• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Mangan



    Podstrony: [1] [2] [3] 4 [5]
    Przeczytaj także...
    Piec hutniczy – rodzaj pieca służący do otrzymywania produktów i półproduktów metalurgicznych. Ponieważ większość procesów metalurgicznych wymaga wysokich temperatur, piece hutnicze są zazwyczaj bardzo dobrze izolowane. Konstrukcja pieca jest zależna od prowadzonego procesu oraz stanu skupienia produktów.Republika Południowej Afryki (RPA, afr. Republiek van Suid-Afrika, ang. Republic of South Africa) – państwo na południowym krańcu Afryki.

    UWAGA: TA PODSTRONA MOŻE ZAWIERAĆ TREŚCI PRZEZNACZONE TYLKO DLA OSÓB PEŁNOLETNICH



    Uwagi[edytuj kod]
    1. Liczba w nawiasie oznacza niepewność ostatniego podanego miejsca po przecinku.
    2. ang. oil użyte w referowanym tekście może też oznaczać olej lub oliwę.

    Przypisy[edytuj kod]

    1. Mangan (ang.). Karta charakterystyki produktu Sigma-Aldrich dla Stanów Zjednoczonych. [dostęp 2011-10-05].
    2. Standard Atomic Weights 2015 (ang.). IUPAC. [dostęp 2016-07-05].
    3. Mangan – podsumowanie (ang.). PubChem Public Chemical Database.
    4. Manganum (Manganese). Elementymology & Elements Multidict. [dostęp 2011-02-22].
    5. R. D. W. Kemmitt, R. D. Peacock: The Chemistry of Manganese, Technetium and Rhenium. Oxford, Nowy Jork, Toronto, Sydney, Paryż, Braunschweig: Pergamon Press, 1973, s. 771-798, 811-813, 851, 859, seria: Pergamon Texts in Inorganic Chemistry. Vol. 13. ISBN 0 08 0188 870 2. [dostęp 2015-05-22].
    6. Manganese. W: John Emsley: Nature's Building Blocks: An A-Z Guide to the Elements. Oxford, UK: Oxford University Press, 2001, s. 249–253. ISBN 0-19-850340-7. (ang.)
    7. Encyklopedia techniki. Chemia. Warszawa: WNT, 1965.
    8. Adam Bielański: Chemia ogólna i nieorganiczna. Warszawa: PWN, 1981, s. 582. ISBN 83-01-02626-X.
    9. David B. Wellbeloved, Peter M. Craven, John W. Waudby: Manganese and Manganese Alloys. W: Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry,. Nowy Jork: John Wiley and Sons, 2000-06-15. DOI: 10.1002/14356007.a16_077. ISBN 9783527306732.
    10. C. L. Arora. Lecture demonstration of the various oxidation states of manganese. „Journal of Chemical Education”. 54 (5), s. 302-303, 1977. DOI: 10.1021/ed054p302 (ang.). 
    11. G. Brachtel, R. Hoppe. „Naturwissenschaften”. 63 (7), 1976. DOI: 10.1007/BF00597313. Bibcode1976NW.....63..339B (niem.). 
    12. Donald G. Lee, Tao Chen. Oxidation of hydrocarbons. 18. Mechanism of the reaction between permanganate and carbon-carbon double bonds. „J. Am. Chem. Soc.”. 111 (19), s. 7534–38, 1989. DOI: 10.1021/ja00201a039 (ang.). 
    13. J. D. Rush, B. H. J. Bielski. Studies of Manganate(V), -(VI), and -(VII) Tetraoxyanions by Pulse Radiolysis. Optical Spectra of Protonated Forms. „Inorg. Chem.”. 34 (23), s. 5832–5838, 1995. DOI: 10.1021/ic00127a022 (ang.). 
    14. Albert F. Cotton, Geoffrey Wilkinson: Advanced Inorganic Chemistry (4th ed.). Nowy Jork: Willey, 1980, s. 746. ISBN 0-471-02775-8. (ang.)
    15. Donald G. Lee, Christopher R. Moylan, Takatoshi Hayashi, John I. Brauman. Photochemistry of aqueous permanganate ion. „Journal of the American Chemical Society”. 109 (10), s. 3003–3010, 1987. DOI: 10.1021/ja00244a023 (ang.). 
    16. Manganese pentacarbonyl bromide (ang.). ChemicalBook. [dostęp 2015-05-20].
    17. D. A. Lacombe, J. E. Anderson, K. M. Kadish. Electrochemistry of dimanganese decacarbonyl, pentacarbonylmanganese(1+), pentacarbonylmanganate(1-), and manganese pentacarbonyl. „Inorganic Chemistry”. 25 (12), s. 2074–2079, 1986. DOI: 10.1021/ic00232a033 (ang.). 
    18. P. L. Pauson, G. K. Friestad: Decacarbonyldimanganese. W: Encyclopedia of Reagents for Organic Synthesis. Nowy Jork: J. Wiley & Sons. DOI: 10.1002/047084289X. ISBN 9780470842898.
    19. Max Schmidt: "VII. Nebengruppe". Anorganische Chemie II.. Wissenschaftsverlag, 1968, s. 100-109. (niem.)
    20. 60 FR 36414 – Fuels and Fuel Additives; Grant of Waiver Application (ang.). Environmental Protection Agency, Washington, DC, 1995. [dostęp 2015-05-21].
    21. Lawrence F. Dahl, Etsuro Ishishi, R. E. Rundle. Polynuclear Metal Carbonyls. I. Structures of Mn2(CO)10 and Re2(CO)10. „The Journal of Chemical Physics”. 26 (6), s. 1750, 1957. DOI: 10.1063/1.1743615 (ang.). 
    22. Dimanganese decacarbonyl (ang.). NIST, 2011. [dostęp 2015-05-21].
    23. Keneth Pisarczyk: Manganese Compounds. W: Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. John Wiley & Sons Inc., 2005-04-15. DOI: 10.1002/0471238961.1301140716091901.a01.pub2. ISBN 9780471238966.
    24. Manganese. W: L. A. Corathers, Machamer, J. F.: Industrial Minerals & Rocks: Commodities, Markets, and Uses. Wyd. 7. SME, 2006, s. 631–636. ISBN 978-0-87335-233-8. (ang.)
    25. Mangan. W: Arnold F. Holleman, Wiberg, Egon, Wiberg, Nils: Lehrbuch der Anorganischen Chemie. Wyd. 91–100. Walter de Gruyter, 1985, s. 1110–1117. ISBN 3-11-007511-3. (niem.)
    26. Wensheng Zhang. Manganese metallurgy review. Part I: Leaching of ores/secondary materials and recovery of electrolytic/chemical manganese dioxide. „Hydrometallurgy”. 89 (3–4), s. 137–159, 2007. DOI: 10.1016/j.hydromet.2007.08.010 (ang.). 
    27. Louis R. Matricardi, James Downing: Manganese and Manganese Alloys. W: Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. John Wiley & Sons Inc., 2012-01-13. DOI: 10.1002/0471238961.1301140713012018.a01.pub3. ISBN 9780471238966.
    28. Chow, Norman, Nacu, Anca, Warkentin, Doug, Aksenov, Igor, Teh, Hoe: The Recovery of Manganese from low grade resources: bench scale metallurgical test program completed (ang.). Kemetco Research Inc., 2010.
    29. Dau H., Haumann M. Eight steps preceding O-O bond formation in oxygenic photosynthesis--a basic reaction cycle of the Photosystem II manganese complex.. „Biochimica et Biophysica acta”. 1767 (6), s. 472–483, 2007. DOI: 10.1016/j.bbabio.2007.02.022. PMID: 17442260. 
    30. Nutrition Facts and Analysis for Oats (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    31. Nutrition Facts and Analysis for Cocoa, dry powder, unsweetened (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    32. Ile waży Łyżeczka kakao niskotłuszczowego [dostęp 23 sierpnia 2015]
    33. Nutrition Facts and Analysis for Rice, brown, long-grain, raw (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    34. Nutrition Facts and Analysis for Nuts, walnuts, english [Includes USDA commodity food A259, A257] (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    35. Nutrition Facts and Analysis for Nuts, almonds, dry roasted, without salt added [Includes USDA commodity food A255, A263] (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    36. Nutrition Facts and Analysis for Chickpeas (garbanzo beans, bengal gram), mature seeds, raw (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    37. Nutrition Facts and Analysis for Peanuts, all types, dry-roasted, without salt (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    38. Nutrition Facts and Analysis for Nuts, cashew nuts, raw (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    39. Nutrition Facts and Analysis for Millet, raw (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    40. Nutrition Facts and Analysis for Buckwheat groats, roasted, dry [kasha] (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    41. Nutrition Facts and Analysis for Barley, pearled, raw (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    42. Nutrition Facts and Analysis for Candies, chocolate, dark, 60-69% cacao solids (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    43. Nutrition Facts and Analysis for Bread, wheat (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    44. Nutrition Facts and Analysis for Rice, white, glutinous, raw (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    45. Nutrition Facts and Analysis for Wheat flour, white, cake, enriched (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    46. Nutrition Facts and Analysis for Mollusks, clam, mixed species, raw (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    47. Nutrition Facts and Analysis for Bananas, raw (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    48. Nutrition Facts and Analysis for Tea, brewed, prepared with distilled water [black tea] (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    49. Nutrition Facts and Analysis for Potato, flesh and skin, raw (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    50. Nutrition Facts and Analysis for Carrots, raw [Includes USDA commodity food A099] (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    51. Nutrition Facts and Analysis for Tomatoes, red, ripe, raw, year round average [Includes USDA commodity food A238, A233] (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    52. Nutrition Facts and Analysis for Mollusks, scallop, mixed species, raw (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    53. Nutrition Facts and Analysis for Apples, raw, without skin (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    54. Nutrition Facts and Analysis for Apples, raw, with skin [Includes USDA commodity food A343] (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    55. Nutrition Facts and Analysis for Oranges, raw, all commercial varieties (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    56. Nutrition Facts and Analysis for Pork, fresh, loin, tenderloin, separable lean and fat, raw [Pork tenderloin, URMIS #3358] (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    57. Nutrition Facts and Analysis for Turkey breast meat (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    58. Nutrition Facts and Analysis for Egg, whole, raw, fresh (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    59. Nutrition Facts and Analysis for Egg, yolk, raw, fresh (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    60. Nutrition Facts and Analysis for Egg, white, raw, fresh (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    61. Nutrition Facts and Analysis for Milk, whole, 3.25% milkfat (ang.). Condé Nast. [dostęp 23 sierpnia 2015].
    Alotropia – zjawisko występowania, w tym samym stanie skupienia, różnych odmian tego samego pierwiastka chemicznego, różniących się właściwościami fizycznymi i chemicznymi. Odmiany alotropowe pierwiastka mogą różnić się między sobą strukturą krystaliczną lub liczbą atomów w cząsteczce.Rodochrozyt (dialogit, diagolit lub szpat manganowy) – minerał z gromady węglanów. Należy do grupy minerałów rzadkich rozpowszechnionych tylko w niektórych rejonach Ziemi.


    Podstrony: [1] [2] [3] 4 [5]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    ppm (ang. parts per million) - sposób wyrażania stężenia bardzo rozcieńczonych roztworów związków chemicznych. Stężenie to jest pochodną ułamka molowego i określa ile cząsteczek związku chemicznego przypada na 1 milion cząsteczek roztworu.
    Stopień utlenienia (liczba utlenienia) – formalna wartość ładunku atomu w związku chemicznym przy założeniu, że wszystkie wiązania chemiczne w danej cząsteczce mają charakter wiązań jonowych. Suma stopni utlenienia wszystkich atomów w cząsteczce obojętnej oraz dla wolnych pierwiastków wynosi 0, a w jonach ma wartość ładunku jonu.
    Kwas siarkowy (nazwa Stocka: kwas siarkowy(VI)), H2SO4 – nieorganiczny związek chemiczny, jeden z najmocniejszych kwasów – wszystkie układy o mocy większej od kwasu siarkowego 100% nazywa się superkwasami. Bywa zwany krwią przemysłu chemicznego, ze względu na to, że używa się go w bardzo wielu kluczowych syntezach. Sole kwasu siarkowego to siarczany.
    Braunsztyn – najważniejsza ruda manganu zawierająca głównie tlenek manganu(IV) (MnO2). Występuje razem z rudami żelaza (wytapia się je razem, otrzymując żelazomangan). Minerały: piroluzyt, polionit, psylomelan.
    Tlenek manganu(VII), Mn2O7 – nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenków, w którym mangan występuje na VII stopniu utlenienia. Jest lotną, reaktywną cieczą o właściwościach silnie utleniających. Po raz pierwszy opisano go w 1860 roku.
    Adam Bielański (herbu Lewart; ur. 14 grudnia 1912 w Krakowie) – polski chemik, profesor Akademii Górniczo-Hutniczej, a następnie Uniwersytetu Jagiellońskiego, członek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk, członek czynny PAU, przewodniczący honorowy Komitetu Chemii PAN. Od roku 1983 pracuje w Instytucie Katalizy i Fizykochemii Powierzchni PAN w Krakowie, gdzie jest kierownikiem grupy badawczej "Chemiczne i katalityczne własności stałych heteropolikwasów".
    Izotopy – odmiany pierwiastka chemicznego różniące się liczbą neutronów w jądrze atomu (z definicji atomy tego samego pierwiastka mają tę samą liczbę protonów w jądrze). Izotopy tego samego pierwiastka różnią się liczbą masową (łączną liczbą neutronów i protonów w jądrze), ale mają tę samą liczbę atomową (liczbę protonów w jądrze).

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.058 sek.