• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Makaron



    Podstrony: [1] [2] 3 [4]
    Przeczytaj także...
    Łazanki - rodzaj makaronów, które otrzymuje się przez pokrajanie poprzecznie zwiniętego rulonu twardego, przeschniętego ciasta na jednocentymetrowe paski i pokrojenie tych pasków na kwadraciki. Następnie gotuje się je i podaje z dodatkiem przesmażonej słoniny lub boczku.Ziti [ˈdziːti] – makaron typowy dla kuchni włoskiej, zbliżony do penne i rigatoni. Nazwa pochodzi od włoskiego zito, czyli oblubieniec.
    Rodzaje makaronu[ | edytuj kod]

    Wyróżnia się wiele rodzajów makaronu:

  • anelli (pierścionki)
  • abachini
  • agnolotti
  • barbine
  • bavette, bavettine
  • bigoli
  • bucatini
  • campanelle
  • canalini
  • cannelloni (bardzo grube rurki)
  • capellini, capelli d'angelo (włosy anioła)
  • cappelletti (kapelusiki)
  • casarecce
  • casoncelli
  • castellane
  • cataneselle
  • cavatelli
  • celentani
  • chifferi
  • chiocciole (muszelki)
  • chitarrine
  • cocci di Sicilia
  • conchiglioni, conchiglie (duże muszle)
  • corallini
  • cotelli, cavatappi (cienkie rurki skręcone w świderki)
  • creste di gallo (grzebień koguta)
  • cavalline
  • ditali, ditalini, ditaloni (naparstki)
  • eliche (świderki)
  • fagottini
  • farfalle, farfalline, farfalloni (kokardki)
  • fettucine (wąskie wstążki)
  • filini
  • fricelli (zwinięte listki)
  • fisarmoniche
  • fregnacce
  • fusilli (świderki)
  • garganelli
  • gemelli (podwójne skręcone wstążki)
  • girandole
  • girandole
  • gnocchi, gnocchetti
  • gnosetti (małe gnocchi)
  • gobbetti
  • gramigna
  • grattini, grattoni
  • lancette
  • lasagne, lasagnette
  • linguine
  • limoncini
  • łazanki
  • maccheroni, maccheroncini (cienkie, lekko zagięte rurki)
  • mafaldine
  • maltagliati
  • maniche, mezze maniche
  • mezzelune (półksiężyce)
  • midolline
  • orrecchiette (muszelki)
  • paccheri (bardzo grube, krótkie rurki do nadziewania)
  • pappardelle (szerokie wstążki)
  • penne (rurki), penne rigate (karbowane rurki)
  • pici (makaron)
  • pireneri
  • pipette rigate
  • puntine
  • pizzoccheri
  • quadretti
  • ravioli (pierożki)
  • reginette
  • riccioli
  • ricciutelle
  • rigatoni (grube kolankowate rurki)
  • risi, risoni
  • rotelle, ruote (kółeczka)
  • sedani, sedanini
  • sorprese
  • sospetti
  • spaccatelle
  • spaghetti, spaghettini, spaghettoni (nitki)
  • spighe
  • stelle, stelline (gwiazdki)
  • strangozzi
  • stringoli
  • strozzapreti
  • tagliatelle (długie wąskie wstążki)
  • taglierini
  • tagliolini (cienkie wstążki)
  • tempestine
  • torchietti
  • tortellini (nadziewane pierożki)
  • tortelloni
  • tortiglioni (długie świderki)
  • tripolini
  • trenne, trenette (trójkątne rurki)
  • vermicelli, vermicellini
  • ziti, zitoni
  • Zobacz też[ | edytuj kod]

  • Makaron błyskawiczny
  • Conchiglioni (conchiglie) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki.Linguine (linguini) – włoski makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti. Różnią się tym, że linguine jest spłaszczony. Podaje się go np. z owocami morza lub pesto.


    Podstrony: [1] [2] 3 [4]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Sycylia (wł., łac. Sicilia, w starożytności Trinacria) – największa wyspa na Morzu Śródziemnym (25 710 km²), leżąca na południowy zachód od Półwyspu Apenińskiego, od którego oddziela ją wąska Cieśnina Mesyńska. Zamieszkuje ją około 5 milionów mieszkańców.
    Gluten – mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia.
    Tripolini - rodzaj włoskiego makaronu w kształcie małych kokardek. Rzadziej tym mianem określa się także długie taśmy makaronowe o pofałdowanej jednej krawędzi.
    Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
    Włochy (Republika Włoska, wł. Italia, Repubblica Italiana) – państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, będące członkiem wielu organizacji, m.in.: UE, NATO, należące do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata – G8.
    Gnocchi [ˈɲɔkki] – rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, mąki gryczanej. Podobne są do polskich kopytek.
    Cappelletti – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z Modeny, podawanego jako dodatek do bulionów i rosołów.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.933 sek.