Mleko owsiane

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Kartony z mlekiem owsianym i śmietaną owsianą

Mleko owsianenapój bezalkoholowy wytwarzany z łuskanych ziaren owsa.

Witamina A – zbiorcza nazwa organicznych związków chemicznych z grupy retinoidów (z których najważniejszy jest retinol), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy.Owies (Avena L.) – rodzaj roślin należących do rodziny wiechlinowatych obejmujący około 35 gatunków (wiele z nich to rośliny uprawne), które w stanie dzikim występują w basenie morza Śródziemnego i Azji Środkowej, a w Polsce dziko występuje głównie owies głuchy (chwast). Gatunkiem typowym jest Avena sativa L..

Charakteryzacja[ | edytuj kod]

Napój jest niealergicznym, niskobiałkowym oraz niskotłuszczowym produktem, o znaczącej zawartości witamin (A, B2, B12 oraz D2), fosforu i wapnia. Jest stosunkowo bogate w węglowodany, a w porównaniu z innymi roślinnymi mlekami alternatywnymi nieco bogatsze w błonnik. Jest również bardziej kaloryczne i uboższe w aminokwasy. Zawartość owsa nie przekracza z reguły 10 %. Mleko owsiane wzbogaca się najczęściej olejem roślinnym (głównie słonecznikowym lub rzepakowym), a także dodatkami smakowymi (solą i inuliną, a w odmianach słodkich cukrem). Dodaje się do niego witaminy i sole mineralne.

Stany Zjednoczone, Stany Zjednoczone Ameryki (ang. United States, US, United States of America, USA) – federacyjne państwo w Ameryce Północnej graniczące z Kanadą od północy, Meksykiem od południa, Oceanem Spokojnym od zachodu, Oceanem Arktycznym od północnego zachodu i Oceanem Atlantyckim od wschodu.Układ hormonalny, układ wewnątrzwydzielniczy, układ dokrewny, układ endokrynny – układ narządów występujący u zwierząt, składający się z gruczołów dokrewnych i wyspecjalizowanych komórek warunkujących wydzielanie hormonów.

Mleko owsiane jest najbliższe w smaku i konsystencji mleku krowiemu. Jego produkcja jest bardziej ekonomiczna niż mleka migdałowego, a smak i brak zagrożeń dla układu hormonalnego człowieka sprawia, że pod tymi względami przewyższa mleko sojowe.

Mleko owsiane nadaje się do kawy, nie waży się podczas spieniania. Można go używać do budyniów, płatków, owsianek, kakao, ciast, sosów i napojów mrożonych. Można je też pić samodzielnie jako napój orzeźwiający. Wytwarzane jest na skalę przemysłową, jest też łatwe do przyrządzania w warunkach domowych poprzez zmiksowanie płatków owsianych z wodą.

Alergia (popularnie stosowane synonimy uczulenie, nadwrażliwość) – patologiczna, jakościowo zmieniona odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem doprowadzają do uwolnienia różnych substancji – mediatorów stanu zapalnego. Może się objawiać łagodnie, jak w przypadku kataru czy łzawienia, aż po zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny i śmierć.Witamina B12 (nazwy chemiczne: cyjanokobalamina, kobalamina) - złożony organiczny związek chemiczny zawierający kobalt jako atom centralny. W organizmach żywych pełni rolę regulatora produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Jego niedobór powoduje niedokrwistość. Zaliczany jest do witamin z grupy B, tj. rozpuszczalnych w wodzie prekursorów koenzymów.

Historia[ | edytuj kod]

Napój został wyprodukowany po raz pierwszy przez naukowców na Uniwersytecie w Lund (Szwecja). Był odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na alternatywy dla mleka krowiego (istotny element kuchni skandynawskiej), w obliczu coraz powszechniejszych zaburzeń tolerancji laktozy. Założone przez wynalazców przedsiębiorstwo Oatly w latach 90. XX wieku wprowadziło na rynek mleko owsiane w kartonach.

Szwecja, Królestwo Szwecji (Sverige, Konungariket Sverige) – państwo w Europie Północnej, zaliczane do państw skandynawskich. Szwecja jest członkiem Unii Europejskiej od 1995 roku. Graniczy z Norwegią, Finlandią i Danią.Gaz cieplarniany (szklarniowy, z ang. GHG – greenhouse gas) – gazowy składnik atmosfery będący przyczyną efektu cieplarnianego. Gazy cieplarniane zapobiegają wydostawaniu się promieniowania podczerwonego z Ziemi, pochłaniając je i oddając do atmosfery, w wyniku czego następuje zwiększenie temperatury powierzchni Ziemi. W atmosferze występują zarówno w wyniku naturalnych procesów, jak i na skutek działalności człowieka.

Napój przez długi czas cieszył się popularnością jedynie w wąskim gronie odbiorców. Dopiero w drugiej dekadzie XXI wieku, na fali zainteresowania zdrową żywnością, jego popularność wzrosła. Było promowane nie tylko jako produkt adresowany dla alergików, ale także jako sposób na ograniczenie spożycia mleka krowiego, którego produkcja wiąże się z emisją gazów cieplarnianych. W 2016 przedsiębiorstwo Oatly weszło z mlekiem owsianym na rynek amerykański, co dodatkowo zwiększyło jego popularność.

Witamina B2 (E101, ryboflawina, łac. riboflavinum) – organiczny związek chemiczny połączenie rybitolu i flawiny. W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.Błonnik (błonnik pokarmowy, włókno pokarmowe) – kompleks heterogennych substancji pochodzenia roślinnego nie ulegający trawieniu przez enzymy przewodu pokarmowego człowieka oraz zwierząt monogastrycznych. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny). Odgrywa on ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.

Przypisy[ | edytuj kod]

  1. Z czym to się je. Mleko, w: Pyszne, nr 6/2016, s. 62, ISSN 2450-3010
  2. Joanna Szubierajska, Mleko owsiane – właściwości, skład i zastosowanie mleka owsianego, ekologia.pl, 4 października 2019 [dostęp 2021-04-25].
  3. Agnieszka Małgorzata Adamska, Jak zrobić domowe mleko owsiane? Prosty przepis krok po kroku, dom.wp.pl, 2 czerwca 2020 [dostęp 2021-04-25] (pol.).
Wapń (Ca, łac. calcium; nazwa ta pochodzi od łacińskiego rzeczownika calx – wapno, co oznacza więc "metal z wapna") – pierwiastek chemiczny z grupy berylowców (metali ziem alkalicznych) w układzie okresowym.Olej rzepakowy – spożywczy olej roślinny wytwarzany z rzepaku. W Polsce, a także w większości krajów Europy olej rzepakowy jest podstawowym olejem roślinnym, co wynika z większej produkcji oleju w przeliczeniu na hektar powierzchni rolnej niż w przypadku pozostałych roślin oleistych.




Warto wiedzieć że... beta

Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.
Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.
Inulina (łac. inulinum, ATC: V04 CH01) – polisacharyd zbudowany z około 30–35 cząsteczek monocukrów połączonych wiązaniami β-2,1-glikozydowymi w nierozgałęziony łańcuch. Łańcuch ten, zbudowany z reszt β-D-fruktofuranozy, zawiera jedną terminalnie umieszczoną cząsteczkę D-glukozy (na końcu redukującym) oraz drugą, w środku łańcucha, połączoną wiązaniem 1,3-glikozydowym. Masa cząsteczkowa inuliny to ok. 5000 Da. Należy do fruktanów, jest prebiotykiem.
Oatley – geograficzna nazwa dzielnicy (przedmieścia), położona na terenie samorządów lokalnych City of Hurstville i Kogarah, wchodzących w skład aglomeracji Sydney , w stanie Nowa Południowa Walia, w Australii.
Fosfor (P, gr. phosphoros ‘niosący światło’, łac. phosphorus) – pierwiastek chemiczny, niemetal. Jedynym stabilnym izotopem fosforu jest P.
Napój bezalkoholowy – rodzaj napoju, który nie zawiera znaczących ilości alkoholu. Alkohol w niewielkich ilościach występuje naturalnie w wielu napojach, takich jak soki owocowe, a także tworzy się w wyniku fermentacji, np. w kwasie chlebowym, należałoby jednak wypić ogromne ilości takich napoi, żeby odczuć jakiekolwiek oddziaływanie spożytego alkoholu. Według polskiego prawa napój nie jest napojem alkoholowym gdy zawiera poniżej 0,5% etanolu.
Budyń – lekkostrawna potrawa przyrządzana na parze, na bazie żółtek jaj utartych z cukrem lub masłem oraz piany ubitej z białek. Budynie dzieli się na słone oraz słodkie, które podawane są jako desery. Głównym składnikiem masy na budyń słodki może być np. ser, orzechy, mak lub ciasto parzone. Budynie słone zaś przyrządza się zazwyczaj z warzyw, gotowanych grzybów lub mięsa mielonego (drobiu lub cielęciny).

Reklama