• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • McFlurry

    Przeczytaj także...
    Gluten – mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia.Orzacha podziemna, orzech ziemny, orzech arachidowy, fistaszki (Arachis hypogaea L.) – gatunek roślin z rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie zaczął być uprawiany na przełomie trzeciego i drugiego tysiąclecia p.n.e. Obecnie szeroko rozpowszechniony w uprawie w krajach tropikalnych i subtropikalnych, nie występuje już na stanowiskach naturalnych. We florze Polski notowany jest jako efemerofit.
    Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) – rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.

    McFlurry – rodzaj deseru lodowego, serwowanego w sieciach fast food McDonald’s.

    Opis[ | edytuj kod]

    McFlurry to deser lodowy, składający się z kremowych lodów śmietankowych oraz polewy i cukierkowej posypki, które każdy może dowolnie skomponować. Podawany jest w kubeczku z charakterystyczną przykrywką i długą, plastikową łyżeczką.

    Big Mac – rodzaj dużego hamburgera serwowanego od 1968 r. w sieci fast food McDonald’s. Cechuje go podwójna porcja mięsa i dodatkowa warstwa bułki. Jest to jeden z najbardziej charakterystycznych produktów marki McDonald’s.Kaloria (łac. calor – ciepło) – historyczna jednostka ciepła, obecnie gdy ciepło jest utożsamiane z energią, jest pozaukładową jednostką energii (skrót cal); często używana jest jednostka wielokrotna kilokaloria (skrót kcal); 1 kcal = 1000 cal. Megakaloria (milion kalorii, skrót Mcal) nosiła kiedyś osobną nazwę "termia" (skrót th, od gr. thermos - ciepły).

    Rodzaje dodatków[ | edytuj kod]

    Rodzaje polew

  • czekoladowa
  • karmelowa
  • truskawkowa
  • z białej czekolady (w niektórych państwach europejskich, np. Hiszpania)
  • Rodzaje posypek

  • z batona Lion
  • z batona KitKat
  • z batona Bounty
  • z Magnum Classic
  • z Magnum Gold
  • z cukierków M&M's
  • z curkieków Smarties
  • z czekolady Dairy Milk
  • z ciastek Oreo
  • z batona Milkyway/Milkybar
  • Wartości odżywcze McFlurry Lion[ | edytuj kod]

    Jedna porcja zawiera:

  • 285 kcal
  • białko: 5,6g
  • tłuszcze: 10g
  • węglowodany: 43g
  • sód: 0,36g
  • Zawiera alergeny: gluten, soję, orzeszki ziemne, mleko.

    Smarties - marka czekoladowych cukierków pokrytych kolorowym lukrem. Produkowane pod nazwą "Chocolate Beans" w latach 1882-1937 przez H.I. Rowntree & Co.. Obecnie produkowane przez Nestlé.Soja (Glycine Willd.) – rodzaj roślin z rodziny bobowatych, z których największe zastosowanie w rolnictwie ma soja warzywna. Gatunkiem typowym jest Glycine clandestina Wend..

    Zobacz też[ | edytuj kod]

  • McDonald’s
  • Big Mac
  • Lody
  • Przypisy[ | edytuj kod]




    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Mleko – wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków pojawiająca się w okresie laktacji. Jako produkt żywnościowy dla człowieka największe znaczenie ma mleko krowie. Według Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej mleko krowie jest produktem całego, nieprzerwanego doju, od zdrowej, dobrze żywionej krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszek siary.
    Lody – zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp. Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej w waflu w postaci gałek lub w postaci zakręconego stożka (lody włoskie i amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa lodowa utrzymuje się na patyku wbitym w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.01 sek.