• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Makaron



    Podstrony: [1] [2] [3] 4
    Przeczytaj także...
    Łazanki - rodzaj makaronów, które otrzymuje się przez pokrajanie poprzecznie zwiniętego rulonu twardego, przeschniętego ciasta na jednocentymetrowe paski i pokrojenie tych pasków na kwadraciki. Następnie gotuje się je i podaje z dodatkiem przesmażonej słoniny lub boczku.Ziti [ˈdziːti] – makaron typowy dla kuchni włoskiej, zbliżony do penne i rigatoni. Nazwa pochodzi od włoskiego zito, czyli oblubieniec.
    Przypisy[ | edytuj kod]
    1. Saudi Aramco World : Pasta’s Winding Way West, archive.aramcoworld.com [dostęp 2018-09-19].
    2. Aleksander (red.) Lempka: Towaroznawstwo produktów spożywczych. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1975, s. 376.
    3. Jan (red.) Gawęcki, Lech (red.) Hryniewiecki: Żywienie człowieka. podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: wydawnictwo Naukowe PWN, 2000, s. 145. ISBN 83-01-13294-9.
    4. Pasta secca, czyli makaron suszony. [dostęp 2014-03-26].
    5. Wszystkie rodzaje makaronów. [dostęp 2014-03-26].

    Linki zewnętrzne[ | edytuj kod]

  • Kształty makaronu


  • Podstrony: [1] [2] [3] 4



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Sycylia (wł., łac. Sicilia, w starożytności Trinacria) – największa wyspa na Morzu Śródziemnym (25 710 km²), leżąca na południowy zachód od Półwyspu Apenińskiego, od którego oddziela ją wąska Cieśnina Mesyńska. Zamieszkuje ją około 5 milionów mieszkańców.
    Gluten – mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia.
    Tripolini - rodzaj włoskiego makaronu w kształcie małych kokardek. Rzadziej tym mianem określa się także długie taśmy makaronowe o pofałdowanej jednej krawędzi.
    Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
    Włochy (Republika Włoska, wł. Italia, Repubblica Italiana) – państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, będące członkiem wielu organizacji, m.in.: UE, NATO, należące do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata – G8.
    Gnocchi [ˈɲɔkki] – rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej. Podobne są do polskich kopytek.
    Cappelletti – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z Modeny, podawanego jako dodatek do bulionów i rosołów.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.021 sek.