• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kupażowanie

    Przeczytaj także...
    Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się napój zawierający alkohol i dwutlenek węgla otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.Whisky (z gaelickiego: uisge beatha - woda życia; w pisowni irlandzkiej i amerykańskiej whiskey) – napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Jest kojarzony najczęściej ze Szkocją, produkowany również w Irlandii, Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i innych krajach.
    Cuvée – wino powstałe z mieszanki z różnych winnic lub szczepów. Zazwyczaj dokładny skład mieszanki jest tajemnicą producenta.

    Kupażowanie – mieszanie różnych gatunków, bądź roczników wina, piwa lub whisky w celu uzyskania odpowiednich parametrów:

    Wino – napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron. Proces ten nosi nazwę winifikacji. Proces produkcji jest skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.
    1. zawartości alkoholu
    2. klarowności
    3. poziomu słodyczy
    4. kwasowości
    5. smaku
    6. zapachu.

    Możliwe jest dodanie barwników i aromatów.

    Zobacz też[]

  • cuvée



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.018 sek.