – rodzaj grzybów jednokomórkowych z rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae).
    Wydawnictwo Naukowe PWN SA – wydawnictwo z siedzibą w Warszawie, założone w 1951, w obecnej formie prawnej działające od 1997. Wydawnictwo Naukowe PWN SA stanowi jednostkę dominującą Grupy kapitałowej PWN, w skład której wchodzi kilkanaście przedsiębiorstw, głównie wydawnictw.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.021 sek.