Laktacja
Laktator (odciągacz pokarmu) – urządzenie pozwalające karmiącym kobietom na odciąganie pokarmu. Urządzenie pozwala w łatwy sposób odciągać pokarm i podawać go w butelce dzieciom, które nie potrafią samodzielnie ssać (np. wcześniakom), lub gdy kobieta karmiąca ma w planie kilkugodzinną nieobecność i chce podać dziecku swój pokarm; pozwala też poradzić sobie z bolesnością piersi lub nawałem pokarmu. Na rynku dostępne są laktatory ręczne oraz elektryczne.Enzymy trawienne układu pokarmowego – grupa enzymów trawiennych, należących w większości do hydrolaz (enzymów hydrolitycznych), które katalizują rozkład związków bardziej złożonych do prostszych (z udziałem wody). U wszystkich heterotrofów (organizmów cudzożywnych) procesy trawienia przebiegają podobnie. Uczestniczą w nich takie same lub bardzo podobne grupy enzymów, które wytwarzane są przez wyspecjalizowane gruczoły trawienne.
Przeciwciała, immunoglobuliny – rodzaj białek wydzielanych przez komórki plazmatyczne (czyli pobudzone limfocyty B) w przebiegu odpowiedzi odpornościowej typu humoralnego. Charakteryzują się one zdolnością do swoistego rozpoznawania antygenów.

Laktacja – proces wydzielania mleka przez gruczoły mleczne samic ssaków. Laktacja pojawia się po porodzie i trwa przez okres potrzebny do wykarmienia młodych.Wyjątek stanowi bydło mleczne, u którego laktacja jest stymulowana przez dłuższy czas, dla otrzymywania mleka do celów konsumpcyjnych.
Spis treści
Laktacja u człowieka[]
Laktacja u człowieka może trwać nawet do kilku lat. Karmienie piersią po latach niełaski stało się znów popularne wśród młodych matek i jest propagowane jako najzdrowszy sposób żywienia noworodków i niemowląt.
Aktualnie uważa się, że pokarm naturalny jest najodpowiedniejszy dla noworodka i niemowlęcia. Jego skład zapewnia optymalny rozwój fizyczny i umysłowy. Podkreślane jest niezwykłe znaczenie naturalnego karmienia dla rozwoju emocjonalnego dziecka. Pokarm kobiecy wytwarzany przez zdrową matkę w pełni zaspokaja zapotrzebowanie pokarmowe noworodka i niemowlęcia.
Laktacja zwiększa syntezę białka w organizmie kobiety o 9-15 g dziennie.
Właściwości obronne pokarmu kobiecego[]
U noworodków i niemowląt do momentu wytworzenia się w pełni sprawnej bariery jelitowej istnieje korzystna dla noworodka możliwość przenikania do krwiobiegu noworodka przeciwciał zawartych w pokarmie matki.
U niemowląt karmionych sztucznie przenikać będą obcogatunkowe białka, które mogą uczulać i doprowadzać do uczulenia na białko mleka krowiego.
Mleko kobiece zawiera również bakteriobójczy lizozym i przeciwciała klasy sIgA, które są odporne na działanie enzymów trawiennych i chronią przewód pokarmowy noworodka przed zakażeniami.
Przeciwwskazania do karmienia piersią[]
Ze strony matkiZobacz też[]
Przypisy
- Janusz Stanisław Keller: 2.4.7. Anabolizm białek. W: Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki: Żywienie człowieka. T. 1: Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2003, s. 112. ISBN 8301139471.
- ↑ Urszula Bernatowicz-Łojko: Załącznik. Uzasadnione medyczne wskazania do stosowania substytutów mleka kobiecego (pol.). [dostęp 2014-05-24]. s. 3.
- ↑ Urszula Bernatowicz-Łojko: Załącznik. Uzasadnione medyczne wskazania do stosowania substytutów mleka kobiecego (pol.). [dostęp 2014-05-24]. s. 2.
- Porady praktyczne na temat karmienia piersią i opieki nad niemowlęciem
Bibliografia[]
Zapoznaj się z zastrzeżeniami dotyczącymi pojęć medycznych i pokrewnych w Wikipedii.