• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Likier

    Przeczytaj także...
    Grand Marnier – likier owocowy pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu 38-40%. Procedura produkcji została opracowana w 1880 roku przez Aleksandra Marnier-Lapostolle’a. Należy do grupy nazywanej triple sec (potrójnie wytrawny) i jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy (Citrus bigaradia) z wybranych plantacji regionu Karaibów. Proces produkcji zaczyna się od umieszczenia skórek pomarańczy w koniaku, by przesiąknął ich zapachem. Następnie dodaje się mieszankę ziół i całość poddaje się destylacji.Malibu to przyrządzany na bazie karaibskiego rumu likier kokosowy o objętościowej zawartości alkoholu 21,0%. Malibu jest międzynarodową marką dostępną w ponad 150 krajach świata, a jej właścicielem jest francuska kompania Pernod Ricard . W Polsce Malibu zajmuje pozycję lidera w segmencie likierów Premium.
    Demänovka Liqueur - słowacki likier produkowany przez firmę St. Nicolaus w Liptowskim Mikułaszu. Jego nazwa nawiązuje do Doliny Demianowskiej. Likier produkowany jest z 14 gatunków ziół, wody górskiej z Tatr i miodu pszczelego. W sprzedaży są dwa gatunki:
    Butelka likieru Cointreau
    Butelka likieru Pradziad/Altvater

    Likier (fr. liqueur) – wysokoprocentowy napój alkoholowy o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym. Pokrewnymi napojami są nalewki.

    Frangelico – likier orzechowy z Włoch. Jest produkowany z orzechów laskowych, z dodatkiem ziół i jagód oraz kakao i wanilii. Zawiera 20-24% alkoholu. Napój jest barwiony karmelem. Charakterystyczna butelka przepasana sznurem kształtem nawiązuje do postaci mnicha.Galliano - likier powstający na bazie 70 ziół, pochodzący z Włoch. Barwa likieru jest miodowa, a w jego smaku szczególnie wyeksponowana jest wanilia, anyż i lukrecja. Likier został opracowany w 1896 roku przez Arturo Vaccari. Często (w Szwecji) podawany z ciepłą kawą espresso i bitą śmietaną.

    Najpopularniejsze likiery[]

  • Advocaat – likier jajeczny,
  • Amaretto – likier migdałowy,
  • Amarula − likier wytwarzany z owoców maruli
  • Archers − likier brzoskwiniowy
  • Baileys – likier z whisky i śmietanki,
  • Becherovka – likier ziołowy,
  • Benedyktyn – likier ziołowy,
  • Bielska Gruszkowa - likier gruszkowy,
  • Bombardino – likier na bazie alpejskiego mleka, jajek i rumu,
  • Blue Curaçao – kolor niebieski, smak pomarańczowy,
  • Campari – likier pomarańczowo-ziołowy, gorzki,
  • Canari – likier śmietankowy,
  • Chartreuse – likier ziołowy,
  • Cointreau – likier pomarańczowy,
  • Creme de cassis – likier z czarnej porzeczki,
  • Curaçao – pomarańczowy,
  • Demänovka − likier miodowo-ziołowo-korzenny
  • Drambuie – likier miodowo-ziołowy,
  • Echt Stonsdorfer – ziołowy likier z Niemiec o specyficznym gorzkawym smaku. Został wyprodukowany w 1810 roku w Staniszowie niem. Stonsdorf.
  • Frangelico – likier orzechowy,
  • Galliano – likier ziołowy,
  • Goldwasser – likier z wiórkami 23-karatowego złota,
  • Grand Marnier – likier pomarańczowy,
  • Jägermeister – likier ziołowo-korzenny,
  • Kahlúa – likier kawowy,
  • Karpatská hořká – likier ziołowy,
  • Krupnik – likier miodowy,
  • Likier Karkonoski – likier ziołowy typu staniszowskiego (z sokiem z jagód/borówek czarnych),
  • Limoncello – likier cytrynowy, kolor żółty,
  • Malibu – likier z rumu i mleka kokosowego,
  • Manzana – likier jabłkowy,
  • Maraschino − likier wiśniowy z wiśni Marasca,
  • Midori − likier melonowy,
  • Minttu − likier miętowy,
  • Nocino – likier orzechowy,
  • Passoa – likier z marakui,
  • Pepermint − likier miętowy, kolor zielony,
  • Pisang Ambon – likier bananowy,
  • Pradziad (Altvater) – likier ziołowy,
  • Prunelle – likier śliwkowy,
  • Rīgas Melnais balzams – czarny likier ziołowy,
  • Sabra – likier czekoladowo-pomarańczowy,
  • Safari – likier z owoców egzotycznych,
  • Salmiakki Koskenkorva – likier z salmiakiem,
  • Sambuca – likier anyżowy,
  • Sheridan's − likier kawowy,
  • Tia Maria − likier kawowy,
  • Triple sec – bezbarwny, smak pomarańczowy,
  • Umeshu – japoński likier śliwkowy.
  • Unicum – likier ziołowy.
  • Zobacz też[]

  • Triple sec

  • Amarula - pochodzący z RPA likier wytwarzany z owoców maruli. Dojrzałe owoce są myte, macerowane, a następnie mieszane ze świeżą homogenizowaną śmietanką z cukrem i poddawane naturalnemu procesowi fermentacji. Likier zawiera 17% alkoholu. Obecnie dostępny także w Polsce.Pisang Ambon - naturalny likier bananowy (z założenia z zielonych bananów), barwy zielonej, o lekkim posmaku ziołowym. Pochodzi z indonezyjskiej wyspy Ambon. Likier zawiera ok. 22% alkoholu.
    Jägermeister (niem. łowczy) - likier ziołowo-korzenny z Niemiec. Ma słodko-gorzki smak. Zawiera 35% alkoholu. Recepturę otrzymywania opracowano w 1934 roku. Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół i przypraw korzennych m.in. tymianku, rumianku, drzewa sandałowego, szafranu, imbiru, rozmarynu, borówki, bazylii, pietruszki, cynamonu. Proces macerowania trwa około 1,5 roku.Napój alkoholowy – napój zawierający etanol. Napoje alkoholowe dzielone są na piwa, wina oraz alkohole spirytusowe. Spożywanie napojów alkoholowych jest legalne w większości krajów a ponad 100 państw posiada przepisy regulujące ich produkcję, sprzedaż i spożywanie. W Polsce, według definicji ustawowej napój alkoholowy to każdy produkt przeznaczony do spożycia zawierający więcej niż 0,5% alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Język francuski (fr. langue française lub français) – język pochodzenia indoeuropejskiego z grupy języków romańskich. Jako językiem ojczystym posługuje się nim ok. 80 mln ludzi: ok. 65 mln Francuzów, ok. 4,5 mln Belgów (czyli 42%), ok. 1,5 mln Szwajcarów (czyli 20%), a także ok. 8 mln mieszkańców kanadyjskich prowincji Québec, Ontario i Nowy Brunszwik. Ok. 201 milionów osób na całym świecie używa francuskiego jako języka głównego (oszacowanie z 2009 r. według Organisation mondiale de la Francophonie), a 72 miliony jako drugiego języka codziennego (w tym krajach Maghrebu). Wiele z tych osób mieszka w krajach, w których francuski jest jednym z języków urzędowych, bądź powszechnie używanych (54 kraje). Paradoksalnie, w Algierii, Maroku, i Tunezji, gdzie nie ma statusu języka urzędowego, jest bardziej rozpowszechniony niż w wielu krajach Czarnej Afryki, w których jest jedynym językiem urzędowym.
    Kahlúa (Kahlua) – słodki likier kawowy wytwarzany w Meksyku. Smak wyraźnie odmienny od innych likierów kawowych. Zawiera 20% alkoholu. Bardzo często podawany jako składnik drinka Black Russian oraz White Russian (drink wielokrotnie spożywany przez Jeffa Bridgesa w roli Jeffreya "The Dude" Lebowskiego w kultowym filmie braci Coen pt. Big Lebowski).
    Blue Curaçao – odmiana słodkiego likieru pomarańczowego Curaçao o niebieskiej barwie. W zależności od marki zawiera różne ilości alkoholu. Oznaczenie triple sec oznacza minimalną zawartość 38% alkoholu. Bardzo często używa się tego likieru do zabarwiania drinków. Swój intensywny niebieski kolor zawdzięcza bezsmakowemu niebieskiemu barwnikowi. W przeszłości barwiono go używając skrzydeł niebieskich ważek występujących w Indiach, jednak w latach 70. zostało to zakazane, ponieważ ważki te niemal wyginęły.
    Triple sec – grupa słodkich likierów pomarańczowych (sporządzany jest z nalewu na świeże i suszone skórki różnych odmian pomarańczy, łącznie z odmianą Curacao) narodził się we Francji w XIX wieku, zawierających 40% alkoholu. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu to „potrójnie wytrawny”; nie oznacza to że przeciętny Triple Sec jest 3 razy bardziej wytrawny niż Orange Curaçao. Fraza „triple” oznacza w tym wypadku, że alkohol bazowy na podstawie którego stworzony jest likier był destylowany 3 razy. Spór o pierwszeństwo produkcji toczą marki Combier i Cointreau.
    Advocaat [wym. adwokat] – holenderski likier o dużej gęstości, pierwotnie opatentowany przez firmę Bols. Trunek został wynaleziony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu (dzisiejsza Nadrenia Północna-Westfalia). Produkowany z brandy o niskiej mocy (15-25%), cukru, żółtek jaj, śmietany oraz aromatu waniliowego.
    Baileys (zarejestrowana jest nazwa handlowa z pominięciem apostrofu) - irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zawartość alkoholu to 17%. Po raz pierwszy skosztowano Baileysa 27 listopada 1974. Baileys dostępny jest w ponad trzydziestu krajach i należy do czołowych marek koncernu Diageo.
    Maraschino - gatunek bezbarwnego likieru, początkowo wyrabiany w Dalmacji, na wybrzeżu Adriatyku, a obecnie także we Włoszech.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.155 sek.