Moc enzymatyczna podpuszczki

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Moc enzymatyczna podpuszczki – jedna z miar oceny jakości podpuszczki.

Wyraża się liczbą gramów mleka, jaką ścina jeden gram suchego preparatu podpuszczkowego lub 1 cm³ roztworu podpuszczki w temperaturze 35°C w przeciągu 40 minut. Jako wzorca używa się najczęściej wystandaryzowaną podpuszczkę w proszku o mocy 1:100.000 lub standardowy roztwór glicerynowy podpuszczki.

Przypisy[ | edytuj kod]

  1. Julian Gaweł, Irena Molska, Analiza techniczna w przetwórstwie mleczarskim, WSiP, Warszawa, 1990, s.138, ​ISBN 83-02-03304-9
  2. Oznaczanie aktywności proteolitycznej podpuszczki oraz preparatu podpuszczkopodobnego. Wpływ wybranych czynników na koagulację białek mleka, s.6




Reklama