• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Kuchnia kreolska

    Przeczytaj także...
    Mauritius, Republika Mauritiusu – państwo wyspiarskie położone w południowo-zachodniej części Oceanu Indyjskiego, około 900 km na wschód od Madagaskaru. Wyspa jest częścią archipelagu Maskarenów. Poza wyspą do Mauritiusa należą wyspy: Rodrigues (w odległości 563 km na wschód od wyspy głównej), archipelag Cargados Carajos (402 km na północ) i Wyspy Agalega (933 km na północ). Około 174 km na południowy zachód od Mauritiusa położony jest Reunion.Ryż (Oryza L.) – rodzaj zbóż z rodziny wiechlinowatych obejmujący 25 gatunków. Występuje w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Ryż spożywczy, będący podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata , jest produktem otrzymywanym z ziarna ryżu siewnego.
    Kuchnia kreolska Luizjany - tradycje kulinarne wywodzące się z okolic Nowego Orleanu. W odróżnieniu od bardziej "chłopskiej" kuchni cajun opiera się na bardziej arystokratycznej kuchni francuskiej z silnym wpływem zwłaszcza kuchni hiszpańskiej i portugalskiej.
    Ají de gallina - danie peruwiańskiej kuchni kreolskiej

    Kuchnia kreolska - zbiorcze określenie tradycji kulinarnych Kreoli, zamieszkujących różne części świata. Pod względem położenia geograficznego kuchnie kreolskie można podzielić na kilka obszarów. Do najbardziej typowych należą: kuchnia karaibska, kuchnia wysp Oceanu Indyjskiego (Seszele, Mauritius itd.), kuchnia kreolska Luizjany (odmienna od tzw. kuchni cajun). Kuchnie kreolskie, niezależnie od usytuowania geograficznego, charakteryzują się silnym zmieszaniem wpływów z różnych stron świata, najczęściej afrykańskich, hinduskich i europejskich, przy wykorzystaniu bogatej gamy lokalnych produktów. Pomimo wzajemnego oddalenia i różnego składu etnicznego, kuchnia kreolska wykazuje wiele cech wspólnych, np. stosowanie ryżu jako podstawowego pożywienia, wykorzystanie ryb i owoców morza, zamiłowanie do aromatycznych przypraw itd.

    Owoce morza (wł.: frutti di mare) – jadalne skorupiaki i mięczaki morskie spożywane przez człowieka, rozmaicie przyrządzane lub surowe. W krajach śródziemnomorskich stanowią popularne danie.Seszele, Seychelles, Sesel – państwo wyspiarskie na Oceanie Indyjskim, ok. 1600 km od wybrzeży Afryki, położone na północny wschód od Madagaskaru. Pobliskie państwa i terytoria zamorskie to Mauritius i Reunion na południe oraz Malediwy na północny wschód.

    Bibliografia[]

  • Mauritius, Reunion and Seychelles, Insight Guides, London 2006
  • Karaiby, National Geographic 2009
  • Linki zewnętrzne[]

  • Słowniczek kreolskich terminów kulinarnych
  • Przepisy kuchni kreolskiej
  • Kuchnia cajun – kuchnia ludności Cajun zamieszkujących niedostępne i bagniste obszary centralnej Luizjany w USA (tzw. bayou).Kuchnia karaibska - zbiorcze określenie tradycji kulinarnych wysp Morza Karaibskiego, powstałych w wyniku fuzji kuchni indiańskiej tego obszaru z tradycjami europejskimi i afrykańskimi, dodatkowo wzbogaconych przez przybyszy z Chin i Indii. Pomimo wielu elementów wspólnych każda wyspa wykształciła własny styl przyrządzania potraw. Typowe jest dodawanie owoców i mleczka kokosowego do potraw mięsnych.



    w oparciu o Wikipedię (licencja GFDL, CC-BY-SA 3.0, autorzy, historia, edycja)

    Reklama

    Czas generowania strony: 0.007 sek.