• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Nata de coco

    Przeczytaj także...
    Woda kokosowa (ang. coconut water, coconut juice; hiszp. agua de coco; mal. air kelapa) - bielmo jądrowe młodych, niezupełnie dojrzałych owoców kokosa, mające postać przezroczystego płynu, gotowego w tej postaci do spożycia i stanowiącego popularny napój w krajach o klimacie tropikalnym. Owoc kokosa może zawierać od 200 ml do 1 litra wody. Do picia wybiera się owoce 5-7 miesięczne; u młodszych płyn jest gorzki i pozbawiony składników odżywczych, zaś owoce starsze zawierają mniej wody, a więcej miąższu.Filipiny, oficjalnie Republika Filipin (fil.: Pilipinas, Republika ng Pilipinas, ang.: Philippines, Republic of the Philippines ) – państwo wyspiarskie w południowo-wschodniej Azji, położone na Archipelagu Filipińskim na Oceanie Spokojnym. Od północy Filipiny oblewane są wodami cieśniny Luzon, od zachodu wodami Morza Południowochińskiego. Archipelag oddzielony od wyspy Borneo Morzem Sulu oraz Morzem Celebes od pozostałych wysp Indonezji. Od wschodu Filipiny otoczone są wodami Morza Filipińskiego. Położenie w strefie klimatu równikowego powoduje, że Filipiny narażone są na częste tajfuny. Bliskość pacyficznego pierścienia ognia naraża je na częste trzęsienia ziemi. Jest to jednak jeden z najbogatszych obszarów na świecie pod względem bioróżnorodności. Cały archipelag składa się z 7107 wysp, lecz najczęściej dzieli się go na trzy główne jednostki: Luzon, Visayas i Mindanao. Stolicą Filipin jest Manila.
    Deser (pochodzi od francuskiego desservir - "czyścić stół") – potrawa jadana zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek czy drugie śniadanie. Najczęściej potrawa słodka.
    Nata de coco

    Nata de coco (z hiszp. dosłownie "śmietanka kokosowa") – deser pochodzący z Filipin. Ma nieco galaretowatą, żelową konsystencję i jest wytwarzany dzięki bakteryjnej fermentacji wody kokosowej. Obecnie Nata de coco jest podstawą wielu komercyjnie produkowanych deserów.




    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.01 sek.