• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Mokate

    Przeczytaj także...
    Restauracja – lokal gastronomiczny z obsługą kelnerską, w którym konsumpcja odbywa się przy stolikach. Podrzędna restauracja potocznie określana jest jako knajpa. Przedsiębiorstwo (lub inaczej jednostka gospodarcza) – wyodrębniona prawnie, organizacyjnie i ekonomicznie jednostka, prowadząca działalność gospodarczą. Najczęściej definiowanym celem działalności przedsiębiorstwa jest osiąganie zysku poprzez zaspokajanie potrzeb konsumentów. W jego skład mogą wchodzić mniej lub bardziej odrębne jednostki gospodarcze, nazywane zakładami. Nieco inne znaczenie ma przedsiębiorstwo w języku prawnym.
    Zakład produkcyjny – przedsiębiorstwo państwowe, spółdzielcze lub prywatne, zatrudniające określoną liczbę pracowników, wykonujące określone zadania w różnych gałęziach gospodarki.

    Grupa Mokate – polskie przedsiębiorstwo przemysłu spożywczego założone w 1990 roku przez Kazimierza i Teresę Mokryszów. Oferuje gamę kaw, herbat, zabielaczy, kakao, napojów czekoladowych i musli. Grupa jest jednym z największych producentów kawy rozpuszczalnej i herbaty w Polsce, Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Obecnie firma Mokate jest zarządzana przez Adama Mokrysza, syna założycieli.

    Cappuccino (wym. [kapputˈtʃiːno], uproszczona: kapputczino) – włoski napój kawowy z dodatkiem spienionego mleka (rzadziej z bitą śmietaną) i szczyptą sypkiej czekolady lub kakao dla ozdoby. Podawane często do smaku z gałką lodów w śmietance, ma orzechowy kolor. Klasyczne włoskie cappuccino składa się z 25 ml espresso, do którego wlewa się odpowiednio spienione mleko, o objętości 125 ml. Przed spienianiem mleko powinno mieć 100 ml objętości. Mleko spienia się przy pomocy gorącej pary uwalnianej przez specjalną dyszę zanurzoną w dzbanku z mlekiem. Zgodnie z włoskimi normami pianka na cappuccino ma 1–2 cm grubości i charakteryzuje się kremową, ciekłą konsystencją, jest też całkowicie pozbawiona widocznych pęcherzy powietrza. Objętość cappuccino to 140–160 ml, jednak tradycyjne włoskie cappuccino ma 150 ml objętości. Sporządzony napój podaje się w uprzednio podgrzanej filiżance, z grubej porcelany – najlepiej białej. Żory (czes. Žory, niem. Sohrau) – miasto na prawach powiatu położone w południowej Polsce, w województwie śląskim, historycznie na Górnym Śląsku.

    Historia[ | edytuj kod]

    Początki przedsiębiorstwa sięgają 1927 roku, kiedy to powstało przedsiębiorstwo pod firmą Mokrysz. Początkowo pod tą firmą działał sklep w Goleszowie, restauracja i betoniarnia.

    W 1990 roku Kazimierz Mokrysz przekazał przedsiębiorstwo żonie, Teresie. Zmieniła ona firmę na Mokate, pochodzącą od pierwszych liter od ich imion i nazwiska, a także profil przedsiębiorstwa, która zaczęło produkować śmietankę do kawy. Siedziba przedsiębiorstwa znajdowała się wówczas w Ustroniu. W 1992 roku przedsiębiorstwo wprowadziło na rynek proszek instant do robienia cappuccino, które dwa lata później odniosło rynkowy sukces i zaczęło być eksportowane.

    Firma – nazwa, pod którą przedsiębiorca prowadzi działalność gospodarczą lub zawodową. Jest ona składnikiem przedsiębiorstwa, prawem podmiotowym przysługującym każdemu przedsiębiorcy.Instantyzacja - proces doprowadzenia rozdrobnionego lub wręcz sproszkowanego koncentratu produktu spożywczego do takiego stanu, w którym można go łatwo, a przede wszystkim szybko rozprowadzić lub rozpuścić w wodzie w celu bezpośredniego spożycia lub natychmiastowego wykonania na nim kolejnych czynności przygotowawczych (np. gotowanie). Jest to proces mający zapobiec utrudnieniom podczas mieszania z wodą, takim jak: niejednorodna konsystencja, zbijanie się w grudy itp., jak również eliminujący takie fazy jak: nasiąkanie, pęcznienie, hydroliza itp.

    W 2001 roku przedsiębiorstwo uruchomiło zakład produkcyjny w Żorach. Rok później Mokate przejęło producenta herbaty, przedsiębiorstwo Consumer, a w 2006 – czeskie przedsiębiorstwo Timex.

    Do Grupy firm Mokate należy dziewięć przedsiębiorstw w Polsce, Czechach, Słowacji, na Ukrainie i Węgrzech. W 2018 roku produkty przedsiębiorstwa były eksportowane do 73 krajów świata.

    W 2009 skonsolidowany przychód firmy wyniósł ok. 512 mln zł. Ponad połowa wyniku generowana jest w eksporcie (55% w 2009, 57% w 2010 i 66% w 2018 roku)

    Śmietanka - produkt mleczny otrzymywany w procesie odwirowywania mleka surowego. Stanowi półprodukt przy wytwarzaniu wielu produktów mlecznych np. śmietany, masła śmietankowego, lodów śmietankowych. Sprzedawana również w postaci nieprzetworzonej lub przetworzonej metodą UHT. Śmietankę o zawartości 9-12% tłuszczu, potocznie nazywaną słodką śmietanką, używa się do kawy. Śmietankę o zawartości 30-36% tłuszczu, potocznie zwaną kremówką, używa się do deserów i sporządzania bitej śmietany.Goleszów (cz. Holešov ve Slezsku, niem. Golleschau) – wieś w Polsce, położona w województwie śląskim, w powiecie cieszyńskim, w gminie Goleszów. Wieś leży w historycznych granicach regionu Śląska Cieszyńskiego. Powierzchnia miejscowości wynosi 1211 ha, a liczba ludności 4045, co daje gęstość zaludnienia równą 334 os./km².

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Nasze marki (pol.). W: mokate.com.pl [on-line]. [dostęp 2014-04-08].
    2. Historia (pol.). W: mokate.com.pl [on-line]. [dostęp 2014-04-08].
    3. Mokate wzmacnia logistykę, TSLbiznes nr 5/2011, str. 15

    Linki zewnętrzne[ | edytuj kod]

  • Oficjalna strona Mokate (pol.)
  • Betonownia – zespół urządzeń przeznaczony do produkcji masy betonowej od etapu pobrania kruszywa aż do wydania masy betonowej.Sklep – lokal użyteczności publicznej, obiekt handlowy, przeznaczony do detalicznej sprzedaży towarów. Z punktu widzenia marketingu jest to miejsce prowadzenia merchandisingu, czyli wpływania na zachowania klientów poprzez wystrój pomieszczenia i sposób prezentacji towarów.




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.643 sek.