• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kwas aminofenylooctowy

    Przeczytaj także...
    Związki aromatyczne – związki organiczne posiadające w cząsteczce zdelokalizowane elektrony π, tworzące tzw. układ aromatyczny. Zapewnia on cząsteczce dużo większą trwałość niż należałoby oczekiwać dla związku zawierającego wiązania podwójne.Związki organiczne – wszystkie związki chemiczne, w skład których wchodzi węgiel, prócz tlenków węgla, kwasu węglowego, węglanów, wodorowęglanów, węglików, cyjanowodoru, cyjanków, kwasu cyjanowego, piorunowego i izocyjanowego, a także ich soli.
    Aminokwasy – organiczne związki chemiczne zawierające zasadową grupę aminową -NH2 oraz kwasową grupę karboksylową -COOH lub – w ujęciu ogólniejszym – dowolną grupę kwasową, np. sulfonową -SO3H. Aminokwasy są tzw. solami wewnętrznymi (amfolitami).

    Kwas aminofenylooctowy, 4-APAAorganiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów aromatycznych. Stosowany w przemyśle barwników oraz do syntez organicznych.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. 4-Aminophenylacetic acid, karta charakterystyki wydana na obszar Polski, Alfa Aesar (Thermo Fisher Scientific), numer katalogowy A14675 [dostęp 2018-02-19].




    Reklama

    Czas generowania strony: 0.641 sek.