• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Nur pacyficzny

    Przeczytaj także...
    Jajo – jedna z faz rozwoju nowego osobnika u wielu gatunków zwierząt. Jajo zawiera surowce odżywcze pozwalające na rozwój zarodka bez dostępu do organizmu macierzystego i zewnętrznych źródeł pożywienia oraz stosunkowo bezpieczne środowisko, ale ze względu na swoją zawartość jest również cenionym pokarmem.Ameryka Północna – kontynent o powierzchni 24 242 000 km² (co stanowi 16,3% całkowitej powierzchni lądów na kuli ziemskiej), położony na półkulach: północnej i zachodniej. Do Ameryki Północnej należy Ameryka Środkowa.

    Nur pacyficzny (Gavia pacifica) – gatunek dużego ptaka wodnego z rodziny nurów. Gniazduje w północnej części Ameryki Północnej, zimuje wzdłuż jej zachodniej części. Morfologia Średniej wielkości nur o wydłużonym ciele. Głowa i kark zaokrąglone. Dość cienki, długi dziób. Boki ciemne. Młode podobne są do niegniazdujących dorosłych: z szarym spodem ciała i i białym gardłem, piersią i brzuchem. Wymiary średnie

  • długość ciała: 58–74 cm
  • rozpiętość skrzydeł: 110–128 cm
  • masa ciała: 1000–2500 g
  • Biotop Gniazduje w czystych, tundrowych jeziorach. W trakcie migracji odpoczywa na oceanie, czasem w estuariach i na wybrzeżach. Pożywienie Ryby i wodne insekty. Lęgi Gniazdo stanowi płytkie zagłębienie w ziemi. Składa 1-2 białe jaja. Młode stają się niezależne od rodziców po 5-7 od wyklucia.

    Bibliografia[]

  • Pacific Loon (ang.). All About Birds. [dostęp 2010-10-23].
  • Przypisy

    1. Gavia pacifica, w: Integrated Taxonomic Information System (ang.).
    2. Gavia pacifica. Czerwona Księga Gatunków Zagrożonych (IUCN Red List of Threatened Species) (ang.).
    3. P. Herbst: Gavia Pacifica (ang.). Animal Diversitety Web, 1999. [dostęp 2010-10-23].



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.023 sek.