• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Panierowanie

    Przeczytaj także...
    Czubajka kania (Macrolepiota procera (Scop.) Singer) – gatunek grzybów należący do rodziny pieczarkowatych (Agaricaceae).Ryby – tradycyjna nazwa zmiennocieplnych kręgowców wodnych oddychających skrzelami i poruszających się za pomocą płetw. Obejmuje bezżuchwowe krągłouste (Cyclostomata) oraz mające szczęki ryby właściwe (Pisces).
    Sztuka kulinarna – umiejętność przygotowywania różnych potraw w sposób smaczny, pożywny i estetyczny, zaś kulinaria to ogół zagadnień związanych z potrawami (głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania).
    Standard Breading Procedure - Chicken Fingers 3.jpg

    Panierowanie – w sztuce kulinarnej obtaczanie np. produktu przeznaczonego do smażenia w panierce.

    Tradycyjna panierka składa się z substancji wiążącej (rozmącone jajko) i mąki lub bułki tartej. Najczęściej stosuje się następujące kompozycje

  • jajko i tarta bułka (np. do kotletów schabowych)
  • jajko i mąka (do ryb)
  • Spotyka się również inne rodzaje panierek, np. z ziaren soi, sezamu czy orzechów. Można kupić także gotowe panierki z dodatkiem przypraw odpowiednich do danej potrawy.

    Smażenie – proces obróbki termicznej stosowany w gastronomii, polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu. Dla bardzo ograniczonej liczby potraw można także zastosować smażenie beztłuszczowe. Mianem smażenia (w cukrze) określa się także kandyzowanie.

    Zasada panierowania jest taka, że najpierw produkt zwilżany jest rozbełtanym jajkiem, a następnie posypywany (obtaczany) składową o stałej konsystencji.

    Panierować można m.in.:

  • kotlety z mięsa wieprzowego, drobiu, ryb, rzadziej wołowiny
  • cząstki mięsne (np. udka czy skrzydełka)
  • grzyby (np. kanię)
  • Panierowane produkty żywnościowe są następnie smażone. W rezultacie panierowania usmażona potrawa pokryta jest zarumienioną chrupiącą otoczką nazywaną również panierką.




    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama