• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Mango fool

    Przeczytaj także...
    Bita śmietana – śmietana bądź śmietanka, zawierająca zazwyczaj więcej niż 30% tłuszczu, napowietrzona. Pierwsze znane przekazy o stworzeniu bitej śmietany dotyczą balu na dworze Ludwika XIV w 1671, gdzie przygotował ją François Vatel. Prawdopodobnie jednak była ona znana wcześniej.Żelatyna (gelatin, ATC: B 05 AA 06) – prześwitujące, bezbarwne ciało stałe, naturalna substancja, będąca mieszaniną białek i peptydów, pozyskiwana w drodze częściowej hydrolizy kolagenu, zawartego w skórze, chrząstkach i kościach zwierzęcych. Składa się z glicyny, proliny i hydroksyproliny. Rozpuszczona w wodzie tworzy układ koloidalny – zol liofilowy, który łatwo przechodzi w żel, o ile temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka.
    Mango (Mangifera L.) – rodzaj roślin obejmujący około 45 gatunków tropikalnych drzew owocowych, występujących w Indiach oraz Indochinach.

    Mango fool (także: mango fools) – deser, specjalność kuchni angielskiej, karaibskiej, a także kuchni azjatyckich.

    Kuchnia angielska – sztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchni zalicza się pieczone mięso (szczególnie wołowinę lub jagnięcinę), stanowiące podstawę tzw. Sunday roast, szeroka gama puddingów oraz placków (pies). Innymi charakterystycznymi daniami są ryba z frytkami (fish and chips) oraz śniadanie angielskie (full English breakfast).Mikser kuchenny – urządzenie służące do rozcierania, urabiania, ubijania ciast lub innych produktów spożywczych. Urządzenie jest napędzane silnikiem komutatorowym o mocy zazwyczaj od 250 do 500 watów i ma od trzech do ośmiu prędkości. Na osi wirnika są umieszczone kółka zębate napędzające mieszaki (rapki). Mikser wykonany z metalu i napędzany ręcznie opatentował w 1870 Walter Scott (USA).

    Danie przyrządza się ze zmiksowanego miąższu owoców mango, wymieszanych z cytryną, żelatyną i bitą śmietaną. Po zmiksowaniu całość wstawia się na kilka godzin do lodówki i podaje zimne.

    Cytryna zwyczajna Citrus limon (L.) Burm., nazywana też cytryną właściwą lub po prostu cytryną – gatunek roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowowschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam hodowana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). Do Europy trafiła podczas Średniowiecza (starożytni Rzymianie znali i uprawiali tylko cytrony Citrus medica).Deser (pochodzi od francuskiego desservir - "czyścić stół") – potrawa jadana zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek czy drugie śniadanie. Najczęściej potrawa słodka.

    Przypisy

    1. themagicsaucepan
    2. Delicious Magazine
    3. praca zbiorowa, Podróże kulinarne. Kuchnia karaibska, New Media Concept, Warszawa, 2008, s.17, ISBN 978-83-89840-63-9
    Kuchnia karaibska - zbiorcze określenie tradycji kulinarnych wysp Morza Karaibskiego, powstałych w wyniku fuzji kuchni indiańskiej tego obszaru z tradycjami europejskimi i afrykańskimi, dodatkowo wzbogaconych przez przybyszy z Chin i Indii. Pomimo wielu elementów wspólnych każda wyspa wykształciła własny styl przyrządzania potraw. Typowe jest dodawanie owoców i mleczka kokosowego do potraw mięsnych.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.028 sek.