Kwasy fenolowe

Z Wikipedii, wolnej encyklopedii
Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Wzór ogólny kwasu hydroksybenzoesowego
Wzór ogólny kwasu hydroksycynamonowego

Kwasy fenolowe (kwasy fenolokarboksylowe, fenolokwasy) – grupa organicznych związków chemicznych, do której należą związki zawierające pierścień fenolowy i resztę kwasu karboksylowego (C1–C6).

Kwasy monohydroksybenzoesowe – organiczne związki chemiczne z grupy kwasów fenolowych zawierające jedną grupę hydroksylową przyłączoną do pierścienia kwasu benzoesowego.Kwasy humusowe (kwasy próchnicowe) – mieszanina wielkocząsteczkowych związków organicznych o zmiennym składzie (w zależności od składu materii organicznej, z której powstają) i charakterze kwasowym, wchodzących w skład próchnicy glebowej i roztworów wód naturalnych. Tworzą się one w biochemicznych procesach rozkładu związków organicznych budujących żywe organizmy. Budowa tych wyjątkowo skomplikowanych związków nie jest jeszcze do końca poznana, dlatego najczęściej rozpatruje się je na zasadzie różnic pomiędzy różnymi rodzajami tych substancji. Wyróżnia się dwie podstawowe grupy tych związków, kwasy fulwowe oraz huminowe:

Do kategorii kwasów fenolowych należą kwasy monohydroksybenzoesowe, kwasy dihydroksybenzoesowe (kwas gentyzynowy, kwas protokatechowy) i kwasy trihydroksybenzoesowe (kwas galusowy, kwas floroglucynowy). Kwasy te (w szczególności kwas galusowy) są składnikiem hydrolizowalnych tanin.

Występowanie[ | edytuj kod]

Kwasy fenolowe są obecne w wielu gatunkach roślin. Ich znaczną ilość można znaleźć w suszonych owocach. Fenole występujące Macrotyloma uniflorum, w roślinie z rodziny bobowatych, niemal wszystkie należą do kwasów fenolowych, są to między innymi kwas protokatechowy, kwas p-hydroksybenzoesowy, kwas wanilinowy, kwas kawowy, kwas kumarowy, kwas ferulowy, kwas syryngowy i kwas synapinowy.

Kwas kumarowy – organiczny związek chemiczny z grupy aromatycznych hydroksykwasów, pochodna kwasu cynamonowego. Ze względu na położenie grupy hydroksylowej można wyróżnić trzy izomery: orto, meta i para. Izomer para jest izomerem najbardziej rozpowszechnionym w przyrodzie.Kwas gentyzynowy – organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów aromatycznych, dihydroksypochodna kwasu benzoesowego. Występuje w goryczce oraz w moczu psów po spożyciu salicylanów. Jest także metabolitem Penicillium patulum i Polyporus tumulosus.

Kwasy fenolowe mogą także występować w grzybach podstawkowych. Kwasy te wchodzą także w skład kwasów humusowych obecnych w próchnicy glebowej.

Przykłady[ | edytuj kod]

  • Pochodne kwasu hydroksybenzoesowego obejmują, m.in. kwas galusowy (R = OH, R = OH) i kwas wanilinowy (R = OCH3, R = H).
  • Pochodne kwasu hydroksycynamonowego obejmują, m.in. kwas ferulowy (R = H, R = OCH3) i kwas kawowy (R = H, R = OH).
  • Przypisy[ | edytuj kod]

    1. S.M.A. Kawsar, E. Huq, N. Nahar, Y. Ozeki. Identification and Quantification of Phenolic Acids in Macrotyloma uniflorum by Reversed Phase-HPLC. „American Journal of Plant Physiology”. 3 (4), s. 165–172, 2008. DOI: 10.3923/ajpp.2008.165.172 (ang.). 
    2. L. Barros, M. Dueñas, I.C. Ferreira, P. Baptista i inni. Phenolic acids determination by HPLC-DAD-ESI/MS in sixteen different Portuguese wild mushrooms species. „Food and Chemical Toxicology”. 47 (6), s. 1076–1079, 2009. DOI: 10.1016/j.fct.2009.01.039. PMID: 19425182 (ang.). 
    Kwas syryngowy – organiczny związek chemiczny, pochodna kwasu galusowego. Ma działanie antybakteryjne i przeciwutleniające. Występuje w m.in. w konyzie kanadyjskiej (Conyza canadensis), kasztanie japońskim (Castanea crenata), rdeście wężowniku (Polygonum bistorta), Aristolochia fangchi, Knoxia valerianoides, babce lancetowatej (Plantago lanceolata) oraz miodzie z manuki (Leptospermum scoparium).{{Związek chemiczny infobox}} Gołe linki: "karta charakterystyki". Kwas ferulowy (kwas 4-hydroksy-3-metoksycynamonowy) – organiczny związek chemiczny, pochodna kwasu cynamonowego.




    Warto wiedzieć że... beta

    Kwasy monohydroksybenzoesowe – organiczne związki chemiczne z grupy kwasów fenolowych zawierające jedną grupę hydroksylową przyłączoną do pierścienia kwasu benzoesowego.
    PMID (ang. PubMed Identifier, PubMed Unique Identifier) – unikatowy identyfikator przypisany do każdego artykułu naukowego bazy PubMed.
    Bobowate, motylkowate (Fabaceae Lindl., Papilionaceae Giseke) – rodzina roślin należąca do rzędu bobowców (Fabales Bromhead). Należy do niej około 9,4% spośród wszystkich gatunków roślin dwuliściennych. Obejmuje w tropikach często rośliny drzewiaste, w klimacie umiarkowanym – głównie rośliny zielne. Symbioza z bakteriami brodawkowymi umożliwia wykorzystanie azotu atmosferycznego.
    Bakalie – mieszanina suszonych lub kandyzowanych owoców stosowana głównie w cukiernictwie. Niezbędny dodatek do niektórych rodzajów ciast, m.in. keksów, mazurków czy pierników, a także lodów oraz jako dekoracja wielu rodzajów ciastek. Bakalie stosowane są w całości, płatkach lub pokruszone na duże kawałki.
    Grzyby podstawkowe (Basidiomycota R.T. Moore) – typ grzybów (Fungi) należący do kladu Dikarya. W polskim piśmiennictwie stosowano też nazwę podstawczaki.
    Kwas wanilinowy (nazwa systematyczna: kwas 4-hydroksy 3-metoksybenzoesowy, C8H8O4) - organiczny związek chemiczny, hydroksykwas aromatyczny, pochodna waniliny.
    Próchnica (humus) – bezpostaciowe, organiczne szczątki w różnym stadium mikrobiologicznego i fizykochemicznego procesu rozkładu, głównie roślinne, nagromadzone w glebach, albo na jej powierzchni (np. w lesie). Zależnie od rozpatrywanych właściwości, stosowane są różne określenia próchnicy:

    Reklama