• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Makaron



    Podstrony: 1 [2] [3] [4]
    Przeczytaj także...
    Conchiglioni (conchiglie) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki.Linguine (linguini) – włoski makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti. Różnią się tym, że linguine jest spłaszczony. Podaje się go np. z owocami morza lub pesto.
    Niektóre rodzaje klasycznych makaronów
    Typy makaronów

    Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.

    Spis treści

  • 1 Historia
  • 2 Produkcja
  • 3 Makaron w diecie człowieka
  • 4 Rodzaje makaronu
  • 5 Przypisy
  • 6 Linki zewnętrzne
  • Sycylia (wł., łac. Sicilia, w starożytności Trinacria) – największa wyspa na Morzu Śródziemnym (25 710 km²), leżąca na południowy zachód od Półwyspu Apenińskiego, od którego oddziela ją wąska Cieśnina Mesyńska. Zamieszkuje ją około 5 milionów mieszkańców.Gluten – mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia.


    Podstrony: 1 [2] [3] [4]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Tripolini - rodzaj włoskiego makaronu w kształcie małych kokardek. Rzadziej tym mianem określa się także długie taśmy makaronowe o pofałdowanej jednej krawędzi.
    Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
    Cappelletti – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z Modeny, podawanego jako dodatek do bulionów i rosołów.
    Skrobia – węglowodan, polisacharyd roślinny, składający się wyłącznie z merów glukozy połączonych wiązaniami α-glikozydowymi, pełniący w roślinach rolę magazynu energii.
    Pizzoccheri – rodzaj północnowłoskiego makaronu wykonywanego z mąki gryczanej, odmiana tagliatelle. Wywodzi się z Teglio w Lombardii.
    Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym.
    Gemelli (dosł. bliźniaki) – rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek, stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.026 sek.