• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Miód



    Podstrony: [1] [2] [3] [4] 5 [6] [7]
    Przeczytaj także...
    Polifenole – organiczne związki chemiczne z grupy fenoli, zawierające przynajmniej dwie grupy hydroksylowe przyłączone do pierścienia aromatycznego. Polifenole występują naturalnie w roślinach. Wiele z nich wykazuje silne działanie przeciwutleniające i zmniejsza szansę wystąpienia chorób układu krwionośnego i raka. Polifenole dzielą się na hydrolizowalne taniny (estry kwasu galusowego i sacharydów) oraz fenylopropanoidy, takie jak flawonoidy i ligniny. Największą i najlepiej poznaną grupą związków polifenolowych są flawonoidy.Kwas glukonowy – organiczny związek chemiczny, pochodna glukozy, powstała przez utlenienie jej grupy aldehydowej. W lecznictwie jest wykorzystywany do leczenia alergii, a jego sól wapniowa – glukonian wapnia – w przypadkach niedoboru tego pierwiastka.
    Zobacz też[]
  • miód pitny
  • miód oczyszczony
  • Przypisy

    1. Hunt et al. Nutrients in Social Wasp (Hymenoptera: Vespidae, Polistinae) Honey. „Annals of the Entomological Society of America”. 91 (4), s. 466–472, 1998 (ang.).  (pdf).
    2. Stanisław Kohlmünzer: Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji. Wyd. V unowocześnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003, s. 669. ISBN 8320028469.
    3. Ramirez et al. Fifteen cases of atropine poisoning after honey ingestion. „Veterinary and Human Toxicology”. 41 (1), s. 19–20, 1999. PMID: 9949478 (ang.). 
    4. Najczęściej zadawane pytania. Pasieka Rostkowski / Edmund Rostkowski. [dostęp 2014-12-03].
    5. Miód nawłociowy. [dostęp 2016-02-21].
    6. B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia, Miód. Skład i właściwości biologiczne, Przedsiębiorstwo Wydawnicze Rzeczpospolita SA, Warszawa 2008.
    7. Miód pszczeli...??? Co to właściwie jest i jak powstaje?. 2011-09. [dostęp 2016-02-21].
    8. Słowniczek terminów na stronie Katedry Pszczelnictwa UWM Uniwersytetu Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
    9. dfltweb1.onamae.com – このドメインはお名前.comで取得されています。.
    10. Aureli Paolo, Franciosa Giovanna, Fenicia Lucia. Infant botulism and honey in Europe: a commentary. „Pediatric Infectious Disease Journal”. 21 no 9, s. 866-868, 2002-08. USA: Lippincott Williams & Wilkins. ISSN online 1305-7693 1305-7707, online 1305-7693. 
    11. Lucia Fenicia and Fabrizio Anniballi. Infant botulism. „Ann Ist Super Sanità”. 45 no 2, s. 134-146, 2009. Włochy: Annali dell’Istituto Superiore di Sanità. ISSN 0021-2571. 
    12. Michael W Peck. Clostridia and food-borne disease. „Microbiology Today”. 29, s. 9-12, 2002-02. Wielka Brytania: Society for General Microbiology. ISSN 1464-0570. 
    13. World Health Organization: Botulism, Fact sheet N°270 (ang.). World Health Organization Media Centre. [dostęp 2015-02-04].
    14. Hetland, A: Absence of Clostridium botulinum spores in Norwegian produced honey (ang.). Food and Agriculture Organisation of the United Nations. [dostęp 2015-02-04].
    15. European Commission Health & Consumer Protection: Opinion of The Scientific Committee on Veterinary Measures Relating to Public Health on Honey and Microbiological Hazards (ang.). European Commission. [dostęp 2015-02-04].
    16. Hanna Różańska. Microbiological Quality of Polish Honey. „Bulletin of the Veterinary Institute in Pulawy”. 55, s. 443-445, 2011-06-21. Puławy, Polska: Bull Vet Inst Pulawy. ISSN 0042-4870. 

    Bibliografia[]

  • Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności, praca zbiorowa pracowników Zakładu Chemii Żywności w Katedrze Chemii SGGW, Warszawa 2007.
  • Stanisław Kohlmünzer: Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji. Wyd. V unowocześnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003, s. 669. ISBN 8320028469.
  • Kwas askorbinowy, witamina C (INN: Acidum ascorbicum, E300) – organiczny związek chemiczny z grupy witamin, pochodna glukozy o wzorze sumarycznym C6H8O6, przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy.Pożytek pszczeli – zebrane przez pszczoły surowce pochodzenia roślinnego, wykorzystywane przez nie do wyrobu miodu i pierzgi.


    Podstrony: [1] [2] [3] [4] 5 [6] [7]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Manuka (Leptospermum scoparium) to krzew z rodziny mirtowate pochodzący z Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii.
    Czerwce (Coccoidea) – nadrodzina pluskwiaków, obejmująca ponad 7000 gatunków. Są to owady małe (od 1-5 mm), o silnym dymorfizmie płciowym. Czerwce są roślinożerne i często powodują szkody w uprawach.
    Kaukaz – region na pograniczu Europy i Azji pomiędzy Morzem Czarnym a Kaspijskim wokół gór Kaukaz. Od północy graniczy z europejską częścią Rosji, od południa, w zależności od przyjmowanego podziału, z Bliskim Wschodem albo z Azją Zachodnią (Przednią).
    Oksydaza glukozowa (EC 1.1.3.4) – enzym z klasy oksydoreduktaz, katalizujący reakcję utleniania β-D-glukopiranozy (jednej z form glukozy) do kwasu glukonowego. Ubocznym produktem reakcji jest nadtlenek wodoru. Dostępna handlowo zazwyczaj jako preparat otrzymywany z grzybów Aspergillus niger.
    Biotyna (łac. Biotinum; z greki bios = życie, inaczej witamina H zwana też witaminą B7) – organiczny związek chemiczny o budowie heterocyklicznej występujący w organizmach zwierzęcych i roślinnych. Stanowi ona koenzym kilku różnych enzymów. Jest niezbędnym składnikiem enzymów – karboksylaz biotynozależnych. Uczestniczy w przenoszeniu grupy karboksylanowej (-COO) z anionu wodorowęglanu na różne związki organiczne, zależnie od rodzaju danej karboksylazy. Zaliczana jest do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Składa się z pierścieni: tiofenowego i imidazolidynowego.
    Pokarm – pożywka dostarczająca substancji chemicznych ważnych dla zachowania zdrowia i rozwoju organizmu. Są to tzw. składniki odżywcze spełniające wiele funkcji w organizmie:
    Rutyna (witamina P; łac. Rutosidum) – organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów. Naturalny związek pochodzenia roślinnego, pozyskiwany z kwiatów perełkowca japońskiego (Styphnolobium japonicum) i z ziela gryki (Fagopyrum esculentum). Wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Jak większość flawonoidów ma właściwości uszczelniające naczynia i przeciwwysiękowe. Zapobiega powstawaniu niektórych wysoce reaktywnych wolnych rodników. Spowalnia utlenianie witaminy C (przedłuża tym samym jej działanie). Zmniejsza cytotoksyczność utlenionego cholesterolu. Wykazuje też działanie przeciwzapalne. Jest czasami niesłusznie nazywana witaminą P.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.072 sek.