• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Papryka chili

    Przeczytaj także...
    Papryka jagodowa (Capsicum baccatum) – gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Uprawiany głównie w Ameryce Południowej. Niektóre jej odmiany uprawiane są również w Ameryce Północnej, w Japonii i EuropieKultywar (łac. cultus = uprawny, varietas = odmiana) – wyraźnie odrębna, jednorodna i trwała odmiana uprawna (hodowlana) rośliny wyróżniająca się walorami użytkowymi lub estetycznymi (określoną cechą lub kombinacją cech), uzyskana w wyniku zabiegów hodowlanych (selekcji, krzyżowania, poliploidyzacji, działania mutagenów), ewentualnie odnaleziona w naturze lub uprawie.
    Kapsaicyna – organiczny związek chemiczny, alkaloid odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Związek ten działa na receptory bólu (nocyceptory) powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.
    Papryczki chili
    Naga Jolokia

    Papryka chili, chilli, papryka ostra – ogólna nazwa, jaką określa się owoce niektórych odmian, kultywarów i mieszańców papryki (Capsicum) o bardzo ostrym smaku.

    Odmiany[ | edytuj kod]

    Do papryk chili zalicza się m.in:

  • aji – owoce niektórych kultywarow papryki jagodowej (Capsicum baccatum),
  • Cayenne – świeże owoce często sprzedawane są jako po prostu „papryczki chilli”, suszone jako pieprz cayenne. Jest kultywarem papryki rocznej (Capsicum annuum),
  • Naga Jolokia – kultywar papryki habanero (Capsicum chinense),
  • Jalapeño – używana jako świeża i konserwowana, kultywar papryki rocznej,
  • malagueta – pochodzi od papryki rocznej,
  • piri-piri – kultywar papryki rocznej,
  • rocoto – grupa kultywarów pochodzących od Capsicum pubescens,
  • Scotch bonnet – kultywar papryki habanero,
  • Tabasco – kultywar papryki rocznej, znany jest głównie jako składnik sosu Tabasco,
  • Trinidad Scorpion Butch T – kultywar papryki habanero
  • Właściwości[ | edytuj kod]

    Za ostry smak papryki chili odpowiada zawarta w jej owocach kapsaicyna, która ma własności drażniące i rozgrzewające skórę i błony śluzowe. Wywołuje uczucie ciepła i zaczerwienienie skóry i błon śluzowych, jednak nie powoduje ich stanu zapalnego, jak np. pieprz czy gorczyca. Silnie piekący smak, jaki odczuwamy przy doustnym spożyciu papryki chili wywołany jest przez podrażnienie zakończeń czuciowych oraz termicznych nerwów. Drogą odruchową powoduje to rozszerzenie naczyń krwionośnych błon śluzowych i skóry oraz położonych pod nimi narządów. Kapsaicyna drażni błonę śluzową żołądka, wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Gdy dostanie się do nosa powoduje kichanie, w krtani kaszel.

    Naga Jolokia (w wolnym przekładzie z hindi: Wężowa Papryka Chili) – kultywar papryki, którego owoce należą do grupy papryk typu chilli. Znana również jako Bhut Jolokia, Borbih Jolokia, Nagahari, Bih Jolokia oraz Raja mirchi. Dojrzałe owoce mierzą od 6 do 8,5 cm długości i między 2,2 a 3 cm średnicy. Uprawiany jest w północno-wschodnich rejonach Indii (Asam, Nagaland i Manipur) oraz w Bangladeszu. Istnieje kontrowersja, czy kultywar ten należy do gatunku papryka roczna (Capsicum annuum), czy też do gatunku Capsicum chinense (nawet badania genetyczne nie zdołały dotychczas rozstrzygnąć tej kwestii).Tabasco – rodzaj ostrej przyprawy, otrzymywanej z kultywaru ‘Tabasco’ papryki owocowej (Capsicum frutescens), należącego do grupy tzw. papryk chili. Ma owoce o długości 3-5 cm.

    W 1912 roku została skonstruowana skala ostrości pikantnych potraw, stosowana głównie do papryk. Skala ta nosi nazwę skali Scoville'a, mierzy ona koncentrację kapsaicyny w potrawie.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Department of Horticulture and Landscape Architecture. Peppers-Notes. [dostęp 2013-02-02].
    2. Capsicums: Innovative Uses of an Ancient Crop. [dostęp 2013-02-02].
    3. Anna Mazerant: Mała księga ziół. Warszawa: Inst. Wyd. Zw. Zawodowych, 1990. ISBN 83-202-0810-6.
    4. Janusz Supniewski: Farmakologia. Warszawa: PZWL, 1966.
    Trinidad Scorpion Butch T – kultywar papryki habanero (Capsicum chinense), zaliczana jest do najostrzejszych ze znanych odmian. Nazwa nawiązuje do wyspy Trynidad, gdzie wyhodowano jej wcześniejszą wersję, kształtu przypominającego odwłok skorpiona oraz do Butcha Taylora, właściciela wytwórni sosów chili, któremu udało się uzyskać tę odmianę. Papryka ta trafiła do księgi rekordów Guinnessa. Wyniki testu laboratoryjnego wykazały ostrość rzędu 1 463 700 jednostek w skali Scoville’a. Obecnie najostrzejszą papryką według Księgi rekordów Guinnessa jest ‘Carolina Reaper’, która ma średnio 1 569 300 SHU według testów przeprowadzonych w 2012 r. przez Uniwersytet Winthrop w Południowej Karolinie, USA.Papryka, syn. pieprzowiec (Capsicum L.) – rodzaj roślin należących do rodziny psiankowatych. Przedstawiciele rodzaju pochodzą z Ameryki Południowej i Centralnej, obecnie rozpowszechnione na całym świecie. Gatunkiem typowym jest Capsicum annuum L..




    Warto wiedzieć że... beta

    Papryka roczna (Capsicum annuum L.) – gatunek rośliny z rodziny psiankowatych. Ma wiele nazw zwyczajowych: papryka owocowa, pieprzowiec roczny, pieprzowiec ostry, pieprz chilijski, pieprz turecki, pieprz hiszpański. Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki. Jest rośliną uprawną. W Polsce jest uprawiana jako roślina jednoroczna, ale w krajach tropikalnych jest byliną.
    Papryka habanero (Capsicum chinense), zwyczajowo nazywana habanero – jeden z gatunków papryki o owocach należących do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Jak inne gatunki papryki pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii (Brazylia, Kolumbia). Po odkryciu Ameryki gatunek szeroko rozpowszechnił się w uprawie i gdy botanicy w XVII wieku opisali go po raz pierwszy, mylnie uznali za ojczyznę Chiny (stąd nazwa naukowa). Wbrew nazwie "habanero" (jęz. hiszp. pochodzący z Hawany), rośliny z tego gatunku rzadko występują na Kubie. Uprawiane są głównie na półwyspie Jukatan w Meksyku (żółte i pomarańczowe odmiany) oraz na Karaibach (czerwone).
    Mieszaniec, inaczej krzyżówka, hybryda, hybryd (łac. hybrida) – osobnik powstały w wyniku skrzyżowania dwóch organizmów rodzicielskich należących do innych ras, odmian, podgatunków, gatunków lub rodzajów. Mieszańce uzyskiwane są na drodze rozmnażania płciowego lub wegetatywnego.
    Odmiana (łac. morpha) – kategoria systematyczna niższa od podgatunku, wyższa od formy. Wyróżniana na podstawie zbioru cech stanowiących odchylenie od wzorca gatunku, występującego u dużej grupy osobników. Jako odmianę klasyfikuje się grupę osobników tworzących mniej lub bardziej wyraźny wariant lokalny gatunku, ukształtowany zwykle pod specyficznym wpływem środowiska (za odmianę może zatem zostać uznana rasa ekologiczna, ekotyp lub ekodem). Odmiany danego gatunku mogą się swobodnie krzyżować między sobą.
    Pieprz cayenne, pieprz kajeński, papryka cayenne – rodzaj bardzo ostrej przyprawy wyrabianej z papryki rocznej, odmiany cayenne (bliskiej kuzynki meksykańskiej papryczki jalapeño). Papryka jest najczęściej suszona, a następnie mielona i w takiej postaci konfekcjonowana do dalszej sprzedaży.
    Piri-piri – odmiana uprawowa papryki rocznej (Capsicum annuum). Angielska nazwa odmiany to African Birds Eye Chili. Używane są nazwy piri-piri, pili-pili, peri-peri lub peli-peli. Różnice w pisowni wywodzą się z różnic językowych (piri-piri pochodzi z języka portugalskiego). Jest uprawiana w Ghanie, Malawi, Mozambiku, Nigerii, Zimbabwe, Republice Południowej Afryki, Ugandzie. Jest zaliczana do tzw. papryk chili.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.929 sek.