• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Oliwka

    Przeczytaj także...
    Oliwka (Olea L.) – rodzaj drzew należący do rodziny oliwkowatych. Zalicza się do niego około 35 gatunków drzew rosnących w strefie ciepłej umiarkowanej i strefie tropikalnej południowej Europy, Afryki, południowej Azji i w Australii.Barwa oliwkowa – brudnożółtozielona, kolor spotykany m.in. u owoców zielonej oliwki. Odcienie tego koloru używane są m.in. na mundurach, jako kamuflaż w większości armii świata, ponieważ optycznie zlewają się z naturalnymi barwami roślinności. Czasami odcienie barwy oliwkowej mylnie nazywane są kolorem khaki, który w rzeczywistości jest bardziej ziemisty (bliższy szarego).
    Oliwki (Olividae) – rodzina niezbyt dużych ślimaków morskich z rzędu Neogastropoda, o często atrakcyjnie ubarwionych muszlach. Są one gładkie i zwykle błyszczące, wysokości 1–10 cm. Mało zróżnicowane kształtem, którym przypominają owoce oliwki (stąd nazwa rodziny), mają w zamian bardzo urozmaicone kolory i rysunek. Ostatni, największy skręt, zakończony niewiele krótszym niż sama muszla szczelinowatym otworem, zasłania niemal zupełnie pozostałe skręty, częściowo widoczne jedynie w pobliżu wierzchołka.
  • oliwka – część rdzeniomózgowia
  • oliwka – rodzaj roślin z rodziny oliwkowatych
  • oliwki – rodzina ślimaków morskich
  • oliwka – środek kosmetyczny do pielęgnacji skóry

  • Oliwka – specjalnie ukształtowana końcówka rurek szklanych, metalowych lub z tworzywa sztucznego, lub w rozmaitych sprzętach laboratoryjnych. Ich zadaniem jest zapewnienie szczelnego połączenia węży z aparaturą i zapobieganie ześlizgiwaniu się ich z króćców w trakcie pracy.Oliwka - kosmetyk używany do nawilżania i natłuszczania skóry, zwłaszcza niemowląt (od pierwszego dnia życia), dzieci i osób starszych. Głównym składnikiem jest oliwa parafinowa, która dużo rzadziej powoduje uczulenia skóry niż jej odpowiedniki oparte na oliwie roślinnej. Oliwki kosmetyczne często zawierają różne dodatki, najczęściej wyciąg z aloesu (wspomaga nawilżanie skóry), jak i rumianek, który ma właściwości kojące i łagodzące. Występują także oliwki zawierające witaminę F, która dodatkowo chroni przed wysuszeniem i podrażnieniem skóry.

    Zobacz też[]

  • oliwka laboratoryjna – sprzęt laboratoryjny
  • barwa oliwkowa (oliwkowy) – kolor żółtawozielony (owoców oliwki)
  • Oliwka (łac. oliva) – część ośrodkowego układu nerwowego; parzysta, owalna, wysunięta struktura anatomiczna, wchodząca w skład rdzenia przedłużonego, położona nad sznurem bocznym, w pobliżu mostu. Oliwki zawierają jądra oliwkowe (łac. nuclei olivares), mające kształt pofałdowanej sakiewki z wnęką zwróconą w stronę grzbietu. Jądra oliwkowe są istotnym elementem układu pozapiramidowego, posiadają połączenia z móżdżkiem i rdzeniem kręgowym. W skład jąder oliwkowych wchodzą:



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.035 sek.