Lancashire hotpot

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Lancashire hotpot

Lancashire hotpot (także Lancashire hot pot) – danie kuchni angielskiej w postaci potrawki z jagnięciny, cebuli i ziemniaków.

Sos Worcestershire (także sos Worcester) – sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji; produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester. Produkcja sosu na skalę przemysłową ruszyła w 1837 roku. Sos jest dodatkiem smakowym do zarówno poddanych obróbce (gotowaniu) dań, jak i dań niegotowanych, w szczególności zaś do dań z wołowiny. Jest też ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu "Krwawa Mary".Baranina (mięso baranie) – mięso otrzymane z owcy lub barana. Jest jednym z kilku mięs używanych w kuchni europejskiej (głównie na południu Europy). Dawniej baranina była bardzo popularna, dziś jednak jej spożycie jest znacznie mniejsze. Baranina jest również popularna w krajach muzułmańskich, gdzie religia zabrania spożycia wieprzowiny. Stanowi podstawę diety w Mongolii. Jest także podstawowym rodzajem pożywienia (obok ryb) na Islandii.

Potrawa wywodzi się z hrabstwa Lancashire, gdzie dzięki prostej recepturze oraz łatwo dostępnym i tanim składnikom (m.in. za sprawą licznie hodowanych w regionie owiec) stanowiła popularne danie wśród chłopów i klasy robotniczej.

Danie przyrządza się z krojonych ziemniaków, cebuli i jagnięciny, które umieszcza się w garnku, doprawiając solą, na górze tworząc warstwę z ziemniaków. Tradycyjnie całość zalewa się wodą i gotuje przez kilka godzin na wolnym ogniu, obecnie potrawę przyrządza się zwykle w piekarniku. Dawniej zamiast jagnięciny wykorzystywana była baranina (głównie karczek), nierzadko dodawano także niedrogie ówcześnie ostrygi. Potrawkę często uzupełnia się dodatkowymi składnikami, np. nerkami (dawniej baranimi, obecnie jagnięcymi), marchwią, rzepą czy sosem Worcestershire.

Owca domowa (Ovis aries) – gatunek hodowlanego zwierzęcia domowego z rodziny krętorogich. Przodkiem były najprawdopodobniej różne podgatunki owcy dzikiej (Ovis ammon). Jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone przez genetyków, owce były pierwszymi zwierzętami udomowionymi przez człowieka. Ich domestykacja nastąpiła dwuetapowo. Najpierw udało się to osiągnąć człowiekowi około 11 tys. lat temu - potomkami tych zwierząt są dzisiejsze półdzikie, mocno włochate rasy wciąż hodowane na szkockich wyspach. Drugi raz dokonano tego między VIII a VI tysiącleciem p.n.e. w południowo-zachodniej Azji, na terenie dzisiejszego Iraku i Iranu, prawdopodobnie jeszcze przed rozpoczęciem osiadłego życia w epoce brązu.Kuchnia angielska – sztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchni zalicza się pieczone mięso (szczególnie wołowinę lub jagnięcinę), stanowiące podstawę tzw. Sunday roast, szeroka gama puddingów oraz placków (pies). Innymi charakterystycznymi daniami są ryba z frytkami (fish and chips) oraz śniadanie angielskie (full English breakfast).

Bibliografia[ | edytuj kod]

  • Lancashire Hot Pot (ang.). Information Britain. [dostęp 2013-02-09].
  • Lancashire hot pot (ang.). BBC Food. [dostęp 2013-02-09].




  • Warto wiedzieć że... beta

    Chłopi, włościanie – warstwa społeczna zamieszkująca tereny wiejskie, dominująca w społeczeństwach przedprzemysłowych, zajmująca się produkcją rolną. Chłopów charakteryzuje odrębność warunków życia, obyczajów i tradycji, wynikająca z powiązania miejsca pracy z gospodarstwem domowym oraz uzależnienie procesu produkcji od warunków naturalnych. W przedindustrialnym społeczeństwie chłopi dzielili się na gospodarzy, zagrodników i komorników.
    Nerka (łac. ren gr. nefros) – narząd stanowiący najistotniejszą część układu wydalniczego większości zwierząt (głównie stałocieplnych). Nerki są narządem parzystym, którego kształt przypomina ziarno fasoli, są koloru czerwonobrązowego (wskutek dużej zawartości krwi).
    Cebula zwyczajna, cebula jadalna, czosnek cebula (Allium cepa L.) – gatunek rośliny należący do rodziny czosnkowatych. Pochodzi z Azji Środkowej, obecnie nie rośnie dziko, występuje tylko w uprawie. Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula, w użyciu jest jednak głównie nazwa cebula.
    Lancashire – hrabstwo ceremonialne i niemetropolitalne w północno-zachodniej Anglii, w regionie North West England, położone nad Morzem Irlandzkim i zatoką Morecambe.
    Ostrygowate, ostrygi (Ostreidae) – rodzina osiadłych małży nitkoskrzelnych z rzędu Ostreoida, licząca około 100 gatunków, m.in. ostryga jadalna (Ostrea edulis), ostryżyca amerykańska (Crassostrea virginica) i ostryżyca japońska (Crassostrea gigas). Są uznawane za najcenniejsze mięczaki jadalne, poławiane i hodowane.
    Marchew (Daucus L. 1753) – rodzaj roślin z rodziny selerowatych. Rodzaj liczy ok. 25 gatunków szeroko rozprzestrzenionych na kuli ziemskiej. Gatunkiem typowym jest Daucus carota L..

    Reklama