• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Lody włoskie

    Przeczytaj także...
    Lodziarnia – miejsce, w którym sprzedaje się lody, mrożone jogurty, a niekiedy też (coraz bardziej popularne) sorbety. Lody serwuje się zazwyczaj na dwa sposoby: „na wynos” - w wafelku, a także „na miejscu” - kilka gałek o różnych smakach ze śmietaną, polewą i owocami w pucharku. Niektóre lokale podają też lody z potrawami „na ciepło”. Często można tam też zamówić i wypić kawę na miejscu, czy zamówić ciasto lub inny deser.Włochy (Republika Włoska, wł. Italia, Repubblica Italiana) – państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, będące członkiem wielu organizacji, m.in.: UE, NATO, należące do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata – G8.
    Japonia (jap. 日本, trb. Nihon lub Nippon) – państwo wyspiarskie usytuowane na wąskim łańcuchu wysp na zachodnim Pacyfiku, u wschodnich wybrzeży Azji, o długości 3,3 tys. km. Archipelag rozciąga się niemal południkowo (Japończycy utrzymują, że ich kraj ma kształt „trzydniowego Księżyca”) pomiędzy 45°33′ a 20°25′ stopniem szerokości północnej, od Morza Ochockiego na północy do Morza Wschodniochińskiego i Tajwanu na południu. Stolica Tokio jest usytuowana prawie dokładnie na tej samej szerokości geograficznej co Ateny, Pekin, Teheran i Waszyngton.
    Truskawkowe lody włoskie

    Lody włoskie – rodzaj lodów o miękkiej konsystencji w postaci zakręconego stożka w waflu serwowanego ze specjalnego automatu.

    Lody włoskie są wytwarzane w wyższej temperaturze niż zwykłe, a podczas procesu produkcji zostają zwykle napowietrzone, przez co zyskują charakterystyczną konsystencję. Gotowa porcja lodów zawiera zazwyczaj powietrze w ilości stanowiącej od 33% do 45% objętości. Lody włoskie są znane od lat 30. XX wieku.

    Polska, Rzeczpospolita Polska – państwo unitarne w Europie Środkowej, położone między Morzem Bałtyckim na północy a Sudetami i Karpatami na południu, w dorzeczu Wisły i Odry. Powierzchnia administracyjna Polski wynosi 312 679 km², co daje jej 70. miejsce na świecie i dziewiąte w Europie. Zamieszkana przez ponad 38,5 miliona ludzi, zajmuje pod względem liczby ludności 34. miejsce na świecie, a szóste w Unii Europejskiej.Dominikana (Republika Dominikańska) – drugie (po Kubie) co do wielkości państwo na Morzu Karaibskim. Zajmuje ok. 2/3 powierzchni wyspy Haiti, dzieląc ją z położonym po stronie zachodniej państwem Haiti.

    W języku angielskim terminem „lody włoskie” (Italian ice) określa się rodzaj lodów o konsystencji podobnej do sorbetu.

    Lody włoskie a amerykańskie[]

    Lody amerykańskie podczas produkcji

    W Polsce istnieje dodatkowe rozróżnienie na lody włoskie i amerykańskie (nazywane też świderkami). Lody włoskie z powodu napowietrzania są bardziej miękkie i przez to kopulaste. Lody amerykańskie są bardziej zmrożone i mają formę przypominającą świder – są wyższe i węższe.

    The New York Times – jeden z najważniejszych amerykańskich dzienników o profilu liberalno-lewicowym, wychodzący w Nowym Jorku. Jest trzecią pod względem nakładu gazetą w Stanach Zjednoczonych, po USA Today i The Wall Street Journal. Codzienny nakład wynosi 1,125 mln, a obieg wydania niedzielnego 1,700 mln (dane na 26 grudnia 2004). Właścicielem gazety jest The New York Times Company, która kontroluje również około 40 innych gazet, czasopism i wiele krzyżówek, między innymi The Boston Globe i International Herald Tribune.Pojęcia Chiny używa się w odniesieniu do krainy historycznej, obejmując wówczas całokształt chińskiej historii i kultury (zobacz: historia Chin), lub w węższym znaczeniu, w odniesieniu do Chińskiej Republiki Ludowej.

    Nazewnictwo[]

    W Polsce nazwa „lody włoskie” wzięła się od automatów do produkcji tych lodów, które pochodziły z Włoch. W innych krajach występują pod różnymi nazwami:

  • miękkie lody w Niemczech (Softeis), w Holandii (Softijs) i w Chinach (软冰淇淋; ruǎn bīngqílín), w krajach anglojęzycznych używa się terminu soft serve (dosłownie serwowane na miękko), a w Japonii sofutokuriimu (ソフトクリーム), czyli „miękki krem”;
  • lody włoskie w Polsce, we Francji (glace italienne) i w Brazylii (sorvete italiano);
  • lody z maszyny w Rumunii (Inghetata la dozator) i w Dominikanie (Helado de Maquina);
  • lody amerykańskie w Izraelu (גלידה אמריקאית; glida america'it);
  • pół-mrożone w Portugalii (semi-frio);
  • lody kręcone w Czechach (točená zmrzlina).
  • Zobacz też[]

  • ciepłe lody
  • lodziarnia
  • McFlurry
  • Uwagi

    1. Określenie „soft serve” pochodzi sprzed 1959 roku. The New York Times”, s. F11, 22-06-1958. 

    Przypisy

    Czechy (czes. Česko), Republika Czeska (czes. Česká republika) – państwo śródlądowe w Europie Środkowej. Od północnego wschodu graniczy z Polską, od zachodu i północnego zachodu z Niemcami, od południa z Austrią, a od południowego wschodu ze Słowacją. Stolicą i największym miastem Czech jest Praga. Kraj składa się z trzech historycznych krain – Czech właściwych, Moraw i czeskiej części Śląska. Na powierzchni 78 866 km² żyje ponad 10,5 mln osób, z czego 94% to Czesi. Państwo czeskie dzieli się na czternaście krajów. Czechy są republiką parlamentarną, demokratycznym państwem prawa o liberalnym systemie rządów, opartym na swobodnej rywalizacji partii i ruchów politycznych. Głową państwa jest prezydent. Naczelnym organem władzy ustawodawczej jest parlament z Izbą Poselską i Senatem, władzy wykonawczej rząd z czternastoma ministerstwami, a władzy sądowniczej Sąd Konstytucyjny i Sąd Najwyższy. Czechy są członkiem wielu organizacji międzynarodowych, m.in. ONZ, Unii Europejskiej, NATO, strefy Schengen, Rady Europy, OECD i Grupy Wyszehradzkiej.Sorbet to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie winem lub likierem. Pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji (Iran) o nazwie szarbat, robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin "sorbet" pochodzi od tureckiego şerbat lub şerbet, szarbat.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Lody – zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp. Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej w waflu w postaci gałek lub w postaci zakręconego stożka (lody włoskie i amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa lodowa utrzymuje się na patyku wbitym w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy.
    Ciepłe lody, murzynki – rodzaj wysokokalorycznego i taniego deseru w postaci bardzo słodkiej pianki podawanej w waflowym kubku, przypominający z wyglądu lody włoskie, od czego pochodzi jego nazwa.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.015 sek.