• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Mangan



    Podstrony: [1] [2] [3] [4] 5
    Przeczytaj także...
    Piec hutniczy – rodzaj pieca służący do otrzymywania produktów i półproduktów metalurgicznych. Ponieważ większość procesów metalurgicznych wymaga wysokich temperatur, piece hutnicze są zazwyczaj bardzo dobrze izolowane. Konstrukcja pieca jest zależna od prowadzonego procesu oraz stanu skupienia produktów.Alotropia – zjawisko występowania, w tym samym stanie skupienia, różnych odmian tego samego pierwiastka chemicznego, różniących się właściwościami fizycznymi i chemicznymi. Odmiany alotropowe pierwiastka mogą różnić się między sobą strukturą krystaliczną lub liczbą atomów w cząsteczce.

    UWAGA: TA PODSTRONA MOŻE ZAWIERAĆ TREŚCI PRZEZNACZONE TYLKO DLA OSÓB PEŁNOLETNICH




    UWAGA: TA PODSTRONA MOŻE ZAWIERAĆ TREŚCI PRZEZNACZONE TYLKO DLA OSÓB PEŁNOLETNICH



    Uwagi[ | edytuj kod]
    1. Wartość w nawiasie oznacza niepewność związaną z ostatnią cyfrą znaczącą.
    2. ang. oil użyte w referowanym tekście może też oznaczać olej lub oliwę.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. przeczytaj, jeśli nie wyświetla się prawidłowa wersja karty charakterystyki)
    2. Standard Atomic Weights of 14 Chemical Elements Revised. „Chemistry International”. 40 (4), s. 23–24, 2018-10-29. DOI: 10.1515/ci-2018-0409. ISSN 1365-2192 (ang.). 
    3. Manganum (Manganese). Elementymology & Elements Multidict. [dostęp 2011-02-22].
    4. R.D.W. Kemmitt, R.D. Peacock: The Chemistry of Manganese, Technetium and Rhenium. Oxford, Nowy Jork, Toronto, Sydney, Paryż, Braunschweig: Pergamon Press, 1973, s. 771–798, 811–813, 851, 859, seria: Pergamon Texts in Inorganic Chemistry. Vol. 13. ISBN 0 08 0188 870 2. [dostęp 2015-05-22].
    5. Manganese. W: John Emsley: Nature’s Building Blocks: An A-Z Guide to the Elements. Oxford, UK: Oxford University Press, 2001, s. 249–253. ISBN 0-19-850340-7. (ang.)
    6. Adam Bielański: Podstawy chemii nieorganicznej. Wyd. 5. Warszawa: PWN, 2002, s. 904. ISBN 83-01-13654-5.
    7. Encyklopedia techniki. Chemia. Warszawa: WNT, 1965.
    8. Adam Bielański: Chemia ogólna i nieorganiczna. Warszawa: PWN, 1981, s. 582. ISBN 83-01-02626-X.
    9. David B. Wellbeloved, Peter M. Craven, John W. Waudby: Manganese and Manganese Alloys. W: Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry. Nowy Jork: John Wiley and Sons, 2000-06-15. DOI: 10.1002/14356007.a16_077. ISBN 978-3-527-30673-2.
    10. C.L. Arora. Lecture demonstration of the various oxidation states of manganese. „Journal of Chemical Education”. 54 (5), s. 302–303, 1977. DOI: 10.1021/ed054p302 (ang.). 
    11. G. Brachtel, R. Hoppe. „Naturwissenschaften”. 63 (7), 1976. DOI: 10.1007/BF00597313. Bibcode1976NW.....63..339B (niem.). 
    12. Donald G. Lee, Tao Chen. Oxidation of hydrocarbons. 18. Mechanism of the reaction between permanganate and carbon-carbon double bonds. „J. Am. Chem. Soc.”. 111 (19), s. 7534–7538, 1989. DOI: 10.1021/ja00201a039 (ang.). 
    13. J.D. Rush, B.H.J. Bielski. Studies of Manganate(V), - (VI), and - (VII) Tetraoxyanions by Pulse Radiolysis. Optical Spectra of Protonated Forms. „Inorg. Chem.”. 34 (23), s. 5832–5838, 1995. DOI: 10.1021/ic00127a022 (ang.). 
    14. Albert F. Cotton, Geoffrey Wilkinson: Advanced Inorganic Chemistry (4th ed.). Nowy Jork: Willey, 1980, s. 746. ISBN 0-471-02775-8. (ang.)
    15. Donald G. Lee, Christopher R. Moylan, Takatoshi Hayashi, John I. Brauman. Photochemistry of aqueous permanganate ion. „Journal of the American Chemical Society”. 109 (10), s. 3003–3010, 1987. DOI: 10.1021/ja00244a023 (ang.). 
    16. Manganese pentacarbonyl bromide (ang.). ChemicalBook. [dostęp 2015-05-20].
    17. D.A. Lacombe, J.E. Anderson, K.M. Kadish. Electrochemistry of dimanganese decacarbonyl, pentacarbonylmanganese(1+), pentacarbonylmanganate(1-), and manganese pentacarbonyl. „Inorganic Chemistry”. 25 (12), s. 2074–2079, 1986. DOI: 10.1021/ic00232a033 (ang.). 
    18. P. L. Pauson, G. K. Friestad: Decacarbonyldimanganese. W: Encyclopedia of Reagents for Organic Synthesis. Nowy Jork: J. Wiley & Sons. DOI: 10.1002/047084289X. ISBN 978-0-470-84289-8.
    19. Max Schmidt: „VII. Nebengruppe”. Anorganische Chemie II. Wissenschaftsverlag, 1968, s. 100–109. (niem.)
    20. 60 FR 36414 – Fuels and Fuel Additives; Grant of Waiver Application (ang.). Environmental Protection Agency, Washington, DC, 1995. [dostęp 2015-05-21].
    21. Lawrence F. Dahl, Etsuro Ishishi, R.E. Rundle. Polynuclear Metal Carbonyls. I. Structures of Mn2(CO)10 and Re2(CO)10. „The Journal of Chemical Physics”. 26 (6), s. 1750, 1957. DOI: 10.1063/1.1743615 (ang.). 
    22. Dimanganese decacarbonyl (ang.). NIST, 2011. [dostęp 2015-05-21].
    23. Keneth Pisarczyk: Manganese Compounds. W: Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. John Wiley & Sons Inc., 2005-04-15. DOI: 10.1002/0471238961.1301140716091901.a01.pub2. ISBN 978-0-471-23896-6.
    24. Manganese. W: L.A. Corathers, Machamer, J. F.: Industrial Minerals & Rocks: Commodities, Markets, and Uses. Wyd. 7. SME, 2006, s. 631–636. ISBN 978-0-87335-233-8. (ang.)
    25. Mangan. W: Arnold F. Holleman, Wiberg, Egon, Wiberg, Nils: Lehrbuch der Anorganischen Chemie. Wyd. 91–100. Walter de Gruyter, 1985, s. 1110–1117. ISBN 3-11-007511-3. (niem.)
    26. Wensheng Zhang. Manganese metallurgy review. Part I: Leaching of ores/secondary materials and recovery of electrolytic/chemical manganese dioxide. „Hydrometallurgy”. 89 (3–4), s. 137–159, 2007. DOI: 10.1016/j.hydromet.2007.08.010 (ang.). 
    27. Louis R. Matricardi, James Downing: Manganese and Manganese Alloys. W: Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. John Wiley & Sons Inc., 2012-01-13. DOI: 10.1002/0471238961.1301140713012018.a01.pub3. ISBN 978-0-471-23896-6.
    28. Chow, Norman, Nacu, Anca, Warkentin, Doug, Aksenov, Igor, Teh, Hoe: The Recovery of Manganese from low grade resources: bench scale metallurgical test program completed (ang.). Kemetco Research Inc., 2010. [dostęp 2015-05-26]. [zarchiwizowane z tego adresu].
    29. Zbigniew Marzec, Agnieszka Marzec, Stanisław Zaręba, Całodobowe racje pokarmowe źródłem żelaza i manganu dla osób dorosłych], „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” (55), 2004, s. 29.
    30. Renata Jędrzejczak, Żelazo i mangan w żywności, „Roczniki Państwowego Zakładu Higieny” (55), 2004, s. 13–20.
    31. Dau H., Haumann M. Eight steps preceding O-O bond formation in oxygenic photosynthesis--a basic reaction cycle of the Photosystem II manganese complex. „Biochimica et Biophysica acta”. 1767 (6), s. 472–483, 2007. DOI: 10.1016/j.bbabio.2007.02.022. PMID: 17442260. 
    32. Nutrition Facts and Analysis for Oats, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    33. Nutrition Facts and Analysis for Cocoa, dry powder, unsweetened, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    34. Ile waży Łyżeczka kakao niskotłuszczowego [dostęp 23 sierpnia 2015].
    35. Nutrition Facts and Analysis for Rice, brown, long-grain, raw, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    36. Nutrition Facts and Analysis for Nuts, walnuts, english [Includes USDA commodity food A259, A257], Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    37. Nutrition Facts and Analysis for Nuts, almonds, dry roasted, without salt added [Includes USDA commodity food A255, A263], Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    38. Nutrition Facts and Analysis for Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, raw, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    39. Nutrition Facts and Analysis for Peanuts, all types, dry-roasted, without salt, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    40. Nutrition Facts and Analysis for Nuts, cashew nuts, raw, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    41. Nutrition Facts and Analysis for Millet, raw, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    42. Nutrition Facts and Analysis for Buckwheat groats, roasted, dry [kasha], Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    43. Nutrition Facts and Analysis for Barley, pearled, raw, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    44. Nutrition Facts and Analysis for Candies, chocolate, dark, 60–69% cacao solids, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    45. Nutrition Facts and Analysis for Bread, wheat, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    46. Nutrition Facts and Analysis for Rice, white, glutinous, raw, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    47. Nutrition Facts and Analysis for Wheat flour, white, cake, enriched, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    48. Nutrition Facts and Analysis for Mollusks, clam, mixed species, raw, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    49. Nutrition Facts and Analysis for Bananas, raw, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    50. Nutrition Facts and Analysis for Tea, brewed, prepared with distilled water [black tea], Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    51. Nutrition Facts and Analysis for Potato, flesh and skin, raw, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    52. Nutrition Facts and Analysis for Carrots, raw [Includes USDA commodity food A099], Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    53. Nutrition Facts and Analysis for Tomatoes, red, ripe, raw, year round average [Includes USDA commodity food A238, A233], Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    54. Nutrition Facts and Analysis for Mollusks, scallop, mixed species, raw, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    55. Nutrition Facts and Analysis for Apples, raw, without skin, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    56. Nutrition Facts and Analysis for Apples, raw, with skin [Includes USDA commodity food A343], Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    57. Nutrition Facts and Analysis for Oranges, raw, all commercial varieties, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    58. Nutrition Facts and Analysis for Pork, fresh, loin, tenderloin, separable lean and fat, raw [Pork tenderloin, URMIS #3358], Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    59. Nutrition Facts and Analysis for Turkey breast meat, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    60. Nutrition Facts and Analysis for Egg, whole, raw, fresh, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    61. Nutrition Facts and Analysis for Egg, yolk, raw, fresh, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    62. Nutrition Facts and Analysis for Egg, white, raw, fresh, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    63. Nutrition Facts and Analysis for Milk, whole, 3.25% milkfat, Condé Nast [dostęp 2015-08-23] (ang.).
    Rodochrozyt (dialogit, diagolit lub szpat manganowy) – minerał z gromady węglanów. Należy do grupy minerałów rzadkich rozpowszechnionych tylko w niektórych rejonach Ziemi.Stopień utlenienia (liczba utlenienia) – formalna wartość ładunku atomu w związku chemicznym przy założeniu, że wszystkie wiązania chemiczne w danej cząsteczce mają charakter wiązań jonowych. Suma stopni utlenienia wszystkich atomów w cząsteczce obojętnej oraz dla wolnych pierwiastków wynosi 0, a w jonach ma wartość ładunku jonu.


    Podstrony: [1] [2] [3] [4] 5



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Kwas siarkowy (nazwa Stocka: kwas siarkowy(VI)), H2SO4 – nieorganiczny związek chemiczny, jeden z najmocniejszych kwasów – wszystkie układy o mocy większej od kwasu siarkowego 100% nazywa się superkwasami. Bywa zwany krwią przemysłu chemicznego, ze względu na to, że używa się go w bardzo wielu kluczowych syntezach. Sole kwasu siarkowego to siarczany.
    Braunsztyn – najważniejsza ruda manganu zawierająca głównie tlenek manganu(IV) (MnO2). Występuje razem z rudami żelaza (wytapia się je razem, otrzymując żelazomangan). Minerały: piroluzyt, polionit, psylomelan.
    Tlenek manganu(VII), Mn2O7 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenków, w którym mangan występuje na VII stopniu utlenienia. Jest lotną, reaktywną cieczą o właściwościach silnie utleniających. Po raz pierwszy opisano go w 1860 roku.
    Adam Bielański (herbu Lewart; ur. 14 grudnia 1912 w Krakowie) – polski chemik, profesor Akademii Górniczo-Hutniczej, a następnie Uniwersytetu Jagiellońskiego, członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk, członek czynny PAU, przewodniczący honorowy Komitetu Chemii PAN. Od roku 1983 pracuje w Instytucie Katalizy i Fizykochemii Powierzchni PAN w Krakowie, gdzie jest kierownikiem grupy badawczej "Chemiczne i katalityczne własności stałych heteropolikwasów".
    Izotopy – odmiany pierwiastka chemicznego różniące się liczbą neutronów w jądrze atomu (z definicji atomy tego samego pierwiastka mają tę samą liczbę protonów w jądrze). Izotopy tego samego pierwiastka różnią się liczbą masową (łączną liczbą neutronów i protonów w jądrze), ale mają tę samą liczbę atomową (liczbę protonów w jądrze).
    Choroba Parkinsona (łac. morbus Parkinsoni), dawniej drżączka poraźna (łac. paralysis agitans), PD (od ang. Parkinson’s disease) – samoistna, powoli postępująca, zwyrodnieniowa choroba ośrodkowego układu nerwowego, należąca do chorób układu pozapiramidowego. Nazwa pochodzi od nazwiska londyńskiego lekarza Jamesa Parkinsona, który w 1817 roku rozpoznał i opisał objawy tego schorzenia (jego podłoże anatomiczne i biochemiczne poznano jednak dopiero w latach 60. XX wieku).
    Dysproporcjonowanie (dysmutacja) – rodzaj przemiany chemicznej, w której jedno indywiduum chemiczne (pierwiastek, jon lub związek chemiczny) ulega jednoczesnej przemianie chemicznej do dwóch różnych produktów.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.068 sek.