• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Passoa

    Przeczytaj także...
    Mango – soczyste owoce w typie pestkowca pochodzące z licznych gatunków tropikalnych drzew należących do rodzaju mango (Mangifera), uprawianych głównie dla swoich jadalnych owoców. Likier (fr. liqueur) – wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.
    Ananas (Ananas Mill.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny bromeliowatych (Bromeliaceae). W stanie naturalnym rośnie w Ameryce Południowej.

    Passoa – francuski likier produkowany z soku owoców tropikalnych (głównie marakui). Został wprowadzony na rynek w 1986 roku. Oprócz podstawowej wersji smakowej Passiōn fruits, dostępny jest też w czterech innych odmianach: mango, ananasowym i kokosowym. Passoa pierwotnie zawierała 20% alkoholu, jednak w 2005 zredukowano jego ilość do 17%. Dostępne są także słabsze wersje trunku.

    Kokos właściwy, palma kokosowa (Cocos nucifera L.) – jedyny gatunek z monotypowego rodzaju kokos (Cocos L.), należącego do rodziny arekowatych.Męczennica jadalna (Passiflora edulis Sims) – gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej (Brazylia, Argentyna, Paragwaj), została też zawleczona i rozprzestrzeniła się w Nowej Zelandii, Afryce, Makaronezji, na Hawajach i Galapagos. Jest powszechnie uprawiana w krajach tropikalnych. W Azji popularne są dwa kultywary:

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • likier
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Passoa (pol.). Open Bar. [dostęp 2011-08-13]. [zarchiwizowane z tego adresu (2015-10-17)].
    2. Passoa 'The Passion Drink' Liqueur (ang.). Difford's Guide. [dostęp 2019-09-09].
    3. Passoã (pol.). Kultowe alkohole. [dostęp 2019-09-09].




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.829 sek.