• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kuchnia molekularna

    Przeczytaj także...
    Wojciech Modest Amaro (ur. 12 lutego 1972 w Sosnowcu) – polski szef kuchni, właściciel restauracji i osobowość telewizyjna.Benjamin Thompson hrabia Rumford (ur. 26 marca 1753 w Woburn, zm. 21 sierpnia 1814 w Paryżu) – fizyk, badacz zagadnień z dziedziny termodynamiki, wynalazca.
    Język polski (polszczyzna) – język naturalny należący do grupy zachodniosłowiańskich (do których należą również czeski, słowacki, kaszubski, dolnołużycki, górnołużycki i wymarły połabski), stanowiących część rodziny indoeuropejskiej.
    Jajka Benedykta z sosem holenderskim – wersja molekularna – sos głęboko smażony w postaci kostki
    Sferyfikacja soku owocowego lub innego płynu jako jedna z metod kuchni molekularnej – kształtem przypomina kawior

    Kuchnia molekularna – (nazywana również kuchnią kreatywną) rodzaj kuchni wykorzystujący wiedzę naukową na temat gotowania. Celem jest otrzymanie czystych smaków, nietypowymi sposobami i niekiedy w bardzo zaskakujących zestawieniach.

    Pionierem takiego podejścia do kuchni był już sir Benjamin Thompson. Termin "kuchnia molekularna" powstał w 1988 w wyniku współpracy węgierskiego fizyka Nicholasa Kurti oraz francuskiego chemika Herve This.

    Jedni z najbardziej znanych mistrzów kuchni molekularnej to Hiszpan Ferran Adria, prowadzący restaurację El Bulli, i właściciel restauracji „The Fat Duck” – Heston Blumenthal.

    W Polsce kierunek ten reprezentują m.in. Jean Bos i Wojciech Modest Amaro.

    Przypisy

    Linki zewnętrzne[]

  • Technologia Smaku – polskojęzyczne przepisy kuchni molekularnej do samodzielnego wykonania (pol.)



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.018 sek.