• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Lunch

    Przeczytaj także...
    Brunch (ang. breakfast + lunch) – posiłek jadany późnym rankiem lub wczesnym przedpołudniem (w godzinach od 10 do 11:30), w czasie którego spożywa się produkty zarówno typowo śniadaniowe, jak i właściwe obiadom. Wywodzi się z tradycji anglosaskiej, ma wiele cech wspólnych z szeroko znanym w kuchni polskiej drugim śniadaniem.Drugie śniadanie – zazwyczaj drugi posiłek w ciągu dnia, spożywany między śniadaniem a obiadem (najczęściej między godziną 10 a południem). Spożywanie drugiego śniadania jest bardzo ważne z punktu widzenia prawidłowego odżywiania, regularne spożywanie posiłków, co 3-4 godziny, zapewnia sprawne funkcjonowanie metabolizmu.
    Podwieczorek – posiłek spożywany późnym popołudniem, "pod wieczór". Wypełnia przerwę między obiadem a kolacją. Zazwyczaj jada się lekkie przekąski, np. lody, owoce, ciastka, chipsy, a także pije się sok owocowy lub ciepłe napoje. Podwieczorek jada się w godzinach 14.30-18.00

    Lunch (ang. skrót od luncheon, wym. [’lʌnʧən]), lancz – szybki, lekki posiłek spożywany w trakcie krótkiej przerwy obiadowej. Znaczeniowo, odpowiednik polskiej przekąski między śniadaniem a obiadem (drugie śniadanie), spożywany najczęściej w godzinach 10–13. Termin stosowany przede wszystkim w państwach anglojęzycznych.

    Śniadanie – posiłek spożywany w godzinach porannych. W zależności od tradycji narodowej składa się z różnych potraw – od lekkich i prostych do bardziej sycących i skomplikowanych.Obiady czwartkowe zwane także: mądrymi obiadami lub czwartkami – organizowane przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, na wzór paryskich salonów literackich, spotkania intelektualistów polskich.

    Zobacz też[]

  • brunch
  • obiady czwartkowe
  • śniadanie
  • kolacja
  • podwieczorek
  • podkurek
  • Kolacja – ostatni posiłek wieczorny. W Polsce i w innych krajach europejskich kolację je się zazwyczaj w godzinach 18-21. W Hiszpanii kolacja jest spożywana dużo później - w godzinach od 21 do północy. Kolacja wigilijna to posiłek jedzony wieczorem 24 grudnia składający się tradycyjnie z 12 potraw.Obiad – główny i zarazem najobfitszy posiłek w ciągu dnia, spożywany w Polsce najczęściej między godziną 12 a 16.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Podkurek – w dawnej Polsce ostatni posiłek wieczorny, spożywany najczęściej tuż przed snem, o późnej godzinie. Nazwa "podkurek" wywodzi się od pory jedzenia "tuż przed pianiem koguta". Na podkurek spożywano najczęściej dania lekkie, naleśniki, dżem, ser, często towarzyszył mu kieliszek alkoholu.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.025 sek.