• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kuchnia kubańska

    Przeczytaj także...
    Kolendra (Coriandrum L. 1753) – rodzaj roślin z rodziny selerowatych. Liczy 2 gatunki, pochodzące prawdopodobnie z zachodnich części obszaru śródziemnomorskiego. Gatunkiem typowym jest Coriandrum sativum L..Pochrzyn, jams, ignam (Dioscorea L.) – rodzaj wieloletnich pnączy z bulwiastymi kłączami. Należy do niego ponad 600 gatunków pochodzących głównie z obszarów tropikalnych. Najwięcej pochrzynów rośnie w naturze i uprawia się w Afryce Zachodniej, szczególnie w Ghanie, Nigerii oraz w Azji południowo-wschodniej, w Ameryce Południowej i na Karaibach.
    Mary Pickford, właśc. Gladys Marie Smith (ur. 8 kwietnia 1892 w Toronto, zm. 29 maja 1979 w Santa Monica) − amerykańska aktorka filmowa kanadyjskiego pochodzenia, gwiazda epoki kina niemego.
    Ropa vieja z dodatkiem czarnej fasoli, ryżu i manioku
    Zupa ajiaco

    Kuchnia kubańska – tradycje kulinarne, powstałe na Kubie pod silnym wpływem kuchni europejskich, afrykańskich oraz kuchni kreolskiej sąsiednich wysp karaibskich, a także pierwotnej kuchni lokalnych Indian. Najbardziej popularnym rodzajem mięsa jest wieprzowina, podawana zazwyczaj z ryżem i czarną fasolą. Do dań mięsnych i rybnych podaje się często pokrojone smazone plátanos (specjalny rodzaj mączystych bananów). Ważną częścią tradycji kubańskiej są geste treściwe zupy, pozostające pod silnym wpływem kuchni hiszpańskiej. Czysto iberyjski rodowód ma zupa czosnkowa sopa de ajo. Do zup często dodaje się bulwy rosnących na miejscu tropikalnych roślin: malangas, boniatos, yuca i ñames. Kuba słynie także z doskonałych ryb i owoców morza, zwłaszcza krewetek. Podstawowe przyprawy to czosnek, kmin, oregano, liście kolendry oraz kwaśna odmiana pomarańczy. Bazę wielu potraw stanowi sofrito, pasta z siekanego czosnku, cebuli i zielonej papryki, podsmażanych na oliwie z oliwek.

    Lebiodka pospolita (Origanum vulgare), zwana popularnie oregano – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny jasnotowatych. Rośnie w Afryce Północnej, Europie i Azji. W Polsce występuje na całym terytorium i jest pospolity. Inna nazwa: dziki majeranek.Moros y cristianos (także: cristianos y moros lub congris) – danie charakterystyczne dla kuchni karaibskiej, zwłaszcza kubańskiej, portorykańskiej i dominikańskiej. Znane także na Florydzie. Na Kubie jest daniem narodowym.

    Typowe dania kuchni kubańskiej[]

  • ajiaco - sycąca zupa na bazie rosołu z różnych rodzajów mies (wołowina, wieprzowina, kurczak) z warzywami maczanymi (yuka, ñame, ziemniaki, bataty, platany, dynia).
  • Caldosa - rodzaj ajiaco, ale z mniejsza ilością składników.
  • coquito blanco - deser z miąższu orzecha kokosowego.
  • moros y cristianos - dosłownie "maurowie i chrześcijanie", czyli czarni i biali, biały ryż z czarną fasolą (inna nazwa tego dania to arroz congrí).
  • picadillo a la habanera - mielona duszona wołowina z cebulą i pomidorami.
  • ropa vieja - dosłownie "stare łachy", rozdrobniona wołowina, podawana z ryżem.
  • platano a puñetazo (inaczej tostones, tachinos, chatinos) - smażone zielone platany, rozgniecione na przykład pięścią. Je się, jak warzywo, na słono. Jest to typowy dodatek do arroz congri.
  • platano maduro frito - platan, który już dojrzeje nabiera koloru żółtego, wówczas smaży się go na słodko. Jest to dodatek do ryżu ze smażonym jajkiem (nazwa takiego dania to arroz a la cubana).
  • pan con lechón - popularne danie przydrożnych barów. Jest to bułka z pieczona, posiekana wieprzowina, dość tłuste danie.
  • Napoje[]

    Na Kubie na bazie miejscowego rumu stworzono szereg znanych koktajli alkoholowych:

    Kuchnia hiszpańska – kuchnia europejska, obejmująca tradycje kulinarne wszystkich regionów współczesnej Hiszpanii.Maniok (Manihot Mill.) – rodzaj krzewów i bylin z rodziny wilczomleczowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, tam też jest uprawiany, ponadto uprawia się go również w Afryce. Maniok jest głównym składnikiem diety ponad 800 mln ludzi na świecie i ma największy po pszenicy i ryżu wkład w światową podaż kalorii.
  • mojito (mięta i cukier trzcinowy razem zgniecione, lód, woda gazowana, biały rum)
  • daiquiri (lód zmielony, sok z limonki, cukier trzcinowy, rum)
  • cuba libre (rum i coca-cola, limonka, lód)
  • havana special
  • Mary Pickford
  • Canchanchara (miód, rum, limonka, lód)
  • Cenione jest również miejscowe piwo Cristal. Do popularnych napojów bezalkoholowych należy guarapo, świeżo wyciskany sok z trzciny cukrowej oraz soki z owoców tropikalnych.

    Kuchnia kreolska - zbiorcze określenie tradycji kulinarnych Kreoli, zamieszkujących różne części świata. Pod względem położenia geograficznego kuchnie kreolskie można podzielić na kilka obszarów. Do najbardziej typowych należą: kuchnia karaibska, kuchnia wysp Oceanu Indyjskiego (Seszele, Mauritius itd.), kuchnia kreolska Luizjany (odmienna od tzw. kuchni cajun). Kuchnie kreolskie, niezależnie od usytuowania geograficznego, charakteryzują się silnym zmieszaniem wpływów z różnych stron świata, najczęściej afrykańskich, hinduskich i europejskich, przy wykorzystaniu bogatej gamy lokalnych produktów. Pomimo wzajemnego oddalenia i różnego składu etnicznego, kuchnia kreolska wykazuje wiele cech wspólnych, np. stosowanie ryżu jako podstawowego pożywienia, wykorzystanie ryb i owoców morza, zamiłowanie do aromatycznych przypraw itd.Żółtosocza strzałkowata (Xanthosoma sagittifolium) – gatunek roślin pochodzący z północnej części Ameryki Południowej i rejonu karaibskiego. Rośliny te uprawiane są dla jadalnych bulw oraz jako rośliny ozdobne. Gatunek jest typowym dla rodzaju żółtosocza z rodziny obrazkowatych.

    Przypisy

    1. Przewodnik "Kuba", Wydawnictwo Pascal, ISBN 3-8297-6392-1
    2. Kuba. Przewodnik ilustrowany, Wydawnictwo Berlitz, Warszawa, ISBN 978-83-7476-433-9

    Linki zewnętrzne[]

  • Przepisy
  • Kuchnia Kubańska



  • w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Warto wiedzieć że... beta

    Republika Kuby (nazwa oficjalna República de Cuba) – państwo w Ameryce Środkowej położone na Morzu Karaibskim w archipelagu Wielkich Antyli. Państwo to składa się z wyspy o nazwie Kuba oraz szeregu otaczających ją mniejszych wysepek, z których największą jest Isla de la Juventud. Stolicą Kuby jest Hawana, a największe miasta to: Santiago de Cuba, Camagüey, Holguin, Guantánamo, Santa Clara.
    Kmin (Cuminum L.) – rodzaj roślin należący do rodziny selerowatych. Wyróżnia się w jego obrębie 4 gatunki, spośród których ze względu na znaczenie użytkowe najbardziej znany jest kmin rzymski.
    Picadillo - danie charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej, kubańskiej i hiszpańskiej. Znane ponadto w całej Ameryce Łacińskiej i na Filipinach (w tym ostatnim kraju nazywane giniling).
    Czosnek (Allium L.) – rodzaj roślin z rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae), dawniej zaliczany do osobno wyodrębnianej rodziny czosnkowatych (Alliaceae) lub liliowatych (Liliaceae). Obejmuje około 700 gatunków. W stanie dzikim występuje na całej półkuli północnej, przede wszystkim w strefie umiarkowanej. Gatunkiem typowym jest czosnek pospolity (Allium sativum L.).
    Cukrowiec lekarski (Saccharum officinarum L.) – gatunek byliny należący do rodziny wiechlinowatych (Poaceae). Zwyczajowo nazywana jest trzciną cukrową, mimo że z biologicznego punktu widzenia jest to nazwa nieprawidłowa, roślina nie należy bowiem do rodzaju trzcina, lecz rodzaju cukrowiec. Prawdopodobnie pochodzi z Nowej Gwinei. Uprawiana jest wszędzie w strefie tropikalnej.
    Owoce morza (wł.: frutti di mare) – jadalne skorupiaki i mięczaki morskie spożywane przez człowieka, rozmaicie przyrządzane lub surowe. W krajach śródziemnomorskich stanowią popularne danie.
    Koktajl alkoholowy lub w skrócie koktajl (ang. cocktail), zwany też popularnie drinkiem - napój alkoholowy uzyskiwany przez połączenie różnych rodzajów alkoholi, płynów niebędących alkoholem, dodatków w postaci specyficznych przypraw i substancji barwnikowych.

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.039 sek.