• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

    Przeczytaj także...
    Agroturystyka – forma wypoczynku w warunkach zbliżonych do wiejskich. Może być połączona z pracą u osoby zapewniającej nocleg. Traktowana jako alternatywne do rolnictwa źródło dochodu mieszkańców wsi.Festiwal (łac. festivus - radosny, wesoły, świąteczny) – szereg imprez artystycznych, przeważnie jednego typu (np. filmowych, muzycznych, teatralnych), będących przeglądem osiągnięć w danej dziedzinie, zorganizowanych w jednym czasie i pod wspólną nazwą, często ujętych w ramy konkursu.
    Poznań (niem. Posen, łac. Posnania, jidysz פּױזן Pojzn) – miasto na prawach powiatu w zachodniej Polsce, położone na Pojezierzu Wielkopolskim, nad Wartą, u ujścia Cybiny. Historyczna stolica Wielkopolski, od 1999 r. siedziba władz województwa wielkopolskiego i powiatu poznańskiego. Miasto jest istotnym węzłem drogowym i kolejowym, funkcjonuje tu również międzynarodowy port lotniczy.

    Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – polski festiwal kulinarny odbywający się w Poznaniu od 2007. Główną areną wydarzeń jest poznański Stary Rynek.

    Pomysłodawcą konkursu Polska Nalewka Roku i współtwórcą Festiwalu był restaurator i działacz kulturalny Jan Babczyszyn. Przewodniczącym Kapituły Dobrego Smaku od początku istnienia imprezy jest Piotr Bikont.

    W festiwalu udział bierze pond stu (w 2015 ponad 140) wystawców z całego kraju, a także z innych państw. Są to zarówno producenci żywności, jej importerzy, jak i lokale gastronomiczne, hotele i gospodarstwa agroturystyczne. Oprócz handlu rozgrywane są konkursy kulinarne (w tym największy polski turniej nalewek domowych – Polska Nalewka Roku), odbywają się warsztaty, koncerty muzyczne i pokazy sztuki kulinarnej. Wśród gości pojawiają się mistrzowie kuchni, podróżnicy i dziennikarze kulinarni (m.in. Grzegorz Łapanowski, Paweł Loroch oraz Robert Makłowicz).

    Robert Makłowicz (ur. 12 sierpnia 1963 w Krakowie) – polski dziennikarz, pisarz, publicysta, krytyk kulinarny, podróżnik.Sztuka kulinarna – umiejętność przygotowywania różnych potraw w sposób smaczny, pożywny i estetyczny, zaś kulinaria to ogół zagadnień związanych z potrawami (głównie potrzebne produkty i sposoby przygotowania).

    Przypisy

    1. historia festiwalu
    2. Kulinarne święta – targi, festiwale, jarmarki, w: ''Wiadomości Turystyczne, dodatek specjalny Turystyka Kulinarna 2015, wrzesień 2015, s.21, ISSN 1731-7452
    3. strona festiwalowa



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Piotr Marek Bikont (ur. 12 maja 1955 w Poznaniu) – polski reżyser, dziennikarz i publicysta; działacz opozycji w PRL; krytyk kulinarny.
    Nalewki – alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów lub ziół (bądź mieszaniny składników), zazwyczaj o 40-45 procentowej zawartości alkoholu. Sporządzane są w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem. Mogą być słodzone syropem.
    Jan Babczyszyn (ur. 12 marca 1958 w Gostyniu) – animator kultury, współzałożyciel pierwszej poznańskiej komercyjnej stacji radiowej.
    Stary Rynek – kwadratowy plac w Poznaniu, (gwarowo Stary), na Starym Mieście, wytyczony ok. 1253 roku. Centralne założenie miasta lokacyjnego. Długość boku wynosi około 141 m. Z każdego z boków wychodzą trzy ulice, z czego dwie skrajne z narożników. Każdą z pierzei podzielono pierwotnie na 16 równych działek. W centralnej części rynku umieszczono ratusz, wagę, sukiennice, kramy, ławy chlebowe, jatki a później także arsenał i odwach. Jest trzecim rynkiem co do wielkości w Polsce i jednym z największych w Europie. Uznawany za jeden z najpiękniejszych w kraju.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.192 sek.