• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Omlet biszkoptowy

    Przeczytaj także...
    Leszek Mazan (ur. 31 października 1942 w Nowym Sączu) – dziennikarz, publicysta, autor licznych książek, których tematyka związana jest z Krakowem oraz Pragą. Znany również ze swojego zamiłowania do Szwejka.Omlet – potrawa sporządzana ze starannie rozmąconych jaj z innymi dodatkami, które wylewa się na patelnię i nie miesza ich w czasie smażenia. Można także zrobić omlet na słodko. Po usmażeniu na wierzch nakłada się dżem oraz sos czekoladowy bądź toffi. Można go też podać z bitą śmietaną.
    Franciszek Józef I, niem. Franz Joseph I, węg. I. Ferenc József (ur. 18 sierpnia 1830 w pałacu Schönbrunn koło Wiednia, zm. 21 listopada 1916 tamże) – przedstawiciel domu habsbursko-lotaryńskiego, od 1848 cesarz Austrii i apostolski król Węgier (koronowany w 1867).
    Pokrojony omlet z dodatkiem miodu, masła i powideł

    Omlet biszkoptowy – słodki omlet, deser znany od XVI wieku w kuchni bawarskiej, badeńskiej, austriackiej oraz galicyjskiej. W wyrafinowanej kuchni dworskiej znany jako Kaiserschmarrn. Był przysmakiem cesarza Franciszka Józefa.

    Kuchnia galicyjska - regionalna kuchnia terenów wchodzących niegdyś w skład austro-węgierskiego kraju koronnego Galicji, stanowiąca, jako typowa kuchnia pogranicza, mieszankę kuchni polskiej i kuchni ukraińskiej, z dużymi wpływami kuchni austriackiej, węgierskiej, żydowskiej i innych.Ciasto biszkoptowe (biszkopt, daw. biszkokt, z łac. bis cocktus = dwa razy pieczony) – rodzaj lekkiego ciasta przyrządzanego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru - bez dodatku tłuszczu. W niektórych recepturach część mąki pszennej w biszkopcie jest zamieniona na mąkę ziemniaczaną. Jej dodatek obniża zawartość glutenu w cieście, co sprawia, że ma ono delikatną strukturę.

    Zobacz też[]

  • ciasto biszkoptowe
  • Przypisy

    1. "deser, posypany cukrem pudrem omlet robiony z jaj i mąki, w towarzystwie borówek przyrządzanych na słodko" w:Polityka, 2009; Ryszard Jargoń. Obsługa konsumenta, cz. 2, Omlet biszkoptowy. str. 191
    2. "Schmarrn, chopped pancake of flour and fat; Kaiser schmarrn, the same made with eggs" w: Southern Bavaria: with excursions to Innsbruck and Salzburg; handbook for travellers 1953, str. 18; "Schmarrn, pancakes torn into small pieces while being fried; Kaiserschmarrn, the same made with eggs" w: Austria. 1970, str. 42
    3. Leszek Mazan. Austriackie gadanie czyli encyklopedia galicyjska str. 329
    4. Erhard Gorys: Das neue Küchen Lexikon. 13. Auflage. Deutscher Taschenbuch Verlag, München 1994, ISBN 978-3-423-36245-0, str. 248


    Kuchnia bawarska (niem. Bayerische Küche) – regionalna kuchnia niemiecka, charakterystyczna dla Bawarii, w tym zwłaszcza Monachium. Uchodzi za oryginalną w swojej prostocie.Kuchnia austriacka - niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii, ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość dawnych Austro-Węgier. Łączy w sobie wpływy niemieckie, włoskie, francuskie, czeskie i węgierskie.
    Deser (pochodzi od francuskiego desservir - "czyścić stół") – potrawa jadana zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek czy drugie śniadanie. Najczęściej potrawa słodka.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.13 sek.