• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kukurydza zwyczajna



    Podstrony: [1] [2] 3 [4]
    Przeczytaj także...
    Roślina jednoroczna, terofit (gr. theros = lato, phyton = roślina) – jedna z form życiowych roślin. Oznacza roślinę przechodzącą cały cykl rozwojowy (od wykiełkowania z nasiona do wydania własnych nasion) w ciągu jednego okresu wegetacyjnego, później ginąca. Obumierają zarówno nadziemne pędy, jak i części podziemne. Niesprzyjającą wegetacji porę roku przetrwają tylko nasiona. Rośliny jednoroczne należą do roślin monokarpicznych. Są roślinami zielnymi – mają zielne, niezdrewniałe pędy.Płatki śniadaniowe - produkt żywnościowy zbożowy, spożywany na śniadanie. Zwykle płatki spożywa się na zimno lub na gorąco z mlekiem albo z jogurtem. Przypisuje się im korzystne działanie wynikające z zawartego w nich błonnika zbóż. Producenci często wzbogacają płatki śniadaniowe w witaminy.
    Choroby[ | edytuj kod]
    Niedobór fosforu, objawy w postaci fioletowych przebarwień na młodych roślinach

    Zbyt częste uprawianie kukurydzy na tym samym polu sprzyja rozwojowi szkodników i pojawianiu się chorób. Do częstych przypadków należą:

  • Zgorzel siewek – choroba powodowana jest przez grzyby pozostające w resztkach pożniwnych w materiale nasiewnym i glebie. Objawia się poprzez żółknięcie oraz brunatnienie występujące na korzeniach i podstawie łodyg.
  • Zgnilizna korzeni i zgorzel podstawy łodygi – obecnie jedna z najpowszechniejszych chorób tego gatunku w Polsce. Zarodniki choroby znajdujące się w glebie rozpryskiwane są przez deszcz na łodygi i liście. Zakażenie najczęściej powoduje działalność szkodników takich jak mszyce i wciornastki. Objawami są żółknięcie oraz brunatnienie występujące na korzeniach i podstawie łodyg. Uszkodzenia te prowadzą do zamierania roślin i przerzedzania łanu.
  • Fuzarioza kukurydzy – schorzenie opanowujące górne części roślin. Silnie porażona kukurydza pęka oraz zmienia się jej barwa na różowoczerwoną, czerwonobrązową.
  • Drobna plamistość liści kukurydzy – grzybiczna choroba występująca w całej Polsce. Objawia się małymi plamkami (o średnicy 1–4 mm) z czerwonobrunatną obwódką. Początkowo plamy są pojedyncze, a następnie zlewają się ze sobą, atakując znaczną część powierzchni liści, pochwy i liści okrywających kolby.
  • Głownia guzowata kukurydzy – kolejna choroba powodowana przez grzyby. Jej rozwojowi sprzyja ciepła i deszczowa pogoda w okresie letnim. Kolby zaatakowane przez głownię nie wytwarzają ziarna.
  • Głownia pyląca kukurydzy – infekcji ulegają wiechy. Porążona roślina nie wytwarza kolb, lub są one częściowo zniszczone przez chorobę
  • Rdza kukurydzy – objawia się rdzawymi plamami na liściach i powoduje zmniejszenie plonu
  • Żółta plamistość liści kukurydzy – powoduje kilkuprocentowe straty plonu i pogorszenie jego jakości
  • Ochrona polega głównie na zaprawianiu ziarna przed siewem, przestrzeganiu zasad prawidłowej agrotechniki, rezygnacji z uprawy kukurydzy po kukurydzy i wysiewaniu mieszańców odpornych na choroby.

    Kultywar (łac. cultus = uprawny, varietas = odmiana) – wyraźnie odrębna, jednorodna i trwała odmiana uprawna (hodowlana) rośliny wyróżniająca się walorami użytkowymi lub estetycznymi (określoną cechą lub kombinacją cech), uzyskana w wyniku zabiegów hodowlanych (selekcji, krzyżowania, poliploidyzacji, działania mutagenów), ewentualnie odnaleziona w naturze lub uprawie.Źdźbło (ang culm, łac. culmus) – łodyga specyficzna dla rodziny wiechlinowatych (traw), a według niektórych źródeł także innych wiechlinowców. Charakterystyczne dla niej jest obecność zgrubiałych węzłów z merystemem interkalarnym, pomiędzy którymi znajdują się międzywęźla. Znajdująca się wewnątrz międzywęźli tkanka miękiszowa u większości traw szybko zanika. Źdźbła są zwykle zielne, rzadziej drewnieją, np. w podrodzinie bambusowych. Źdźbła cechują się dużą wytrzymałością, pomimo delikatnej i lekkiej budowy.

    U nowoczesnych odmian kukurydzy liście i łodygi pozostają zielone aż do pełnej dojrzałości, dłużej asymilują i mają większą odporność na fuzariozę (przedwczesne zasychanie łodyg i wyleganie).

    Uwagi[ | edytuj kod]

    1. Ang. hominy.

    Przypisy[ | edytuj kod]

    1. Stevens P.F: Angiosperm Phylogeny Website (ang.). 2001–. [dostęp 2011-01-16].
    2. K. Felczyński, Kukurydza, Karczoch, Kadr, 29 stycznia 2016.
    3. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Statistical Database FAOSTAT [dostęp 2020-03-11].
    4. H. Hobhouse, Ziarna zmian. Sześć roślin, które zmieniły oblicze świata., 29 stycznia 2016.
    5. J. Hers, Szczegółowa uprawa roślin, 1979.
    6. Takson: Zea mays (ang.). W: Germplasm Resources Information Network (GRIN) [on-line]. United States Department of Agriculture. [dostęp 2011-01-16].
    7. Sorting Zea mays (ang.). W: Multilingual Multiscript Plant Names Database [on-line]. [dostęp 2011-01-16].
    8. Jakość, [w:] Tadeusz Michalski, Wymagania jakościowe ziarna kukurydzy w przetwórstwie młynarskim, „Przegląd Zbożowo-Młynarski”, luty 2006.???
    9. Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda; Irena Nadolna; Krystyna Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. wydanie II zmienione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 294.469. ISBN 978-83-200-5311-1.
    10. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)
    11. Ożarowski A., Jaroniewski W. „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”.
    12. Stanisław Kohlmünzer: Farmakognozja: podręcznik dla studentów farmacji. Wyd. V unowocześnione. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2003, s. 669. ISBN 83-200-2846-9.
    13. Zyta Waraczewska, Siew kukurydzy – co zrobić, aby uzyskać wysoki plon?, [w:] MojaRola.pl [online], KMedia, 27 stycznia 2019 [dostęp 2019-02-17] (pol.).
    14. Maria Walerowska, Kukurydza w mistrzowskiej uprawie, 29 stycznia 2016.
    15. Andrzej Biskupski, Stanisław Włodek, Jan Pabin, Wpływ zróżnicowanej uprawy roli na wybrane wskaźniki architektury łanu i plonowanie roślin, 2009.
    16. Andrzej Zaliwski, Tadeusz Górski, Prawdopodobieństwo dojrzewania kukurydzy, 29 stycznia 2016.
    17. FAOSTAT (ang.). [dostęp 2014-05-20].
    18. http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/.
    19. Zagrożenia/Ochrona – Kukurydza – Gatunki roślin uprawnych – IHAR-PIB, www.ihar.edu.pl [dostęp 2017-11-24] (pol.).
    20. Choroby i szkodniki w kukurydzy, www.kpodr.pl [dostęp 2013-12-14] [zarchiwizowane z adresu 2013-12-14] (pol.).
    21. Janiak Waldemar, Nowe odmiany kukurydzy 2015, 29 stycznia 2016.
    Mszyce (Aphidoidea) – nadrodzina owadów w rzędzie pluskwiaków, obejmująca ponad 3,5 tys. gatunków, z czego w Polsce występuje kilkaset. Występują masowo, żerują na roślinach. W większości są szkodnikami upraw.Syrop glukozowo-fruktozowy – oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy), uzyskiwany w wyniku hydrolizy węglowodanów.


    Podstrony: [1] [2] 3 [4]



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Przemysł młynarski – obejmuje podmioty prowadzące działalność w sferze hurtowego obrotu zbóż (skup i magazynowanie), przemiału zbóż na cele spożywcze i paszowe oraz produkcji trwałych przetworów zbożowych (makaron, paluszki itp.). Niektóre przedsiębiorstwa w ramach obrotu wewnętrznego oferują również sprzedaż zbóż oraz usługi w zakresie czyszczenia, suszenia i przechowywania zbóż i rzepaku.
    Alkohole – związki organiczne zawierające jedną lub więcej grup hydroksylowych połączonych z atomem węgla w hybrydyzacji sp.
    Korzeń (łac. radix) – część sporofitu, która dostarcza roślinom wodę i substancje odżywcze (sole mineralne), utrzymuje rośliny na podłożu i służy do gromadzenia substancji zapasowych. Występuje niemal u wszystkich roślin naczyniowych, nieobecny jest jedynie u posiadających chwytniki psylotowych i niektórych roślin, u których korzeń zanikł wtórnie (np. u pływaczy i wolffii bezkorzeniowej). Rośliny zakorzenione są zwykle w glebie, u epifitów wykształcają się korzenie powietrzne, u hydrofitów korzenie zanurzone.
    Polenta (wł. polenta z łac. pollenta) – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi.
    Mamałyga – narodowa rumuńska potrawa, z mąki albo kaszy kukurydzianej (pierwotnie z gryczanej) popularna w krajach południowo-wschodniej Europy, znana m.in. w kuchni węgierskiej, Sasów siedmiogrodzkich, bułgarskiej i ukraińskiej. W Polsce, jako potrawa kuchni galicyjskiej popularnej we Lwowie, do dziś lubiana jest wśród rodzin pochodzących z Małopolski Wschodniej.
    Skrobia – węglowodan, polisacharyd roślinny, składający się wyłącznie z merów glukozy połączonych wiązaniami α-glikozydowymi, pełniący w roślinach rolę magazynu energii.
    Wiecha – typ kwiatostanu groniastego złożonego, w którym na głównej osi pędu wykształcają się boczne odgałęzienia drugiego i trzeciego rzędu, a na nich wyrastają kwiaty. Istnieje jeszcze tzw. wiecha złożona, w której rozgałęzienia nie są zakończone pojedynczymi kwiatami, lecz kwiatostanami – np. kłoskami (m.in. u licznych gatunków z rodziny wiechlinowatych, np. owies, męskie kwiatostany kukurydzy) lub koszyczkami (u niektórych przedstawicieli astrowatych, np. lepiężnik, nawłoć).

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.033 sek.