Limoncello
Likier (fr. liqueur) – wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.Włochy (Republika Włoska, wł. Italia, Repubblica Italiana) – państwo położone w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, będące członkiem wielu organizacji, m.in.: UE, NATO, należące do ośmiu najbardziej uprzemysłowionych i bogatych państw świata – G8.
Spirytus rektyfikowany – destylat lub wodny roztwór alkoholu etylowego o zawartości alkoholu (objętościowo) około 96%. Ponieważ alkohol etylowy tworzy z wodą mieszaninę azeotropową, jest to maksymalne stężenie, które można otrzymać przez rektyfikację spirytusu surowego.
Limoncello (albo lemoncello) – włoski likier cytrynowy pochodzący z Kampanii. Ma żółtą barwę. Występuje w dwóch odmianach: klarownej oraz gęstej.
Sposób przyrządzenia[ | edytuj kod]
Do litra spirytusu wrzucamy żółtą część skórek z 12 cytryn. Trzymamy zamknięte w ciemności kilka dni, aż alkohol rozpuści barwnik skórek i staną się całkiem białe. Wówczas sporządzamy syrop przez rozpuszczenie 1 kg cukru w litrze wrzątku. Do odcedzonego alkoholu wlewamy zimny syrop, mieszamy, butelkujemy i odstawiamy do lodówki na miesiąc.
Minimalny czas maceracji, moczenia skórek w spirytusie, wynosi 3 dni i można zrezygnować z leżakowania. Niektóre przepisy każą od razu dodać wodę i cukier i odstawić tak otrzymaną wódkę na dłuższy czas. Zalecana odmiana cytryn pochodzi z Sorrento we Włoszech.